Diastas recti: hur får man bukt med delade magmuskler?

Den som har drabbats av diastas recti kanske inte helt kommer att kunna återhämta sig från det, men man ska inte ge upp förrän man har försökt. så lär dig några av de bästa sätten att stärka dina magmuskler.
Diastas recti: hur får man bukt med delade magmuskler?
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Diastas recti, eller delade magmuskler, är ett mellanrum som uppstår mellan bukmusklerna när de förlorar sin spänning och vävnaden som håller dem ihop skadas.

Människokroppen består av flera olika organ vilka är uppdelade i matsmältningsorganen, andningsorganen, nervsystemet, cirkulationssystemet och skelett- och muskelsystemen. Bland alla musklerna som täcker kroppen är magmusklerna de som finns kring torson, kring buken.

Magmusklerna utgörs av två vertikala, parallella delar. De är fästa vid linea alba, som är en kollagenfylld, fibrös struktur som löper genom mitten av magen.

Typer av diastas

När en kvinna går igenom en graviditet växer hennes buk normalt alltifrån 7 till 35 centimeter under en period av 9 månader. Magmusklerna sträcks därför ut och kan orsaka två olika fall av diastas.

Anatomisk diastas

Det första fallet är när magmusklerna går sönder och får bukområdet att bukta ut. Den här typen av diastas uppkommer på grund av fysisk aktivitet.

Diastas recti orsakas av att bukmusklerna sträcks ut

Funktionell diastas

Ett annat fall av diastas är när magmusklerna delar på sig. I dessa fall blir området väldigt känsligt och sårbart och kräver läkarvård.

Konsekvenser av diastas

Några av de konsekvenser som kan uppstå under graviditeten är följande:

 • Bäckenbotten förlorar sin fasthet, vilket kan orsaka framfall, inkontinens och konstant bäckensmärta
 • Utbuktning i mitten av buken som uppkommer under träning
 • Svaghet kring inre organ
 • Fysisk svaghet och hängande hud och muskler kring bukområdet
 • Brännande känsla, dålig matsmältning och känsla av tyngd
 • Ryggont
 • Navel-, ljumsk- eller diafragmabråck

Det är vanligt att magmusklerna delar på sig eller slits ner under graviditeten. Om du tror att du drabbats bör du ta kontakt med specialist.

Utöver de råd du får av din läkare kan du även prova på följande förslag:

Så får du bukt med diastas recti

Vi vill börja med att säga att den som har drabbats av diastas recti kanske inte helt kommer att kunna återhämta sig från det. Det beror i så fall på att muskler har gått igenom så stora förändringar att de inte kan återfå sin tidigare styrka.

Men man ska inte ge upp förrän man har försökt, så här följer några av de bästa sätten att stärka dina magmuskler:

Bara lite fysisk träning

Undvik att plocka upp saker från golvet som mynt eller andra små saker eftersom det skapar ett tryck över magområdet. Försök också att sluta gå upp ur sängen genom att du stöttar dig på ena sidan.

Övningar mot diastas

Det går att få bukt med abdominalseparation med hypopressiv träning

Hypopressiv träning kan bidra till att återställa det drabbade området genom att stärka magmusklerna. Tänk på att eftersom övningarna inte är de traditionella magövningarna du gör på gymmet bör du be en specialist om råd om hur du utför dem.

Speciella stödförband

Det finns stödförband tillgängliga som är speciellt konstruerade för behandling av diastas recti. Tänk bara på att dessa inte är avsedda för långvarig användning.

Hälsosam kost

Ät hälsosamt för att undvika förstoppning, något som hjälper dina magmuskler och din bäckenbotten genom att det minskar det tryck du lägger på dem när du går på toaletten.

Det är viktigt att du äter hälsosamt om du har fått diastas recti

Stärk bäckenbotten

Som förebyggande åtgärd kan du före graviditeten träna för att stärka dina musklerna i magen och bäckenbotten. Det finns speciella träningsprogram för detta, vilka är till för att förhindra att diastas uppstår eller förvärras.

Om din diastas fortsätter att förvärras finns det andra lösningar:

 • Sjukgymnastik
 • Elektrostimulans
 • Magkirurgi

Rekommendationer för att få bukt med diastas recti

Även om diastas recti inte är ett tillstånd som går att förutse finns det ändå några rekommendationer du kan följa för att så mycket som möjligt minska risken att musklerna lossnar från sina fästen:

 • Undvik att lyfta tunga föremål under graviditeten.
 • Använd minsta möjliga kraft under dina dagliga aktiviteter.
 • Ät mycket och regelbundet protein och C-vitamin.
 • Drick ordentligt med vätskor varje dag.

Till slut skulle vi vilja säga att inte alla riskerar att drabbas av diastas under graviditeten eller efter att man har fött, men rekommendationerna ovan är till för alla för att förebygga och minska riskerna att drabbas.

Diastas recti är ett medicinskt tillstånd som kräver vård, men som sagt är det inte alla kvinnor som drabbas. Så försök att njuta av din graviditet utan att oroa dig så mycket, och ta vara på denna speciella tid i ditt liv!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.