Sologami: Trenden att gifta sig med sig själv

Vi vet alla vad monogami och polygami innebär, men hur är det med sologami? Upptäck vad det menas med att gifta sig med sig själv i den här artikeln!
Sologami: Trenden att gifta sig med sig själv
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Sologami, eller trenden att gifta sig med sig själv, är ett ämne som är på modet, speciellt för dem som är anhängare av filosofin att deras lycka inte beror på andra. Traditionellt har många av oss fallit för otaliga myter om kärlek. Dessa har gjort att en del tror att de behöver hitta sin “andra hälft”. Detta tankesätt börjar dock förändras.

Idag har en ny grupp individer uppstått som har bestämt sig för att inte basera sin lycka på andra. Med andra ord, de tänker på sig själva som fullständiga och kompletta varelser. Denna övertygelse går så långt att man gifter sig med sig själv. Än så länge är det mest kvinnor som har börjat praktisera sologami.

Sologami är inte ensamhet

De som observerar dessa attityder utifrån tror ofta att de som utövar sologami är ensamma människor eller narcissistiska individer som inte förstår sig på lyckan i att dela livet med någon annan.

kvinna utomhus

Det är dock viktigt att poängtera att sologami inte är vare sig ensamhet eller narcissism. De som utövar denna praxis har gjort klart att de befinner sig i bästa möjliga sällskap: med sig själva.

Vissa studier visar att ensamhet kan definieras som “en obehaglig upplevelse, förknippad med en brist på interpersonell intimitet”.

Det finns också annan forskning, som definierar detta tillstånd som “frånvaron av anknytningsrelationer, det vill säga relationer som är särskilt betydelsefulla för personen och som ger en trygg bas”.

Saken med sologami är dock att den trygga basen inte är en annan person, utan att den istället finns inom var och en av dem som utövar denna praktik.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 7 tips för att komma över en traumatisk skilsmässa

Skälen till att gifta sig med sig själv

De som ser sologami som det bästa sättet att ge sig själva kärlek gör det för att de har förbundit sig att älska sig själva utan att förvänta sig denna känsla från andra.

De söker eller ber alltså inte om välbefinnande, självkänsla och uppfyllandet av kärlek från en annan person. Snarare får de dessa saker inifrån.

Även om det är en ganska ny trend, har den redan börjat spridas över många delar av världen. Så vi kan säga att det blir mer och mer populärt.

De som gifter sig själva gör det för att:

  • De anser inte att deras lycka beror på andra.
  • Vill inte ha ett konventionellt äktenskap.
  • Observerar det höga antalet skilsmässor, och vet att detta inte kommer att bli aktuellt för dem själva. Det enda sättet att skilja sig är genom att sluta älska sig själv, vilket aldrig kommer att hända.
  • Tror inte på traditionella äktenskap.
  • Kommer inte att uppleva kriser som par traditionellt går igenom.

Du kanske är intresserad av den här artikeln:  Är det bättre att vara singel? Här är fördelarna!

Att gifta sig med sig själv och lagen

En viktig aspekt att tänka på är att sologami för närvarande befinner sig i ett juridiskt vakuum, eftersom det inte finns med som fenomen i gällande lagar. Detta kan dock förändras över tid eftersom fler och fler kvinnor bestämmer sig för att åtaga sig detta.

Om denna trend fortsätter att växa, kan rättssystemet en dag så småningom inkludera den.

Hur man firar att man ingår i sologami med sig själv

I den här typen av äktenskap brukar huvudpersonerna klä sig i vitt, bjuda in sina nära och kära, utse vittnen och hålla tal. Tårtorna är också vanligtvis attraktiva och enorma. Bruden hyr en lokal, och faktum är att en del kvinnor till och med åker på en smekmånad.

sologami brud

Förlovningsringar är naturligtvis aktuellt. När du gifter dig med dig själv ger du dig själv en ring som tecken på ditt inträde i en ny fas av ditt liv! Uppkomsten av denna typ av firanden har varit så snabb och lukrativ att det till och med finns företag som vänder sig till dessa människor.

Dessa företag har som uppgift att planera allt relaterat till evenemanget så att inget går fel på den stora dagen, samt att samla in berättelser om kvinnor som bestämmer sig för att ta detta stora steg. Den mest spännande delen av dessa ceremonier är när löftena ska läsas upp.

De flesta kvinnor brukar säga något i stil med:

“Jag lovar att älska, skydda och respektera mig själv mer och mer varje dag, jag väljer bort självsabotage och att bjuda in till misslyckande i mitt liv. Från och med nu lovar jag att behandla mig själv med stor respekt, ära och kärlek.”

Att gifta sig med sig själv är utan tvekan en väldigt intressant trend. Dessa bröllop kan hållas på stranden av en sjö eller i en kyrka om du vill. Ingenting är för mycket när det gäller att visa dig själv kärlek.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Comas d’Argemir, D. (1985). Soltería, crisis de valores y cambio de estructuras familiares. El País (Edición Digital) | Sociedad.
  • El sentimiento de soledad en adultos. (2013). Medicina U.P.B.
  • Manalang-Gloria, A. (2000). Soledad. Feminist Studies. https://doi.org/10.2307/3178599
  • Meraz, M. G., García, A. S., Elena, R. M., & Saldaña, G. (2012). Actitudes hacia la transformación de la vida en pareja: soltería, matrimonio y unión libre. Psicología Iberoamericana. https://doi.org/1405-0943
  • LA SOLTERÍA EN MUJERES DE MEDIANA EDAD. (2008). Reflexiones.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.