Städtips för ett pollenfritt hem

Många människor lider av allergier pollen. Här får du några tips för hur du skapar ett pollenfritt hem.
Städtips för ett pollenfritt hem
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 01 oktober, 2022

En av de vanligaste orsakerna till allergier är pollen. Att hålla inomhusmiljön väl ventilerad, hålla kläderna rena och använda levande växter är några saker du kan göra för att få ett pollenfritt hem.

För att hålla ditt hem pollenfritt är det inte nödvändigt att låsa ute eller ta bort alla växter. Pollen är en uppsättning korn som produceras av vissa växter med frön, och det finns naturliga lösningar för att begränsa det i våra närmiljöer.

Tack vare sin ringa storlek är det vanligt att pollen cirkulerar genom luften i hemmet och fastnar på alla typer av ytor. Många människor lider av allergier mot dessa mikroskopiska korn.

Det räcker med att implementera några enkla strategier för att förhindra att pollen kommer in i ditt hem och filtrera inomhusluften för att hålla låga nivåer av pollen. Detta kommer också att minska den allmänna förekomsten smuts och damm i hemmet.

Att ta bort pollen behöver inte innebära att man avstår från att inreda med levande växter. Det finns ett antal strategier, vanor och filter som du kan använda dig av för att hålla ditt hem fritt från pollen. Dessutom kan man göra mycket för att minska damm, dammkvalster och andra allergener med samma åtgärder.

Välj rätt sorts växter

Växter fungerar som ett dekorativt element som också ger en dos av liv och grönska till miljön. Faktum är att vissa sorter också hjälper till att rena luften. Det gör till exempel tulpaner, rosor, ampelliljor, buskar och begonia.

Det finns ett stort antal inomhusväxter du kan välja mellan, så att valet kan passa just din personliga smak och ditt hem, men det går även att ha växtliv i trädgården och helt slippa riskera ständiga snuva.

Enligt en studie från Universidad Complutense de Madrid  är pollen den vanligaste orsaken till luftvägsallergier i världen. Dessutom utlöser det 40 % av konjunktivit i näsan och 27 % av alla astmafall.

För att minska pollennivån i hemmet är vissa sorter av växter bra val tack vare att de absorberar bland annat pollen från luften:

 • Filodendronsläktet (Philodendron): Detta är en elegant växt med stora blad som är idealisk inomhus och för att hänga på hyllor.
 • Murgröna: Murgröna kan fungera både inomhus och i trädgårdar, och det är en av arterna med mest renande egenskaper.
 • Pothos och andra kallaväxter: Detta är mycket populära inomhusväxter tack vare att de är lättskötta och härdiga.
 • Brudorkidésläktet (Phalaenopsis): Förutom sina renande egenskaper ser dessa växter vackra ut och är mycket eleganta med sina estetiska vita blommor.
Pollenfritt hem
Du kan använda vissa typer av krukväxter för att filtrera pollen från luften i ditt hem.

Uppmuntra god luftcirkulation för ett pollenfritt hem

För att hålla ditt hem pollenfritt är det också viktigt med god ventilation. De bästa tiderna att vädra och öppna fönstren är middag och kväll. Detta beror på att den högsta mängden pollen är koncentrerad i luften vid dessa tidpunkter.

Du bör dock bara öppna dem i några minuter och sedan stänga dem, särskilt på soliga och blåsiga dagar, eftersom pollen annars är mer benäget att komma in igen. Om du har luftkonditionering, kan du hjälpa till att förbättra ditt hems ventilation med denna enhet.

Å andra sidan, håll alltid fönster och gardiner rena. Pollen tenderar annars att fastna på dessa element, som sedan för dem vidare in i huset.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: Dammkvalster? Döda dem på ett säkert och naturligt sätt

Ta av dig skorna

En av de största pollenbärarna är skor. För att undvika att ta in damm och smuts i hemmet är det bäst att lämna dina skor utomhus om du har plats för det.

Lägg ut dörrmattor eller andra mattor för ett pollenfritt hem

Tillsammans med rådet att ta av dig skorna kan det hjälpa att lägga ut en matta vid hemmets ytterdörr. Genom att låta den vara på utsidan av ditt hus kan man torka av fötterna innan man går in och på så sätt ta bort så mycket pollen som möjligt.

Sedan ger ytterligare en matta på insidan ytterligare en chans att fånga upp pollen. Skaka och tvätta av dessa mattor en eller två gånger i veckan för att se till att de inte bara blir till pollenreservoarer i sig själva.

Hygien för ett pollenfritt hem

Dessa mikroskopiska korn fäster ofta på olika delar av kroppen, som hår, hud och till och med i näsborrarna. Efter hemkomsten förhindrar en rejäl dusch pollen från att sprida sig i hemmet.

Rengör dina husdjur

Pollen fastnar lätt i våra djurs pälsar. Därför är det troligt att din hund kommer att dra in stora mängder pollen i ditt hem efter en promenad. Att hålla dem rena hjälper dig att få ett pollenfritt hem.

Rengör dina möbler för ett pollenfritt hem

Precis som personlig hygien är viktigt, hjälper frekvent rengöring av möbler att hålla ditt hem pollenfritt. När du gör det är det bäst att börja högst upp och arbeta dig ner genom hyllor och andra ytor för att fånga upp så mycket av dammet som möjligt.

Rengör och byt filter i dina apparater för ett pollenfritt hem

För att förhindra cirkulation av damm och pollen är det också viktigt att rengöra filtren på luftkonditionering och andra centrala system. Rengöring en gång per år förhindrar att för mycket smuts samlas i öppningarna. När det gäller fläktar är det bäst att inte använda dem eftersom de främjar spridningen av damm och pollenpartiklar.

Håll gräsmattan kort och vältrimmad

Om du har en trädgård, håll gräsmattan kort så att pollen inte samlas bland ogräset för att sedan ta sig in i ditt hem. Du bör dock inte klippa den på dagar då det är mycket blött eller blåsigt, eftersom det lättare klistrar sig fast i kroppen då.

gräsmatta
Att hålla gräset kort är en viktig uppgift för att kontrollera partiklar som kan komma in i hemmet.

Ta hand om dina kläder

Många som har trädgårdar eller uteplatser låter gärna kläderna torka ute i solen. Detta är dock ingen bra idé om du är allergisk.

Att utsätta kläder för solljus och utomhusmiljön gör att pollen fastnar på fibrerna i kläderna och sedan kommer i kontakt med huden. Av denna anledning är det en bra idé att använda en torktumlare om du upplever problem med din pollenallergi.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också kommer att tycka om att läsa den här: Internationella astmadagen: Du kan kontrollera denna sjukdom

Föremål och verktyg för ett pollenfritt hem

Slutligen ska vi även ge dig följande rekommendationer:

 • Specialfilter för luftkonditionering
 • Specifika dammsugare
 • Luftrenare

I svåra fall är det ofta nödvändigt att vända sig till dessa kommersiella föremål som är utformade för att filtrera luften och hjälpa dig att skapa ett pollenfritt hem. De har förmågan att fånga upp hår, damm, dammkvalster och förstås pollen.

Det är också viktigt att vara uppmärksam på de vanligaste symptomen som kommer sig av allergier, som lungproblem och kliande hals. Om obehaget kvarstår, kontakta en specialist.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sánchez, Jorge, Caraballo, Luis, Repercusión de la contaminación del aire en la aparición de asma. Revista Alergia México [Internet]. 2015;62(4):287-301. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=486755028008
 • Nacional Centro Condiciones de Trabajo. “NTP 335 : Calidad de Aire Interior : Evaluación de La Presencia de Polen y Espora Fúngicas.” English (2005): 1–12. Disponible en: http://www.insht.es/InshtWeb/Contenidos/Documentacion/FichasTecnicas/NTP/Ficheros/301a400/ntp_335.pdf
 • González Lozano, María Cristina, Cerezo-Moreno, Angel, Salazar, Lucía, González-Macías, Ma. del Carmen,  Comportamiento de las partículas suspendidas y polen en la atmósfera de la región norte de la Zona Metropolitana de la Ciudad de México. Journal of the Mexican Chemical Society [Internet]. 1999;43(5):155-164. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=47543503
 • Valdivieso, María Alexandra, Rubio, Leyla Luz, Sánchez-Medina, Mario, Martínez, Julio César, Gómez, Alberto, Tarazona, Gretty Paola, Zarante, Ignacio,  Evaluación de alergenos presentes en polvo y ambiente de algunas bibliotecas de Bogotá, D.C.. Universitas Medica [Internet]. 2005;46(1):13-20. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=231018652003

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.