Hur man upptäcker för hög fuktighet i hemmet

Flera tecken kommer varna dig om att det finns för mycket fukt i hemmet. Hygien och bra underhåll kan hjälpa dig att förebygga detta problem.
Hur man upptäcker för hög fuktighet i hemmet

Senaste uppdateringen: 28 juli, 2023

För att upptäcka hög fuktighet i hemmet är det viktigt att vara medveten om varningstecknen. Att tackla dem omedelbart kommer hjälpa dig att undvika större problem.

Varje hem har fukt. Minst 15 liter vatten används varje dag i ett hem, vare sig det är i duschen, köket, handfatet eller till diverse sysslor – alla använder vi saker som leder till att fukt sprids i hemmet.

Om alla dina apparater och avlopp fungerar som de ska så bör vattnet avdunsta och inte göra någon skada. Det är därför bra underhåll är så viktigt.

Hög fuktighet i hemmet

Orsaker

Hög fuktighet i hemmet är ett stort problem som kan leda till skador på båda hemmet och de boendes hälsa. Fukten kan genereras på grund av dålig ventilation eller att du bor på en plats med fuktigt klimat. Att inte vädra rummet på vintern kan också leda till för mycket fukt. Väggarna, taket, terrassen eller garaget kan falla offer för fukt, och situationen kan uppstå snabbt.

Som tur är finns det vissa varningsteckens om avslöjar att du har problem med hög fuktighet i hemmet, så att du kan ta till åtgärder snabbt.

Hur man upptäcker hög fuktighet i hemmet

Om fukten dyker upp på lättåtkomliga platser är den väldigt enkel att upptäcka:  mögliga väggar med svarta fläckar indikerar att det finns ett problem. Men ibland sker det på platser där det är svårare att komma åt, och då kan det ta ett tag att upptäcka det.

Lukten kan hjälpa dig att upptäcka var fukten befinner sig. Lukten kan variera, men den är vanligtvis kopplad till närvaron av mögel och mjöldagg på mörka, fuktiga platser.

När sporerna släpps ut avger de en karaktäristisk lukt som kallar på din uppmärksamhet. Du måste vara försiktig, för de kan vara skadliga för hälsan och utlösa samt förvärra allergier och andra andningsproblem.

Denna artikel kanske intresserar dig: Ta bort mögel från tvättmaskinen: 3 gröna lösningar

Konstant uppsikt

Old wooden pallet plank texture background

Träytor såväl som väggar och golv är områden där man snabbt kan upptäcka hög fuktighet. Att konstant hålla dem under uppsikt är därför viktigt, och att undersöka platser som utsätts för vattenånga är viktigt. Köket och badrummen är speciellt sårbara för fukt. Kondens på ytor indikerar närvaron av fukt.

Eftersom källare konstant är i kontakt med jorden är de också benägna att drabbas av fukt. Detta kallas för “stigande fukt”, och inträffar på grund av en bristfällig grund, vilket leder till att fukt från jorden kan tränga in i byggnaden.

Om färg börjar lossna från väggarna kan det röra sig om en liten läcka. Denna typ av fukt är associerad till konstruktionsproblem. Att inte vattentäta tak, väggar och källarvåningar samt försämrade kakelfogar i badrummet är vanliga orsaker.

Verktyg mot fukt

Du kan vända dig till diverse verktyg i ditt sökande efter hög fuktighet i hemmet. Indikatortejp för vatten byter färg när den upptäcker fukt, och den är både billig och enkel att använda.

En hygrometer är ett verktyg som används för att mäta fukten i en miljö. Det finns många olika typer, inklusive digitala varianter som visar datan på en skärm.

Förebygg och bekämpa hög fuktighet i hemmet

lifestyle

Tillräcklig ventilation minskar fukten som ansamlas på grund av kondens. Det är därför ventilering av ditt hem kommer hjälpa dig att förebygga hög fuktighet i hemmet. Framförallt köket och badrummet måste ha tillräckligt luftflöde. Det är därför spisfläktar är bra för att förebygga fukt.

Måttlig användning av värme kan också vara användbart. Du bör helst hålla husets temperatur vid 15 till 16°C för att minimera kondens. Om din budget tillåter det kan du investera i stora fönster som möjliggör luftcirkulation.

Notera även att mycket växter och att torka kläder inomhus kan bidra till ökad fukt. Om orsaken istället är vattenläckor så måste du se till att få dem reparerade omedelbart. Dessa reparationer ska utföras av experter.

Detta problem är relativt enkelt att förebygga, upptäcka och bekämpa. Du måste ta rätt åtgärder för att undvika hög fuktighet i hemmet, för det kan skada din hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.