7 tips för att komma över en traumatisk skilsmässa

Att acceptera att ditt giftermål har upphört är det första steget mot att upptäcka en ny framtid för dig. Efter en traumatisk skilsmässa är det dags att lära känna dig själv bättre och förbereda dig på ett nytt liv med optimism.
7 tips för att komma över en traumatisk skilsmässa

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att komma över en traumatisk skilsmässa är svårt, för det är en förlust och resulterar därför i en sorgeprocess. I verkligheten är det ett liv, tid, delade känslor, drömmar och en framtid som dött.

Det är inte lätt att komma över, men om du följer dessa tips kommer sorgen över ett misslyckat förhållande vara lättare att bära.

Tips för att komma över en traumatisk skilsmässa

Många anledningar kan leda till att ett par bryter upp, vare sig det är ett ömsesidigt beslut eller ensidigt. Varje par är faktiskt en egen komplex liten värld.

Därför finns det lika många anledningar till skilsmässa som det finns gifta par. Otrohet, misshandel, personligheter som inte passar… Vilka anledningarna än är så är det aldrig lätt att komma över ett uppbrott.

Men när man väl beslutat sig för skilsmässa så måste den genomföras. Man kan inte tvinga någon att förbli vid ens sida eller fortsätta en relation som inte längre är uppfyllande.

Härnäst ska vi ta en titt på några av stegen som kan hjälpa dig att komma över en traumatisk skilsmässa.

Acceptera skilsmässan

Kvinna gråter efter traumatisk skilsmässa

Att acceptera skilsmässan kommer hjälpa oss att komma över sorgeprocessen och se de positiva sidorna av situationen.

Giftermål är starten på ett liv tillsammans, med drömmar om framtiden, förväntningar och planer.

Det är vår vision av framtiden som får oss att gå fram till altaret och hänge oss själva till den andra personen, i tron att det ska vara livet ut.

I grund och botten är det även en investering. Vi investerar faktiskt i vår partner och i vårt liv tillsammans på alla möjliga vis: finansiellt, psykologiskt, känslomässigt, etc.

Därför är det normalt att det är svårt att acceptera att så många saker man investerat inte kommer bära frukt.

Många hamnar därför i ett tillstånd av förnekelse. Med andra ord vägrar de erkänna att det är över, och envisas med att hävda att giftermålet kan räddas på något sätt.

Ibland riskerar de till och med sin egen värdighet och hälsa i tafatta försök att få det att fungera.

Men vi måste vara ärliga mot oss själva och acceptera verkligheten. En sorgeprocess kommer givetvis vara nödvändig för att komma över en traumatisk skilsmässa.

Vi måste därför vara vänliga och nådiga mot oss själva: ge det lite tid.

Isolera dig inte

Under sorgeperioden efter ett uppbrott tenderar många att isolera sig. De kan låsa in sig hemma, stöta bort sitt sociala liv och kontakt med andra, och till och med sina egna vänner.

Men det är bäst att dela med sig av hur du känner med personer som älskar dig och som står dig nära. Att uttrycka känslor är alltid positivt och kan få dig att må bättre.

Genom att göra det kan du hjälpa till att bearbeta smärtan. Stöt därför inte bort hjälp från familj och vänner .

Förbli optimistisk

Förbli optimistisk

Även om det kan verka omöjligt att visualisera det inledningsvis, är det dags att föreställa dig ett nytt liv med nya mål och drömmar.

När en dörr stängs så öppnas en annan. Efter ett uppbrott föds en ny framtid som du kanske inte kunnat föreställa dig fram till nu.

När du gradvis kommer över sorgeprocessen kommer du kunna föreställa dig fler drömmar, mål och planer för ditt nya liv. Vidare kommer du kunna se dig göra vad du vill göra.

Detta är det perfekta tillfället att vara optimistisk och föreställa dig en framtid full av personlig tillväxt och roliga aktiviteter. Det är dags att börja ta hand om dig själv och leva ditt dagliga liv som du vill.

Lär dig av en traumatisk skilsmässa

Du har gått igenom mycket. Du har lidit, du har gråtit och du har nästan nått sammanbrottets rand.

Det innebär bland annat att du även kommit närmre och lärt känna dig själv bättre. Du har förmodligen haft chansen att komma i kontakt med dig själv djupare.

Nu när du vet dina gränser och har lärt dig att kanalisera din smärta och negativa känslor är du starkare och säkrare.

Dra nytta av denna energi och börja planera ett nytt liv och en ny framtid.

Det är dags att prioritera dig själv

Prioritera dig själv

Det är dags att börja tänka på dig själv och  försöka upptäcka nya intressen och hobbyer.

Medan giftermålet varade kretsade nästan allt kring det: det dagliga livet, semestrarna, inköpslistan, vad man skulle se på TV, etc.

Nu är du dock inte begränsad till någon annans behov och preferenser, och du kan istället prioritera dig själv.

Därför ska du försöka ägna dig åt aktiviteter som är njutbara just för dig. Med andra ord ska du återupptäcka dina hobbyer och intressen.

Du måste inte leta efter en ny partner

Det är även dags att inse att lyckan finns inom dig själv och att du inte behöver en relation för att livet ska ha betydelse.

Tro därför inte en ny partner kommer lösa dina problem. Du måste lära dig att känna att det endast är nödvändigt att relatera till dig själv. Endast då kan du verkligen vara beredd att hitta rätt person.

Få professionell hjälp för att komma över en traumatisk skilsmässa

Kvinna hos psykolog

När sorgen överbelastar oss och det är svårt att visualisera ett nytt liv, är det alltid bäst att söka professionell hjälp.

Om du trots allt detta inte känner att du kan komma över en traumatisk skilsmässa och sorgen är mer än du kan hantera, ska du inte tveka att söka professionell hjälp.

Om du tror att depressionen lurar runt hörnet och du inte är kapabel att göra något, kan en psykolog faktiskt hjälpa dig att övervinna den.

En specialist kan lära dig att hantera stress och känslor så att  du kan kanalisera dem ordentligt och visualisera en ny framtid.

Alla är olika

I denna artikel har vi delat med oss av generella tips för svåra skilsmässor. Du bör dock alltid komma ihåg att varje skilsmässa skiljer sig. Det är en komplex och unik situation.

Därför måste du vara speciellt stark och mogen om den involverar barn eller övergreppDålig hantering av situationen eller känslorna kan faktiskt göra uppbrottet ännu mer traumatiskt.

Därför ska du söka professionell hjälp när det behövs.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gee, T. (2001). The grieving process in separation and divorce. Grief Matters: The Australian Journal of Grief and Bereavement, 4(1), 6.
  • Cáceres, C., Manhey, C., & Vidal, C. (2009). Separación, pérdida y duelo de la pareja: Reflexiones imprescindibles para una terapia de divorcio. De familias y terapia, 27, 41-60.
  • Yárnoz-Yaben, S. (2017). Grief due to divorce: relationship with attachment style and effects on subjective well-being and co-parenting/El duelo ante el divorcio: relación con el estilo de apego y efectos en el bienestar subjetivo y el ejercicio de la co-parentalidad. Estudios de Psicología, 38(3), 667-688.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.