Hur man tar bort kalkavlagringar från badrummet naturligt

Om du har kalkavlagringar i badrummet kan du bli av med dem med några enkla trick. Du behöver bara naturliga, billiga produkter som du kan hitta överallt.
Hur man tar bort kalkavlagringar från badrummet naturligt

Senaste uppdateringen: 12 november, 2020

Kalkavlagringar består av kalcium som fläckar olika saker i badrummet. Om du föredrar att undvika industrialiserade produkter på grund av allergier eller kostnad kommer här några hemgjorda trick för att ta bort kalkavlagringar naturligt.

Det är många som älskar skinande rena badrum. Rummet blir tyvärr lätt smutsigt på grund av allt vatten och bristen på ventilation jämfört med andra rum. Därför är det vanligt att folk som vill ha det rent stöter på dagliga utmaningar.

Det blir ännu värre när ärkefienden för kranar, duschar och liknande bildas: kalkavlagringar. Här kommer några tips som kan hjälpa dig att ta bort kalkavlagringar med hjälp av produkter du säkert redan har hemma.

Vad orsakar kalkavlagringar?

Vattnet som kommer ur kranen innehåller mineraler såsom kalcium, järn och magnesium. Dessa stänker ofta och börjar ansamlas på ytor. Det är så dessa vita eller gulaktiga fläckar uppstår i badrummet. En annan konsekvens av mineralerna är rosten som man kan börja se på olika håll i badrummet. När järnet i vattnet kommer i kontakt med luften oxiderar det och lämnar efter sig fläckar.

Naturliga recept för att ta bort kalkavlagringar

Rengör kaklet

Det finns såklart kemiska produkter man kan köpa för att ta bort kalkavlagringar, men det finns också naturliga alternativ som är mindre slitande, mindre skadliga för hälsan och dessutom billigare. Här kommer några av dem:

1. Bikarbonat och vinäger eller citronsaft

Med dessa tre ingredienser och en svamp kan du få bort kalkavlagringar från handfatet nästan omedelbart. Följ bara dessa steg:

  • Blöt svampen och tillsätt bikarbonat.
  • Rengör smutsiga ytor tills du blivit av med alla avlagringar.
  • Skölj ur svampen och rengör ytan igen för att ta bort bikarbonatet.
  • För att få bort fläckar vid kanterna på kranen kan du spreja vinäger eller färsk citronsaft på lite hushållspapper.
  • Slå in den fläckade ytan i pappret och låt sitta över natten.
  • Nästa morgon tar du bort de kvarvarande fläckarna med svampen.
  • Du kan använda samma procedur för kakel.

Bikarbonat rengör många ytor utan att skada dem. Precis som vinäger och citron dödar det dessutom bakterier och är inte giftigt. Använd dock inte vinäger eller citron på aluminium, eftersom det kan få det att korrodera.

2. Rengör toaletten med vinäger

Toaletten är den största bakteriehärden i badrummet. Därför är det viktigt att rengöra den regelbundet för att inte sprida sjukdomar. Om du vill bli av med kalkavlagringar från toaletten kommer här ett effektivt att göra det på. Du kan använda citronsaft eller vinäger.

Vissa toaletter kan dränera toalettvattnet innan, och det får vätskorna att verka bättre. Men det är inte ett måste. Applicera någon av vätskorna och låt verka i några timmar.

Om fläckarna är envisa kan du skrubba med en trasa. Du kan även behöva applicera en andra gång och upprepa processen. Om det inte funkar kan du använda en pimpsten väldigt försiktigt. Det ska du dock inte göra när toaletten är torr eftersom det kan skada porslinet.

3. Rengör toaletten med läsk

Cola i toaletten

Du har säkert hört talas om det här tricket tidigare. Och ja, man kan faktiskt rengöra toaletten med en flaska läsk. Följ instruktionerna nedan om du vill prova:

1. Spola toaletten så att vattnet är så rent som möjligt.
2. Häll en flaska läsk i toaletten och låt stå i en halvtimme.
3. Rengör med toalettborste en eller två gånger, och spola några gånger tills vattnet är helt vitt.

4. Ta bort kalkavlagringar från speglar

Vatten kan stänka på spegeln, vilket resulterar i mineralansamlingar. De är dock ganska lätta att bli av med. Späd bara ut vinäger i vatten (en del vinäger per fyra delar vatten) och spreja på spegeln. Torka av och voilá, de vita fläckarna har försvunnit.

Förebygga kalkavlagringar

Du kan också förebygga att mineraler ansamlas på kranar och kakel till att börja med. Du kan installera filter som tar bort mineraler från vattnet och rengöra badrummet varje dag för att undvika att de ansamlas.

Att hålla hemmet rent är inte alltid lätt, men det är viktigt. Använd våra tips för att ta bort kalkavlagringar från ditt badrum, och hänge dig sedan till att hålla ytorna fria från vatten i så hög utsträckning som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.