Är det bättre att vara singel? Här är fördelarna!

Att ha en partner är varken sämre eller bättre än att vara singel. De två alternativen är lika giltiga, och båda har sina för- och nackdelar.
Är det bättre att vara singel? Här är fördelarna!
Bernardo Peña

Granskad och godkänd av psykolog Bernardo Peña.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Socialt sett ser det inte bra ut om en person vid en viss ålder fortfarande inte gift sig. Vissa anser att det är bättre att vara singel, men många associerar det fortfarande med ensamhet, ledsamhet och att inte kunna uppfylla vissa kulturella förväntningar. Detta trots att många frivilligt väljer att vara ensamma.

Oavsett vad du kanske tror så är det inte en förbannelse att vara ensam. För många är det som sagt ett beslut de tar eftersom de anser att det är bättre att vara singel. Vi ska dock inte sticka under stolen med att det för vissa handlar om brist på självkänsla.

Men vilka är då fördelarna med att inte ha en partner? Vi ska tala om just detta i denna artikel.

Varför det är bättre att vara singel

1. Du kan träna mer

Mer tid att träna

Singlar har mer fritid än gifta personer (i de flesta fall). Tack vare det kan de ägna en timme om dagen åt att gå till gymmet och hålla sig i form. De som har en partner föredrar ofta att spendera fritiden med att äta middag, gå på bio eller ta en promenad med sin partner.

Om du är singel kan du dra nytta av att ta ta hand om din kropp, hålla dig i form, tappa vikt eller utöva sporten du gillar mest. Det handlar inte bara om estetik för att finna en partner, utan om att vara hälsosam och energisk.

2. Du kan bli friskare

Att vara singel kan bli synonymt med bättre hälsa. Det beror dock på dina dagliga vanor. Det går dessutom hand i hand med tiden du hänger åt ditt välmående och din kropp.

Det finns även en negativ sida. Kvinnor som inte varit gifta eller som skilt sig vid 50 års ålder löper högre risk för hjärtproblem eller cirkulationsproblem.

Detta på grund av det faktum att dessa kvinnor i många fall inte lagar sin egen mat, utan förlitar sig på snabbmat. De följer heller inte den goda vanan med årliga hälsokontroller.

3. Du är vanligtvis smalare

Singlar är smalare

Om vi analyserar och jämför kroppen hos en man innan och efter han gift sig så märker vi att han innan giftermålet vanligtvis är smalare. Tro det eller ej, men att vara i ett seriöst eller formellt förhållande tenderar att göra oss stillasittande. På grund av det går vi upp i vikt.

Vi bör även ta hänsyn till att vi i ett förhållande inte oroar oss över att vara attraktiv för någon annan. Därför slutar folk att äta nyttigt. Vidare ökar detta efter att vi skaffat barn. Kvinnor går upp i vikt under de första tio åren av giftermålet eller med en stabil partner. Paret får också samma vanor.

Kanske nöjde de sig med en smörgås när de var singlar, men bereder nu större måltider för familjen.

4. Du kan finna bättre arbete

Ytterligare en anledning till att det är bättre att vara singel är att man finner bättre jobb, framförallt när det kommer till kvinnor.

Många företag väljer att anlita kvinnor utan förbindelser (huvudsakligen de som ej fått barn) eftersom det försäkrar att de är mer effektiva och pålitliga. Dessa kvinnor tenderar att vara mer fokuserade på sina professionella karriärer och kan nå högre positioner på kortare tid.

5. Du kan vara mer social

Rikare socialt liv: det är bättre att vara singel

Helgplaner (planer efter arbetet) fungerar för någon som är singel, inklusive fester, träffar med vänner, kulturella händelser, resor etc. Men gifta personer går ut mindre. De kanske bara äter middag med sin partner, tar en promenad i parken med sina barn, har födelsedagsfester med familjen etc.

Även om det är kallt, regnar eller är mitt i veckan så är en social singelperson vanligtvis redo att gå ut och ha kul. Gifta personer har avsevärt mindre tid med vänner. Deras prioritet är att spendera tid med sina partners och barn. Samtidigt tenderar singlar att lätt få vänner vart än de går.

6. Det är bättre att vara singel eftersom du kan sova bättre

Utöver att gå ut och ha roligt i högre utsträckning än gifta par, kan singelpersoner som bor ensamma sova bättre. De behöver inte oroa sig över en partner som snarkar, drar åt sig täcket, sparkar, vänder på sig eller sätter på luftkonditioneringen mitt i natten.

I fall där barn är inblandade måste de vakna för att lugna barnen när dessa drabbas av mardrömmar eller vill dela sängen med sina föräldrar.

7. Du kan vara ekonomiskt oberoende

Slappande man

En av dygderna med att vara ensam är att du inte måste ge förklaringar för hur du spenderar dina pengar eller hur mycket du sparar. Singlar kan även njuta av mer lyx och lättsinnighet eftersom de inte måste dela sina utgifter med någon.

Det kan vara därför de klär sig bättre, åker på fler semestrar varje år och skaffar en ny bil när de känner för det.

8. Du lär dig att inte vara rädd för ensamhet

Vissa singlar känner sig bekväma och lyckliga med sin situation och är inte rädda för att vara ensamma. De drar nytta av att vara ensamma hemma. De njuter av dessa timmar genom att läsa, sova, laga mat, lyssna på musik eller ta ett bad utan att oroa sig om något eller någon.

9. Du kan välja att inte nöja dig

Man som inte nöjer sig

Den sista anledningen till att det är bättre att vara singel är att de kan vara väldigt petiga och inte nöja sig med första bästa som dyker upp. Detta gäller i samma utsträckning för att finna ett jobb, köpa fastigheter eller till och med hitta en partner.

Självständighet och självgång har gjort att de inte låter sig luras och alltid vet vad de vill ha.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Huppert, F. A., Baylis, N., & Keverne, B. (2012). The Science of Well-Being. The Science of Well-Being. https://doi.org/10.1093/acprof:oso/9780198567523.001.0001
  • Spielmann, S. S., MacDonald, G., Maxwell, J. A., Joel, S., Peragine, D., Muise, A., & Impett, E. A. (2013). Settling for less out of fear of being single. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/a0034628
  • Fomby, P., & Cherlin, A. J. (2007). Family instability and child well-being. American Sociological Review. https://doi.org/10.1177/000312240707200203

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.