Ta bort mögel från hemmet på naturlig väg

Närvaron av mögel i ditt hem kan leda till luftvägssjukdomar eller hudallergier. Upptäck några naturliga sätt att eliminera det snabbt.
Ta bort mögel från hemmet på naturlig väg

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att ta bort mögel från hemmet är mer än en estetisk fråga.

Dessa fläckar må göra dina väggar oattraktiva, ligger den sanna faran i hälsoeffekterna. I den här artikeln kommer vi att berätta hur du kan ta bort mögel i hemmet naturligt och effektivt.

Det är sant att mögel sakta försämrar färger och andra material i hemmet. Det verkliga problemet är emellertid att det är en källa till svampar och bakterier som kan påverka din kropp.

Även om du först kanske bara blir irriterad av den fuktiga lukten som det avger, är mögel ansvarigt för allergier och andra luftvägsproblem.

Därför måste du vidta åtgärder för att bekämpa det innan det fortsätter att växa, för att säkerställa välbefinnandet för alla i ditt hem.

I dagens artikel vill vi dela några rekommendationer och naturliga produkter som hjälper dig att ta bort mögel från hemmet utan att använda kemikalier. Är du redo att prova dem? Börja anteckna!

Tips för att ta bort mögel från hemmet

Innan du provar på kommersiella produkter för att eliminera mögel så bör du ta reda på hur du bäst begränsar tillväxten.

Det finns några enkla åtgärder som hjälper dig att undvika överdriven fukt i hemmet, vilket begränsar de platser som dessa mikroorganismer kan utvecklas på.

Se till att ditt hem är välventilerat

Ventilation är viktigt

Öppna dina fönster och dörrar minst en gång om dagen! Detta är ett enkelt sätt att minska förekomsten av mögel, kvalster och andra partiklar som ackumuleras i ditt hem.

När luft cirkulerar låter det fuktiga utrymmen torka naturligt. Detta kommer förändra miljön där svamparna och mikroorganismerna växer.

Det förklarar också varför lite vädring hjälper till att neutralisera obehagliga lukter som ofta stängs in inomhus.

Täck inte över möglet

Ett av de största misstagen som människor gör när de försöker dölja närvaron av mögel i sina hem är att täcka alla fläckar med möbler, tyg eller liknande.

Detta förhindrar att luften cirkulerar runt de drabbade områdena, vilket gör att möglet växer ännu mer. Det är bäst att hålla utrymmet öppet och förhindra att problemet förvärras.

Undvik att hänga våta kläder inomhus

Kläder på tork ute

Även om du tycker att det är “ofarligt” att hänga din tvätt i ditt hem, kan det få negativa följder för din luftvägshälsa.

Fuktighet gynnar tillväxten av svamp och kvalster, speciellt om du redan har några uppenbara mögelfläckar på vissa ställen.

Bristen på luft hindrar också dina kläder från att torka helt, vilket leder till obehaglig lukt som kan vara svår att eliminera.

Naturliga produkter som hjälper dig att ta bort mögel i hemmet

Många naturprodukter har egenskaper som kommer desinficera och rengöra ytorna så att du lättare kan ta bort mögel i hemmet.

Dessa är 100% miljövänliga alternativ som gör att ditt hem doftar friskt medan du neutraliserar lukt och fuktfläckar. Läs om de bästa alternativen nedan.

Ta bort mögel i hemmet med vitvinsvinäger

Ta bort mögel från hemmet med vitvinsvinäger

Den sura uppbyggnaden hos vitvinsvinäger har intressanta effekter på mögel som växer inomhus. Det kommer eliminera mörka fläckar och ta bort eventuella svampar och bakterier som finns i ditt hem.

Hur ska du använda den?

  • Spreja denna produkt på dina väggar, i ditt badrum eller på kakel där det finns mögel och låt verka i 15 minuter.
  • Efter denna tid torkar du av resterna med mycket vatten och en borste.

Bikarbonat

Bikarbonat är en mångsidig produkt med många användningsområden i hemmet. Det har antimykotiska, deodoriserande och antibakteriella egenskaper, och är lämplig för många rengöringsuppgifter.

Det står ut för sin förmåga att stoppa tillväxten av mögel. Användning av bikarbonat eliminerar mörka fläckar och starka lukter.

Hur ska du använda det?

  • Fukta en generös mängd bikarbonat och gnid det med en borste på det drabbade området.
  • Låt det vara på i 20 minuter och skölj sedan.

Havssalt

Havssalt har en särskild egenskap som gör det till en utmärkt lösning för mögel. Detta mineral desinficerar ytor samtidigt som det absorberar fukt i slutna utrymmen.

Det brukar användas direkt på problemområdet. Vissa väljer också att använda det för att förebygga mögel.

Hur ska du använda det?

  • Gnugga en rejäl mängd havssalt på de drabbade ytorna och ta bort det med en svamp eller borste. Låt det verka i 20 minuter.
  • Du kan också lägga till rikligt med havssalt i små behållare. Placera dem på strategiska platser, såsom hörn eller inuti skåp.

Ibland kan det vara mycket svårt att ta bort mögel. Detta händer vanligtvis eftersom hemmet eller materialets konstruktion tillåter fukt att sippra igenom.

Om problemet kvarstår länge är det bäst att prata med en expert för att hitta en lösning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pasini, C., D’Aquila, F., Curir, P., & Gullino, M. L. (1997). Effectiveness of antifungal compounds againts rose powdery mildew (Sphaerotheca pannosa var. rosae) in glasshouses. Crop Protection. https://doi.org/10.1016/S0261-2194(96)00095-6
  • Moro, A. (2011). Las increíbles propiedades del bicarbonato de sodio.
  • Mas, A., Troncoso, A. M., García-Parrilla, M. C., & Torija, M. J. (2015). Vinegar. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00726-1

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.