5 sätt att bli av med fuktlukt i hemmet

Besväras du av otrevliga lukter i hemmet? Har du hört talas om något av dessa sätt att bli av med fuktlukt? De är både billiga och effektiva!
5 sätt att bli av med fuktlukt i hemmet

Last update: 26 augusti, 2022

Om du stör dig på fuktlukt i vissa delar av ditt hem, finns det några saker du behöver göra. Dessa dofter orsakas ofta av mögel och ansamlat damm som du kanske inte har märkt trots all städning.

Det är särskilt otrevligt när du känner denna fuktlukt direkt när du kommer hem, eller om det är i garderoben – i detta fall kan den sprida sig till dina kläder. Till sist kan det sluta med att du gör en djuprengöring med kemiska produkter, vilket inte alltid är så bra.

Lyckligtvis finns det en rad naturliga alternativ för att neutralisera dessa obehagliga dofter. Du kanske brukar använda parfymer eller luftfräschare för detta ändamål? Vi har några lösningar som förutom att de är effektiva också är ekologiska.

Intresserad att prova?

Nedan har vi listat de 5 bästa lösningarna för att bli av med fuktlukt och några grundläggande tips för att hålla ditt hem fritt från fukt.

De bästa sätten att bli av med fuktlukt i hemmet

Brist på ventilation i stängda utrymmen eller kontakt med fukt är potentiella orsaker till att du har en odör av fukt i hemmet. Det är faktiskt rätt vanligt och är i vissa fall sammankopplat med allergier och andningsbesvär.

Du kanske ännu inte har insett det, men fuktiga miljöer är perfekta för mögel, kvalster och andra mikroorganismer som är skadliga för hälsan. Så när du upptäcker en dålig lukt är det bäst att du rengör i området och använder några effektiva knep för att neutralisera den fuktlukt som skapats.

Häng med!

1. Kaffebönor

Kaffe kan avlägsna fuktlukt

Rostade kaffebönor eller malet kaffe har en stark lukt som effektivt kan avlägsna fuktlukt. Vi rekommenderar att du lägger dem i behållaren för soppåsen, i dina garderober och i andra dåligt ventilerade utrymmen för att förbättra doften i utrymmet.

Så här använder du det

 • Lägg några kaffebönor i små skålar och placera dem i de illaluktande utrymmena.
 • Om du använder malet kaffe, lägg det i en tygpåse istället för i en skål.

2. Citronsaft

Citron tar bort odörer

Citronsaft är populärt som en mycket effektiv och ekologisk rengöringsprodukt. Den hjälper oss även i det fall vi har illaluktande fuktlukt i till exempel köket eller badrummet.

Så här använder du det

 • Pressa en ordentlig mängd citronsaft i en behållare och blanda med en lika stor del varmt vatten.
 • Häll blandningen i en sprayflaska och spraya över alla illaluktande områden.
 • Om du vill kan du torka efteråt med en ren trasa.

3. Kanel

Fräscha upp hemmet med kanel

Denna underbara, aromatiska krydda innehåller antimikrobiella eteriska oljor som hjälper dig att bli av med en mängd olika mikroorganismer. Och inte bara det; dess kraftfulla doft sprids lätt och gör luften mycket trevligare i dåligt ventilerade utrymmen.

Så här använder du det

 • Häll lite kanelpulver i små tygpåsar och sätt ut dem på strategiska platser för att eliminera den dåliga lukten.
 • Du kan även ta några kanelstänger, binda ett band runt dem och hänga dem där du vill fräscha upp luften.

4. Havssalt

Havssalt har en absorberande förmåga

Havssalt har inte någon lukt som de andra ingredienserna vi har berättat om hittills. Men på grund av dess absorberande förmåga är det en riktigt effektiv lösning som hjälper dig att bli av med fuktlukt.

Det är väldigt effektivt att placera på ställen där det oftast brukar bildas mögel.

Så här använder du det

 • Placera små fat fyllda med havssalt i hörnen av de rum eller vid de möbler där du har fuktproblem.

5. Vanilj

Naturlig vaniljessens är ett av de bästa husmorsknepen när man vill bli av med fuktlukt. Det har en stark lukt som kan fräscha upp platser som kylskåp, vasken, sopskåpet eller förvaringsboxar.

Så här använder du det

 • Applicera en liten mängd vaniljessens på önskat område och gnugga med en trasa.
 • Använd det minst 3 gånger i veckan för att bibehålla effekten.

Grundläggande tips för att bli av med fuktlukt

Ett hem ska lukta gott

Alla dessa produkter är mycket användbara när du behöver avlägsna fuktlukt hemma. Men för att säkerställa att lukterna effektivt försvinner och inte kommer tillbaka, finns det några andra enkla tips som du bör prova på.

 • Undersök om det finns eventuella vattenläckor.
 • Cirkulera luften i lägenheten/huset (öppna fönster och dörrar).
 • Rengör ventiler och byt filter i luftkonditioneringen regelbundet.
 • Byt ut eller reparera skadade ytor som drabbats av mögel.
 • Häng inte fuktiga kläder i garderoben.
 • Använd avfuktare om det behövs.

Kände du redan till dessa sätt att bli av med fuktlukt? Prova dem hemma nästa gång du känner någon obehaglig odör!

It might interest you...
5 misstag när folk försöker inreda badrummet
Steg för Hälsa
Read it in Steg för Hälsa
5 misstag när folk försöker inreda badrummet

Här ska vi ge dig tips för att råda bot på vanliga misstag när folk försöker inreda badrummet. Undvik dem så att du kan få ut det mesta av ditt bad...
Innehållet i denna publikation är endast i informationssyfte. Det kan inte under några omständigheter tjäna till att underlätta eller ersätta diagnoser, behandlingar eller rekommendationer från en fackman. Konsultera din betrodda specialist om du har några tvivel och sök dennes godkännande innan du påbörjar några procedurer.