Sex saker att undvika om du misstänker diastas
Buken ger utrymme för ett barn att växa i under graviditeten, och under denna process kan musklerna expandera och separera. Detta kallar man diastas. Det finns några saker som du bör undvika om du misstänker att du kan ha diastas. Det finns också några saker du kan göra för att komma till bukt med det.
“Diastas“, liksom många andra ord inom det medicinska området, kommer från antika grekiskan. Orden dias (genom), statos (stående, stannade) och sys (handling) utgör tillsammans denna term. Man kan lite fritt översätta det till “separering av delar av kroppen som en gång var anslutna“. Detta kan hänvisa till till exempel ändtarmen, eller magmusklerna, som i detta fall.
Intressant nog är diastas inte något som förekommer uteslutande under tiden efter förlossningen. Faktum är att fetma, ascites eller ansamling av vätska i magen samt överdriven aktivitet i detta område också kan orsaka det.
Lär dig att känna igen detta tillstånd.
Ta reda på mer i den här artikeln: Diastas recti: hur får man bukt med delade magmuskler?
Hur vet du om du har diastas av magmusklerna
Du har fött barn, och även om tiden går har du fortfarande en uppsvälld mage. Det gör ont och du känner dig instabil i nedre delen av ryggen samt svag i bäckenbotten. Det kan också förekomma urininkontinens, matsmältningsbesvär, ansamling av gaser i magen och även navelbråck. Alla dessa tecken bör få dig att misstänka diastas.
Det är dock bäst att inte försöka ställa en diagnos själv utan istället konsultera en specialist om du misstänker att du har diastas, eftersom det kan annars få skadliga konsekvenser.
Om du misstänker om att dina symptom tyder på att du har detta tillstånd, prova följande:
- Ligg på rygg med böjda ben och fotsulorna platt mot golvet.
- Placera ena handen under huvudet och den andra på naveln.
- Börja försiktigt att aktivera bukområdet utan att spänna magmusklerna, genom att lyfta huvudet och axlarna. Titta sedan mot din navel.
En separation mellan dina magmuskler, rectus abdominis, kan i detta läge bli synlig. Du kan mäta avståndet med fingrarna. En separation på 1,5 cm eller mer innebär att det förkommer diastas. Det är bra att vara medveten om att allt större än 3-5 cm kan kräva operation.
Det bästa man kan göra efter en förlossning är utan tvekan att konsultera sin läkare åtta veckor efter. Hon eller han kan då undersöka din bäckenbotten, dina magmuskler och bäckenet.
Läkaren kontrollerar området och kan avgöra om det förekommer en separation av bukmusklerna och vilken typ av diastas det är:
- Funktionell diastas om den tvärgående bukmuskeln håller fast i tarmarna.
- Anatomisk diastas om muskeln gör att något sticka ut eller om den leder till bråck.
Sex saker att undvika om du har diastas
Tänk på dessa rekommendationer som definitivt kommer att hjälpa dig att undvika ytterligare komplikationer om du misstänker att du har diastas. Följ naturligtvis också alltid din läkares råd.
1. Du bör undvika klassiska magövningar, som situps vid diastas
Situps är inte bra för delade magmuskler. Tvärtom kommer det att förvärra tillståndet. Känner du till hypopressiva övningar? Ta reda på vad de är och gör dem med hjälp av tekniker som får trycket i buken att minska.
2. Lämna löpning eller aktiviteter med hopp till senare
Ser du dig själv i spegeln och är inte nöjd med din figur efter förlossningen? Nu gäller det att ta det lugnt. Övningar som att springa eller hoppa avråder man starkt från för personer som har diastas. Detta beror på att dessa övningar ökar spänningen i buken och sätter mer press på linea alba och kan öka avståndet mellan magmusklerna ytterligare.
3. Be om hjälp – du bör undvika att lyfta tunga saker om du har diastas
Det svåraste man kan göra efter förlossningen är att behöva lyfta tunga saker – utöver barnet. Det är redan en stor ansträngning att ensam lyfta barnet från vaggan eller sängen.
Håll dig i närheten av ditt barn och berätta för familjemedlemmar och personer runt omkring dig om att du inte bör lyfta tunga saker. Kom ihåg att det här är en fråga om hälsa. Lyft därför inte något tungt för att förhindra skador på bäckenbotten.
4. Var försiktig när du använder förlossningsgördlar efter förlossningen
Tendensen att söka lindring är naturlig. Säkert får du också en massa råd från andra mammor och mormödrar. Många rekommenderar förlossningsgördlar och bälten, men faktum är att de inte riktigt eliminerar trycket på magmusklerna; däremot kan de lindra smärta, ge stabilitet och förbättra hållningen.
Tänk dock på att smärtlindring kamouflerar diastas. Därför är användningen av dessa bälten lämplig endast efter en medicinsk bedömning och diagnos. På så sätt vet du vad som är mest lämpligt för ditt specifika fall.
5. Om du misstänker diastas, vidta försiktighetsåtgärder när du hostar eller nyser
Håll ett tryck mot dina magmuskler med händerna så att du kan hålla fast tarmarna mot linea alba som påverkas av den misstänkta diastasen när du hostar eller nyser.
Tänk också på att rulla över på sidan innan du går upp ur sängen. Böj dig från knäna och inte från höfterna eller överkroppen när du böjer dig ner.
6. Försök undvika förstoppning vid diastas
Gör allt du kan för att förhindra förstoppning. Detta är mycket vanligt förekommande under de första dagarna efter förlossningen, men låt inte tillståndet fortgå. Detta eftersom att delade magmuskler inte fungerar som de ska. Det är förståeligt att känna obehag och till och med rädsla inför att gå på toaletten efter en förlossning.
Se samtidigt också till att dricka rikligt med vatten, äta fiberrik mat och vila ordentligt. Vidare är det viktigt att röra på sig och att inte hålla tillbaka när du känner att du behöver gå på toaletten.
Så slappna av. Komplettera med hypopressiva övningar och knipövningar för att förhindra förstoppning och hemorrojder.
Följ din läkares och sjukgymnasts rekommendationer
Om sjukgymnastiken misslyckas är kirurgi en annan lösning för att minska separationen om den uppmäter 3 cm eller mer.
I dessa fall kan du, om du fått en diastasdiagnos, prova sjukgymnastik som passar just ditt fall.
Rekommenderade övningar vid diastas
Det finns inga universala lösningar eller övningar som kan bota alla fall av diastas, så hitta det bästa träningsprogrammet för dig. Kontakta en specialist som kan utvärdera just ditt fall och följ dennes rekommendationer. Du kommer med största sannolikhet att då kunna undvika en operation eftersom du hjälper din kropp att naturligt återfå sina normala funktioner.
Faktum är att sjukgymnastik oftast ger utmärkta resultat. Nyligen genomförda studier pekar på att rutiner som fokuserar på de lokala stabiliserande musklerna för att öka länd- och bäckenstabiliteten är mycket effektiva.
Utför hypopressiva magövningar
Dessa går ut på hållning, repetitiva och rytmiska övningar baserade på andning och knipövningar som stärker livmodern, urinblåsan och tarmarna. Man rekommenderar dem inte under de första tre månaderna efter födseln. De är designade för att introducera förändringar i kroppsformen.
De minskar också trycket i buken och orsakar automatiska aktiveringar av musklerna i buken och buken. Vidare minskar de midjans omkrets, stärker musklerna i bäckenbotten och minskar ryggproblem genom att förbättra hållningen.
Övningar för medveten aktivering av den tvärgående magmuskeln
Muskeln som kallas den tvärgående bukmuskeln eller transversus abdominis använder du när du behöver lyfta vikter, hosta, skratta, springa eller hoppa. Detta är vad du tränar genom att upprepa dessa övningar. Upprepningar genererar de biomekaniska förhållandena som främjar korrekt utförande av rörelserna. Detta eftersom att det styr det intraabdominala trycket.
Övningar för att aktivera de sneda och raka magmusklerna
När du har aktiverat den tvärgående abdominis, aktiverar du de sneda magmusklerna. Dessa är musklerna som utför rotationer och stödjer inälvorna. Den förstnämnda är viktig eftersom den tvärgående garanterar stabiliteten i ländryggen genom att den gör att du kan undvika tryck på ländryggsstrukturer och smärta.
Gör en regel att gå på toaletten före övningarna eftersom du då kan observera förändringar i urinblåsan medan det autonoma nervsystemet är i aktivt arbete. Apné orsakar stängning av glottis och därför torrhet i halsen. Var noga med att dricka tillräckligt mycket vatten. Det är viktigt att utföra övningarna på fastande mage eller efter fullständig matsmältning.
Dessa övningar hälper dig att få en ordentlig stabilisering av skelettets axiella axel, vilket säkerställer optimal balans och rörelse av de övre och nedre extremiteterna i ditt dagliga liv.
Vi föreslår att du läser den här artikeln: Övningar du bör undvika om du tränar med diskbråck
När ska du konsultera en läkare om diastas?
Rådgör med din läkare om du upplever ländryggssmärta, gasbildning och fortfarande har en svullen mage åtta veckor efter förlossningen. Du kan då få bli utvärderad av en sjukgymnast som kan rekommendera de bästa övningarna för att du ska få tillbaka dina magmuskler på rätt plats. Först är det dock viktigt att utvärdera graden av din diastas.
Misstänker du att du har delade magmuskler?
Få inte panik eftersom detta är ganska vanligt. Åtminstone varannan kvinna upplever det, och det går i de flesta fall över av sig själv. Vidta dock försiktighetsåtgärder före och efter födseln.
Det är typiskt att musklerna särar på sig under och efter graviditeten, så var försiktig med att utföra rörelser som kan förvärra det. Stärk dina magmuskler om du planerar att bli gravid. På så sätt kommer separationen av dina magmuskler inte att vara ett lika stort problem för dig.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- de León, S. C., da Cuña Carrera, I., De la Hoz González, C. A., & González, M. S. (2020). Comparación de los efectos de un programa de ejercicio sobre diastasis de rectos según el periodo postparto. Medicina naturista, 14(1), 53-58. Disponible en: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwizyNepw4nwAhVBVs0KHfcIA5wQFjAPegQIIxAD&url=https%3A%2F%2Fdialnet.unirioja.es%2Fdescarga%2Farticulo%2F7248976.pdf&usg=AOvVaw0It_Ic5zewVNme2cqZzJs3
- López Miñarro, P. Á. (2009). Ejercicios de fortalecimiento abdominal. Disponible en: https://digitum.um.es/digitum/bitstream/10201/5244/1/Ejercicios de trabajo abdominal.pdf
- Mostazo Guerra, A. (2020). Protocolo de intervención fisioterápica en la diástasis abdominal postparto. Disponible en: https://gredos.usal.es/bitstream/handle/10366/143716/TFG_MostazoGuerra_Diastasis.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Naclerio, F., & Forte Fernández, D. (2006). Función y entrenamiento de la musculatura abdominal. Una visión científica. Journal of human sport and exercise, Vol. 1, no. 1 (July 2006). Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/3010/301023497003.pdf
- París Zamora, I. (2019). Influencia de la contracción del transverso del abdomen durante la técnica abdominal hipopresiva en la musculatura del suelo pélvico. Disponible en: https://eprints.ucm.es/id/eprint/51555/1/T40924.pdf
- Sánchez Guisado, M. D. M., González Segura, R., & Hernández Llorente, E. (2014). Importancia de las técnicas hipopresivas en la prevención de la incontinencia urinaria postparto. Recuperando en: http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/44990#vpreview
- Segarra, V., Heredia, J. R., Peña, G., Sampietro, M., Moyano, M., Mata, F., … & Silva-Grigoletto, M. E. D. (2014). Core y sistema de control neuro-motor: mecanismos básicos para la estabilidad del raquis lumbar. Revista Brasileira de Educação Física e Esporte, 28(3), 521-529. Disponible en: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1807-55092014000300521&script=sci_arttext&tlng=es
- Vergara Terrazas, P. (2020). Propuesta de iniciación al entrenamiento durante el primer trimestre de embarazo para una mujer sana, sedentaria y con sobrepeso con el fin de mejorar su salud y prepararla para un parto en movimiento. Disponible en: https://ruc.udc.es/dspace/bitstream/handle/2183/27331/Lima_Mart%c3%adnez_Isabel_2020_Programa_Intervenci%c3%b3n_Puerperas_Di%c3%a1stasis_Incontinencia_M%c3%a9todo_TAD.pdf?sequence=3&isAllowed=y