Det bästa sättet att desinficera ditt badrum

Många gånger rengör vi, men vi desinficerar inte ordentligt. Upptäck några trick för att göra det här!
Det bästa sättet att desinficera ditt badrum

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Badrummet är ett av de rum som används mest i hemmet, och det är dessutom ett av de mest kontaminerade. Därför kan det vara användbart med några tips för hur du kan desinficera ditt badrum.

Bakterier och mögel är de största bovarna och beror till stor del på fukt, så håll badrummet ventilerat och torrt.

En annan vanlig anledning till kontamineringen är urin- och avföringsrester på insidan av toalettskålen, så försök göra det till en vana att rengöra denna grundligt.

Rester från tvål och schampo attraherar svamp. Detsamma gäller med tandkräm. De kan också lämna irriterande fläckar i vasken.

Badrummet bör desinficeras ordentligt minst en gång per vecka, men du borde också rengöra det dagligen för att minska risken för infektioner.

Var börjar man?

Desinficering av toalett

För att börja desinficera ditt badrum ska du först och främst använda handskar så att du inte kommer i direktkontakt med bakterierna. Det skyddar även dina händer mot rengöringsprodukterna.

Något annat att tänka på när du ska desinficera ditt badrum är vikten av att använda specifika produkter för varje område. Fläckborttagare, desinfektionsmedel och blekmedel är de mest grundläggande för rengöringen.

Se till att du inte använder samma rengöringsmedel överallt i badrummet. Och använd bara en borste eller trasa för varje badrum.

Toalettskålen och badkaret eller duschen är de ställen som ackumulerar mest bakterier. Du måste vara försiktig med golvet och väggarna. Kom ihåg att avloppet ackumulerar tvål, schampo och hår.

Innan du börjar rengöra badet eller duschen bör du ta bort alla dessa rester. En fuktig svamp med blekmedel eller en fläckborttagare kommer hjälpa dig att ta bort mögel från väggarna.

Toalettskålen bör rengöras med blekmedel för bästa resultat. Det är viktigt att rengöra kanterna ordentligt eftersom mycket smuts samlas där. Sätet kan rengöras med en trasa med desinfektionsmedel eller blekmedel.

När det kommer till handfatet bör du först ta bort all tandkräm och alla hårrester . Använd en svamp med blekmedel för att desinficera och skölj sedan av med ordentligt med vatten.

Glöm inte bort golv och väggar. En trasa med hett vatten, tvål och blekmedel är effektivt. Det är viktigt att man avlägsnar resterna från rengöringsmedlen efter att man har applicerat dem.

Misstag när man desinficerar badrummet

Använd handskar
  • Lite eller ingen ventilation. Många är vana vid att desinficera badrummet med fönstren eller dörren stängd. Öppna fönster och en avfuktare förhindrar att mögel växer på grund av fukten.
  • Att glömma bort duschdraperierna. På grund av deras kontakt med vattnet kommer duschdraperierna samla mögel. De bör rengöras med en fuktig trasa med saltlösning. Det går även bra med utspätt blekmedel.
  • Att inte byta handdukar. När handdukar är fuktiga tenderar de att bli grogrund för bakterier. Det bästa är att byta dem en gång per vecka. Samma bör göras med mattorna i duschen.
  • Att inte rengöra inredningen. I koppen där du lägger din tandborste samlas mycket mögel som kan sätta sig på tandborsten. Det rekommenderas att du rengör badrummets inredning med vatten och tvål.
  • Att glömma bort spegeln. Vinäger och vatten är effektivt för att rengöra spegeln. Du kan även använda en vanlig spegelrengörare.

Enkla trick för att desinficera ditt badrum

Vinäger och vatten är effektivt för desinficering
  • En blandning av vinäger och vatten är effektivt för att ta bort det som har ackumulerats i duschen. Om det förekommer rost kan du tillreda en lösning med hett vatten och citron och salt.
  • För att ta bort fläckar från vaskventilen kan du använda bikarbonat och vatten. Det är viktigt att man använder väldigt hett vatten för bästa resultat.
  • Om du har väldigt svåra fläckar är alkohol det bästa vapnet. Blanda en del alkohol per 6 delar vatten. Applicera blandningen på det befläckade området och låt verka i några minuter. Rengör sedan med vatten.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Guerra, D. (2005). Uso de antisépticos y desinfectantes. Revista Del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.