Carrulim – en naturlig kur med vinruta och citron

Carrulim är en rensande dryck med fysiologiska fördelar. Den hjälper till att förnya kroppens energi.
Carrulim – en naturlig kur med vinruta och citron

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Carrulim är en uråldrig medicinsk kur från Paraguay. Det är en produkt bestående av sockerlikör, vinruta och citron. Folk tar den för att rensa blodet och förnya kroppens energi. I denna artikel kommer du upptäcka allt om denna mystiska och överraskande medicinska dryck.

Vad är carrulim?

Carrulim är en medicinsk alkoholhaltig dryck som innehåller sockerlikör, vinruta och citron. Det finns dock olika varianter av den som bland annat innehåller honung och rosmarin.

Denna dryck produceras och konsumeras i Paraguay såväl som dess grannländer Brasilien och Argentina. Enligt traditionen måste den drickas den första augusti varje år. På denna dag finner man carrulim i varje gathörn.

Kurens ursprung

Förbättra hälsa och tur

Den paraguayanska Guaraní-kulturen ser på augusti som den svåraste månaden för vår hälsa och tur. På grund av det skapade de en förnyande dryck för att ge kroppen styrka och förnya samt höja ens energi.

Enligt traditionen dricker man carrulim den första augusti eftersom det datumet representerar årets andra början. Det infaller trots allt vid starten på Paraguays vinter.

När det kommer till själva konsumtionen finns det olika alternativ:

 • Vissa säger att man tar tre klunkar medan andra föredrar att dricka sju.
 • De mest ortodoxa personerna väljer att använda en tesked eftersom de säger att det är så pass effektivt att det nästan är magiskt.
 • Det finns dock andra som missbrukar kuren, vilket precis som med alla alkoholhaltiga drycker får negativa konsekvenser.

Medicinska egenskaper

Vinruta

Vinruta är känd för sina energigivande egenskaper och sägs ha förmågan att ta bort dålig energi samt skydda oss mot fara. På en fysiologisk nivå förbättrar den cirkulationen och matsmältningen. I vissa kulturer hänger folk vinruta vid ingången till sina hem för att skydda dem mot situationer som kan sätta dem i fara. Om växten dör hängs den på en annan plats för fler fördelar.

Vinruta bör inte förtäras under graviditet eftersom det kan leda till missfall.

Citron

Citroner reglerar ditt pH

Citronen är utan tvekan en av de renaste och bästa frukterna som finns för att rensa kroppen. Den hjälper oss att eliminera gifter och har förmågan att reglera våra pH-nivåer och neutralisera hypersurhet, trots att den är syrlig.

Denna citrusfrukt stärker vårt immunförsvar och förbättrar funktionen hos levern, njurarna och tarmarna. De främsta fördelarna hittas i skalet, som alltid kan ätas så länge frukten är ekologisk.

Rosmarin

Precis som vinruta sägs rosmarin också ha förmågan att driva bort dålig energi och djupt rengöra våra kroppar. På en fysiologisk nivå är det en fantastisk växt för matsmältningen, som hjälper till med leverns och tarmarnas funktioner.

Rosmarin stärker immunförsvaret och hjälper till att bekämpa infektioner eftersom den agerar naturligt antibiotiskt. Avslutningsvis stimulerar rosmarin kroppen, vilket måttligt ökar blodtrycket och hjälper cirkulationen.

Vår kur utan alkohol

Carrulim utan alkohol

Med utgång från det klassiska receptet på carrulim har vi tagit fram en mer modern kur utan alkohol, som fortfarande innehåller de medicinska ingredienserna:

Ingredienser

 • 1 ekologisk citron (vi kommer använda saft såväl som skal)
 • 1 liter vatten
 • 1/2 matsked rosmarin
 • 1 matsked vinruta
 • 2 matskedar honung

Hur gör man?

Vi ska göra ett renande recept genom att följa dessa steg:

 • Pressa citronen och spara saften.
 • Koka upp vattnet tillsammans med hackat citronskal och rosmarin. Låt koka i 15 minuter.
 • När 13 minuter har passerat tillsätter du vinrutan.
 • Täck över kastrullen och låt stå i tio minuter.
 • Sila blandningen, tillsätt citronsaften och söta med honung.
 • Din medicinska dryck är nu redo.

Hur dricker man?

Vi ska dricka denna kur vid olika tillfällen:

 • 2 glas på tom mage
 • 1 glas på förmiddagen
 • 1 glas på eftermiddagen

Du kan dricka denna medicinska dryck i sju dagar för att rensa blodet och stärka andan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Zhou, T., Zhang, Y. J., Xu, D. P., Wang, F., Zhou, Y., Zheng, J., … Li, H. Bin. (2017). Protective effects of lemon juice on alcohol-induced liver injury in mice. BioMed Research International. https://doi.org/10.1155/2017/7463571
 • Kato, Y., Domoto, T., Hiramitsu, M., Katagiri, T., Sato, K., Miyake, Y., … Harada, T. (2014). Effect on blood pressure of daily lemon ingestion and walking. Journal of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1155/2014/912684
 • Al-Sereiti, M. R., Abu-Amer, K. M., & Sen, P. (1999). Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potentials. Indian Journal of Experimental Biology. https://doi.org/10.5897/JMPR10.399
 • Al-Sereiti, M. R., Abu-Amer, K. M., & Sen, P. (1999). Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potentials. Indian Journal of Experimental Biology. https://doi.org/10.5897/JMPR10.399

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.