5 tips för att rengöra badrumsgardiner och hålla dem mögelfria

Byter du ut dina duschdraperier så ofta att det har blivit en del av dina månatliga utgifter? Vi berättar hur du rengör dem med medel som du säkert redan har hemma och får dem att se ut som nya igen.
5 tips för att rengöra badrumsgardiner och hålla dem mögelfria

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Även om vissa tillbehör mest ses som prydnader, kan de faktiskt vara en stor föroreningskälla om de inte rengörs ordentligt. I den här artikeln delar vi några knep för hur du kan rengöra badrumsgardiner och därmed förhindra spridning av svamp och bakterier.

Badrummet är en plats som gynnar tillväxten av mikroorganismer som kan vara skadliga för vår hälsa på grund av den fuktighet och värme som är vanligt i detta rum i hemmet. Gardiner är en av de saker som ofta blir mer smutsiga än andra, men vanligen ägnar vi dem inte så mycket uppmärksamhet.

Tips för att rengöra badrumsgardiner effektivt

Det bästa med dessa alternativ är att du inte behöver gå ut och köpa någonting, eftersom de flesta av dem bara kräver ingredienser som många av oss redan har hemma.

1. Alkohol

Alkohol är ett desinfektionsmedel som står ut framför alla andra och något som alla antagligen har hemma. För att använda det på gardiner, fukta en svamp eller trasa och gnugga gardinen försiktigt med cirkulära rörelser. Fokusera särskilt på de områden som är mest fläckade med mögel. Du behöver inte skölja dem efteråt eftersom alkoholen avdunstar av sig själv.

2. Vinäger

Vinäger kan användas som ett naturligt rengöringsmedel tack vare den höga halten av ättiksyra. Även om det inte verkar desinficerande tar det ändå bort smuts och fett som ansamlats från tvålar, schampon och balsam.

Placera dem sedan i en stor balja, så att du kan blötlägga gardinerna i vatten blandat med 5 dl äppelcidervinäger. Låt gardinerna ligga i blöt i detta i 20 minuter. Därefter sköljer du dem bara, och det är allt som behövs – gardinerna kommer att se ut som nya.

Du kanske är intresserad av: Använd vinäger för att rengöra ditt hem

3. Tandkräm

Du ska nu få lära dig en alternativ användning för tandkräm som kommer att förvåna dig. För att rengöra duschdraperierna, fukta en svamp och applicera en generös mängd tandkräm på den. Gnugga den sedan på fläckarna, skölj och dina gardiner är renare än någonsin.

Tandkrämborste för att tvätta badrumsgardinerna.
Tandkräm kan användas för mer än att bara rengöra tänderna. Använd det för att göra dina badrumsgardiner glänsande nya.

4. Bikarbonat

Blötlägg gardinerna i en balja med vatten och bikarbonat och låt dem ligga i några minuter. Ett annat alternativ är att lägga gardinerna i tvättmaskinen och tillsätta bikarbonat.

5. Lösning  med tea tree olja

För att göra detta rengöringsmedel behöver du 2,5 dl vatten, 0,5 dl alkohol, 1 tesked tea treeolja och 1 sprayflaska. Blanda allt i flaskan och spraya det på gardinen. Gnugga sedan med en svamp och skölj av.

Rengör badrumsgardinerna: steg för steg

Om du föredrar att tvätta dina badrumsgardiner för hand rekommenderar vi att du följer den här steg-för-steg-guiden för att ytterligare optimera processen:

  1. Ta bort ringarna för att undvika att skada tyget på gardinerna.
  2. Lägg ner gardinen i en stor balja med vatten och flytande tvål. Du kan också använda grovt salt istället för tvål.
  3. Låt det ligga i blöt i minst 2 timmar.
  4. Ta bort de mest envisa mögelfläckarna med en borste. Om du inte lyckas få bort dem, tillsätt lite bikarbonat på svampen.
  5. Skölj efteråt för att få bort all tvål. Om du vill kan du tillsätta lite ättika i den sista sköljningen för att eliminera lukt.
  6. Låt dem torka i ett område med god ventilation.

Följ dessa tips om du tvättar badrumsgardinerna i tvättmaskin:

  • Se till att gardinerna tål maskintvätt. Säkerställ att temperaturen inte är högre än 30 °C.
  • Tillsätt bikarbonat utöver ditt vanliga tvättmedel.
  • Tänk på att lägga några rena handdukar med gardinerna – för att skydda dem – och att inte köra centrifugeringscykeln.

Tips för att hålla dina badrumsgardiner rena

När dina gardiner blivit rena och mögelfria, föreslår vi att du tar följande steg för att hålla dem fläckfria längre:

  • Skölj dem efter varje bad eller dusch: Detta säkerställer att tvålresterna inte impregnerar gardinerna. Sträck också ut dem så att de inte hänger som ett dragspel.
  • Vädra badrummet när du duschat klart: Öppna alla fönster för att främja god luftcirkulation.
  • Tvätta dem ofta – för att göra det lättare att ta bort fläckar.
Bikarbonat för att rengöra duschdraperierna.
Att tillsätta bakpulver vid handtvätt eller maskintvätt förbättrar rengöringen av duschdraperierna.

Andra sätt att tvätta duschdraperier

Hittills har vi tittat på generella sätt att tvätta badrumsgardiner. Vi vill dock också berätta hur du kan tvätta dem på andra, specifika sätt:

  • Ta bort mögel: Om gardinen är ren men har mögelfläckar som du inte får bort, prova att gnugga dem med en citronhalva. Ett annat alternativ är att späda ut 3 delar vatten med 1 matsked bikarbonat och spraya det på fläcken. Sedan skrubbar du med en borsta.
  • Blek gardinerna: blötlägg i vatten med en särskild lösning för duschdraperier. Om de är vita kan du tillsätta lite blekmedel.

Slutliga tips för rengöring av badrumsgardiner

För att se till att rengöringen av duschgardinerna inte tar för mycket av din tid bör du försöka hålla dem så rena som möjligt däremellan. Om du sköljer av dem dagligen behöver du bara lägga dem i tvättmaskinen utan någon förbehandling när det är dags för en grövre rengöring.

Kom ihåg att testa produkterna på en del av gardinen som inte syns så väl för att säkerställa att de inte skadar dem. Slutligen, läs innehållsförteckningarna för att undvika utsätta dem för rengöringsmedel som kan skada dem. Vi hoppas att du kommer att ha nytta av några av dessa tips så att dina gardiner alltid ser ut som nya, fria från mögel, bakterier och svamp!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kahrs, R. F. (1995). Principios generales de la desinfección.  sci. tech. Off. int. Epiz14(1), 143-163.
  • Diomedi, Alexis, Chacón, Eiiana, Delpiano, Luis, Hervé, Beatrice, Jemenao, M. Irene, Medel, Myriam, Quintanilla, Marcela, Riedel, Gisela, Tinoco, Javier, & Cifuentes, Marcela. (2017). Antiseptics and disinfectants: aiming at rational use. Recommendations of the Advisory Committee on Healthcare Associated Infections. Sociedad Chilena de Infectología. Revista chilena de infectología34(2), 156-174.
  • Molina Esquivel, E. (2015). Contaminantes biológicos del aire interior de la vivienda: factores contribuyentes, afecciones relacionadas y medidas correctivas. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología53(1), 0-0.
  • Graziano, M. U., Graziano, K. U., Pinto, F. M. G., Bruna, C. Q. D. M., Souza, R. Q. D., & Lascala, C. A. (2013). Eficacia de la desinfección con alcohol al 70%(p/v) de superficies contaminadas sin limpieza previa. Revista Latino-Americana de Enfermagem21(2), 618-623.
  • Accame, M. E. C. (2008). El árbol del té. Panorama actual del medicamento32(318), 1217.
  • Torres Cárdenas, P. A. (2020). Articulación de la limpieza y desinfección en baños públicos nacionales.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.