31 rekommendationer för att undvika allergier i ditt hem

Det finns flera faktorer och faktorer som kan förvärra eller skapa allergier hemma. Läs vidare för att ta reda på vad de är och hur du kan förhindra dem.
31 rekommendationer för att undvika allergier i ditt hem
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 20 december, 2022

Att bekämpa allergier hemma betyder inte bara att du tar medicin när du börjar uppleva symtom. Tvärtom, som i så många andra situationer i livet, är förebyggande av yttersta vikt. Läs vidare och upptäck våra rekommendationer för att undvika allergier i ditt hem.

Det är viktigt att identifiera och sedan kontrollera de faktorer som kan vara relaterade till ett allergen, överallt och i alla delar av vårt hem: gardiner, lakan, möbler, kök, badrum, sovrum, växter, husdjur etc.

Kampen börjar med städning, vilket kanske är det viktigaste, men det slutar inte där. Du måste vara uppmärksam på många detaljer. I den här artikeln ger vi dig en rad enkla men kraftfulla rekommendationer som du kan ta till hjälp för att undvika allergier i ditt hem.

Allergier och allergener

För att förhindra obekväma symtom, såsom rinnande näsa och ännu farligare situationer (såsom anafylaktisk chock), måste du hålla dig borta från medlet som orsakar den allergiska reaktionen.

Denna faktor, som kallas ett allergen, kan finnas i olika element och i olika former i vårt hem, såsom mögel, damm, dammkvalster och pollen. De kan också lura i fuktiga väggar, mattor och växter, i djurhår och mjäll, i sängkläder och även i mat.

Vissa människor lider av säsongsbetonade allergier, som ökar under vissa tider på året. Men många lever med symtomen under hela året, eftersom de har allergenerna i ditt hem.

Även om det i vissa fall är nödvändigt att ta antihistaminer för att minska symtomen, är det bästa man kan göra att identifiera de utlösande faktorerna för allergierna och minska kontakten med dem.

Detta hjälper oss att fokusera på vad vi behöver göra och var vi ska sätta in förebyggande åtgärder för att undvika allergier i ditt hem.

31 rekommendationer för att undvika allergier i ditt hem

För dem som bor på platser med en hög andel allergener kan uppgiften verka komplicerad. Men det är faktiskt möjligt att bekämpa de faktorer som utlöser allergier i ditt hem. Här är några rekommendationer som du kan tillämpa i ditt hem.

Stäng dörren för allergener

Hallen.
Lämna jackor, skor och andra föremål i hallen för att minimera kontakt med allergener, såsom pollen.

Pollenpartiklar eller andra allergener kan fästa på skor eller kläder. Det är en bra idé att lägga en matta eller dörrmatta vid ytterdörren för att rengöra sulorna innan du går in i huset.

Ett annat alternativ är att ha ett område för att gömma undan skor och vissa kläder såsom jackor, mössor, överrockar och halsdukar. Därtill kan du ha en särskild korg där de får ligga tills det är dags att tvätta dem.

Förhindra att allergener kommer in genom fönstren

Under säsongen när pollen ökar i miljön, håll fönstren stängda så mycket som möjligt, särskilt under de timmar då det är mer pollen eller blåser.

Håll fuktigheten borta

Mögel och vissa kvalster trivs i fuktiga miljöer. Överskott av fukt eliminerar du genom att hålla den relativa luftfuktigheten under 50 %. Du kan använda en frånluftsfläkt, andra ventilationssystem eller en avfuktare för detta ändamål.

Temperaturkontroll

En annan faktor som bidrar till dammkvalster och mögel är värme, som i sin tur höjer luftfuktigheten. Helst bör temperaturen vara mellan 21°C och 24°C, vilket ett luftkonditioneringssystem kan sköta.

Byt luftfilter

I värme- eller kylsystem rekommenderas HEPA-filter (High-Efficiency Particle arresting). Du bör dock byta dessa regelbundet, enligt tillverkarens specifikationer.

Detta gör å ena sidan att utrustningen kan fortsätta att behålla sin effektivitet när det gäller att ta bort allergener från luften. Dessutom har studier visat att om det inte byts ofta, kan filtret bli en källa till mikrober, som kan även kan föras tillbaka i den filtrerade luften.

Ventilera hemmet

Om vädret tillåter och pollenhalten ute inte är för hög bör du öppna några fönster under några minuter (5 till 15 minuter) för att minska koncentrationen av allergener i luften i huset. Rekommendationen är att de öppna fönstren eller dörrarna är på olika eller motsatta sidor, så att luften cirkulerar.

Regelbunden rengöring

En kvinna som städar en soffa.
Regelbunden rengöring är avgörande för att minimera allergier i ditt hem.

Städning är den bästa och enklaste metoden för att bekämpa damm, mögel och dammkvalster. För att denna process ska vara effektiv för att hjälpa till att minska allergier i ditt hem, bör du följa nedan rekommendationer:

  • Vissa utrymmen kräver oftare städning, till exempel vardagsrummet, och andra som har dörrar eller fönster mot gatan.
  • Skaka inte föremålen, eftersom du kan få i dig damm, vilket kommer att göra mer skada.
  • Använd en rengöringsduk i mikrofiber som absorberar bättre.
  • Om du ska damma bör du bära en mask eller munskydd eftersom tanken är att hålla hemmet rent, men utan att samtidigt exponera dig.
  • Använd även handskar om du lider av hudallergier.
  • Flytta möbler som står vid väggar för att rengöra alla hörn.

Du kanske också är intresserad av: En luftrenare kan motverka pollen och allergier

Mattor

Hur tjusiga och dekorativa de än kan vara, undvik att använda mattor. För att minska risken för allergier i ditt hem är det att föredra att ha trä-, kakel- eller granitgolv. Om detta inte är ett alternativ, använd en korthårig matta eller tvättbara material. Alternativt, dammsug ofta.

Putsa fönster

Fönster bör rengöras inte bara för att undvika damm, utan även mögel från kondens, både på fuktiga och kalla platser.

Gardiner eller persienner

Helst ska gardiner inte användas, eftersom de lättare samlar damm. Du kan ersätta dem med tvättbara persienner. Om du inte kan ta bort gardinerna är vanlig bomull eller syntetiska tyger att föredra framför tjocka tyger. Och tvätta dem ofta, minst en gång i veckan.

Föremål som samlar damm

Bilder, vaser, tavelramar och mycket annat ger en snygg dekorationstouch, men de är också dammsamlare. Det är bäst att inte ha så många föremål, för att förhindra allergier i ditt hem. Om du inte vill göra dig av med alla dessa föremål, såsom gamla tidningar och liknande, förvara dem i en garderob eller i plastbehållare.

Leksaker och gosedjur

Leksaker, och särskilt gosedjur, är föremål som samlar damm, mögel och djurhår. Tvätta eller rengör dem ofta och, när dina barn inte använder dem, låt dem ligga i slutna behållare.

Böcker

Böcker kan lära oss många saker. Vi har ofta nära koppling till dem. Men det har också kvalster. Sov inte med böcker i rummet och se till att du läser i ett ventilerat utrymme.

Sovrum

Vi spenderar ofta mer tid i sovrummet än i andra delar av huset. Därför är det viktigt att göra det till en allergenfri miljö. Börja med att byta gardiner, ta bort mattor och städa ofta. Naturligtvis bör du undvika produkter med mycket stark lukt, eftersom dessa också kan orsaka allergier.

Dessutom, öppna och vädra garderober, ta ut kläder och tvätta dem, även om du inte har haft dem. Kläder som ligger under lång tid tenderar att utveckla mögel.

Luftrenare

Detta är ett bra alternativ för att fånga upp dammpartiklar och andra luftburna allergener. Det kan dock inte göra någonting när partiklarna väl har lagt sig på olika ytor.

Sängkläder

En kvinna på en säng.
Välj sängkläder i kvalsterskyddsfibrer.

Använd helst ekologiska, icke-syntetiska tyger, både i örngott och lakan och täcken. Ha inga fjäderkuddar eller yllefiltar. Numera finns sängkläder och skyddsöverdrag för madrasser som är kvalster-, bakterie- och svampmotverkande.

Tvätta sängkläderna

Tvätta sängkläder ofta, som örngott och filtar. Använd varmt vatten, minst 50 °C. Torka i solen, när det är möjligt. Ta också bort skyddsöverdrag och skaka madrassen och kuddarna.

Rekommenderade möbler för att undvika allergier i ditt hem

För sovrummet, och för hela huset, undvik tygklädsel. Det är bättre med stolar, bord och andra möbler i material som är lätta att rengöra: trä, metall eller plast.

Krukväxter

Det finns väldigt många positiva saker och fördelar med att ha växter i huset. Men om du är allergisk är det inte bra att du har dem inomhus. Hitta ett nytt hem till dem eller flytta ut dem till trädgården eller balkongen.

Lurviga husdjur och andra djur

Det finns inget som ett husdjur för att lysa upp ditt liv. Men håren från hundar, katter och andra djur är inte så goda vänner för allergiker. Detsamma gäller fågelfjädrar.

Du behöver inte ta några drastiska beslut, som att hitta ett nytt hem för dem, men du måste hålla dem utanför sovrummet och hålla dem välvårdade. Använd en husdjursborste för att ta bort överflödigt hår.

Os, fukt och lukter i köket

En sak som hjälper till att förhindra att allergener sprids i huset är en spisfläkt. Det hindrar inte bara os och lukt från att sprida sig när du lagar mat, utan det minskar också fukt.

Skurning och torkning av disk

När du diskar ökar fuktnivån. Ibland plaskar vi runt och lämnar blöt disk bakom oss. Detta är en idealisk miljö för dammkvalster och mögel. Därför måste vi torka allt mycket väl, inklusive ytor och lådor och slutligen rengöra diskhon och även kranarna.

Städa köket

Köksstädning kräver särskild noggrannhet. Tänk på följande rekommendationer:

  • Lämna inte matrester någonstans
  • Rengör kylskåpet regelbundet
  • Släng mat som har stått i kylen länge
  • Förvara mat i lufttäta behållare

Sopor på rätt plats

Släng soporna dagligen. Låt det inte ackumuleras. Då eliminerar du inte bara dålig lukt, utan du slipper också attrahera möss, kackerlackor, flugor och annan ohyra.

Fukt i badrummen

Om det finns en fuktig plats i huset, så är det badrummet. Vi måste till varje pris förhindra mögel här. För att göra det, följ nedan tips:

  • Öppna dörr och fönster i badrummet (om det har några) för att vädra det.
  • Installera en utsugsfläkt, som hjälper mot både fukt och dålig lukt.
  • Om det inte finns något utflöde till utsidan kan du skaffa en avfuktare.
  • Undvik att använda badmattor och gardiner.
  • Använd inte tapeter på väggarna.
  • Måla med mögelbeständig emalj.
  • Lämna inte blöta handdukar eller blöta kläder i badrummet.

Städa badrummet

Städa badrummet för att undvika allergier i ditt hem
Regelbunden rengöring av badrummet hjälper dig att undvika allergier.

Rengör kaklet, toaletten, handfatet, duschutrymmet och kranen noggrant. Använd en produkt som innehåller blekmedel. Torka allt väl och håll rummet luftigt efter rengöring.

Läckor och dropp

Du måste vara mycket uppmärksam på läckor. Kontrollera rör och väggar nära badrum och kök. Titta också på taket för att säkerställa att det inte finns några läckor eller läckage från de övre våningarna.

Om du ser några, åtgärda dem. Kontrollera också hörn och trapphus, bakom möbler och hyllor. Du bör göra allt du kan för att ta bort eventuell fuktuppbyggnad så att mögel inte sprider sig.

Undvik eldstäder och kaminer för att undvika allergier i ditt hem

Det är bäst att undvika eldstäder och braskaminer. Och om du inte har en mycket öppen plats, undvik att grilla, eftersom rök och andra ångor förvärrar luftvägsallergier.

Rökfritt område

Deklarera ditt hem som ett rökfritt område. Tillåt inte cigaretter inomhus. Kom ihåg att passiv rökning inte bara utsätter passiva rökare för allergier, utan också för allvarligare luftvägssjukdomar.

Ha koll på matallergier för att undvika allergier i ditt hem

Allergier i hemmet kan utlösas inte bara av damm eller dammkvalster, utan också av vad vi äter. Tänk på att kontrollera innehållsetiketter för att förhindra reaktioner hos personer med intolerans mot ämnen som laktos eller gluten.

Dessutom, om någon i ditt hem lider av någon allergi, var försiktig med redskap och behållare för att minska risken för korskontaminering av mat.

Insektsbett

Eftersom vissa människor kan uppleva reaktioner på bistick eller andra insektsbett, bör särskilda försiktighetsåtgärder vidtas i tider när de förökar sig. Helst bör du placera myggnät på fönster, applicera insektsmedel på huden och undvika att använda starka dofter.

Förbered för allergier i ditt hem

Trots alla försiktighetsåtgärder vi kan vidta, är det fortfarande möjligt att komma i kontakt med ett allergen som utlöser ett utbrott eller reaktion.

Därför är det viktigt att vara beredd att möta allergier om det behövs. I denna mening är det alltid bra att ha medicin till hands för att minska symtomen, såsom:

  • Antihistaminer: loratadin, cetirizin eller liknande, som rekommenderas av din allergiläkare.
  • Nasala avsvällande medel: nässprej eller kortikosteroidinhalatorer; dessa bör dock hanteras med försiktighet på grund av deras biverkningar.

Slutligen, för personer med en benägenhet att drabbas av allvarliga allergiska reaktioner (anafylaxi), bör adrenalin- eller adrenalinautoinjektorer finnas till hands.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Álvarez M, García I, Castro R, Ronquillo M. Rinitis alérgica y rinosinusitis: Una revisión necesaria. Rev Cubana Med Gen Integr  [Internet]. 2004 ;  20(1). URL disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252004000100007&lng=es.
  • García-Bravo B, Conde-Salazar L, la Cuadra J, et al. Estudio epidemiológico de la dermatitis alérgica de contacto en España. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2004;  95(1): 14-24.
  • Magaña M, Vargas M, Escalon J, et al. Anafilaxia y choque anafiláctico. Revista Alergia de México. 2007;  54 (2): 34-40.
  • Rojas G, López P, Orozco M, et al. Tabaquismo y desarrollo de alergia durante la infancia. Mecanismos fisiopatológicos. Alerg Asma Inmunol Pediatr. 2001; 10(2): 43-52.
  • Salo P, Arbes S, Crockett P, et al. Exposure to multiple indoor allergens in US homes and its relationship to asthma. J Allergy Clin Immunol. 2008; 121(3): 678-684.
  • Terán L, Haselbarth-López M, Quiroz-García D. Alergia, pólenes y medio ambiente. Gac Med Mex. 2009; 145(3): 215-222.
  • Bustamante, R.,  (2021). Anafilaxia y shock anafiláctico. revistachilenadeanestesia.cl. Disponible en: https://www.capacitacionesonline.com/blog/wp-content/uploads/2021/02/Anafilaxia-y-shock-anafilactico-Rev-Chil-Anest-2021.pdf
  • Chuaybamroong, P., Et al. (2010). Eficacia del filtro HEPA fotocatalítico en la eliminación de microorganismos. INDOOR AIR. DOI: 10.1111/j.1600-0668.2010.00651.x
  • Montes, A., Perez, M., Gestal, J. J., (2004). Impacto del tabaquismo sobre la mortalidad en España. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/28302344_Impacto_del_tabaquismo_sobre_la_mortalidad_en_Espana#page=84
  • Cristóbal, E., (2010). Seguridad de los corticoides inhalados en la EPOC. Archivos de Bronconeumología. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0300289610700302

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.