12 trick för att bli av med damm hemma

Nästa gång du dammar kan du prova några trick som kommer att göra det mycket lättare. Du undviker också användningen av kemiska produkter som kan vara skadliga för din hälsa.
12 trick för att bli av med damm hemma

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Damm hittas i de flesta miljöer och tar sig ofta in via dörrar och skosulor. Utöver att inte se särskilt snyggt ut kan det i det långa loppet även leda till andningsproblem. Det är inte alla som är allergiska mot damm, men med tiden kan det påverka lungorna och även försvaga ditt immunförsvar.

Det finns dessutom massor av olika typer av damm, och det är inte bara det synliga dammet som är farligt, vilket Karolinska Institutet förklarar.

Det mest oroväckande är att det ansamlas hemma, och därför är det viktigt att man sköter rengöringen och tar bort det. Det finns som tur är många alternativ för att enkelt ta bort damm utan att använda dyra kemiska produkter.

Idag vill vi dela med oss av 12 intressanta trick du kan prova nästa gång du behöver damma.

Våtservetter

servetter för att ta bort damm

Våtservetter är ett fantastiskt sätt att bli av med damm som fastnat i tangentbordet eller lägger sig på trämöbler och annat hemma. Använd dem för att ta bort både torra och klibbiga fläckar.

Vitvinsvinäger

En lösning med vitvinsvinäger och vatten är ett av de bästa sätten att ta bort damm och desinficera ytor. Det är känt för sina kraftiga antibiotiska egenskaper och tar enkelt bort bakterier.

Bikarbonat

bikarbonat som rengöringsmedel

Genom att lägga en sked bikarbonat i varmt vatten får du ett rengöringsmedel som tar bort smuts, fläckar och bakterier.

Spraya det på dammiga ytor och ta bort resterna med en mikrofibertrasa.

Tyghandskar

Tyghandskar är perfekta för att damma av känsliga föremål som lampor, glas och andra dekorativa föremål i hemmet.

Sminkborstar

Har du problem med att få bort damm från hörn och små ytor? Ta en sminkborste eller målarborste och använd dessa för att skrubba områden som är svåra att nå.

Strumpor för att bli av med damm

strumpor för att städa

Genom att fästa några gamla strumpor på en lång pinne kan du ta bort damm som har byggts upp mellan trämöbler, bakom kylen och andra liknande platser.

Mikrofibertrasa

En mikrofibertrasa är det bästa valet för att rengöra tv:n och datorskärmar som sänder ut mycket statiskt elektricitet.

Kom ihåg att du inte kan spraya dem med rengöringsprodukter, så spraya bara på trasan.

Kökstänger

De kökstänger du använder för att ta upp mat kan du även använda för att ta bort damm från små ytor.

Linda om dem med tyg som du fixerar med gummiband och gnugga på de områden som du vill rengöra.

Tandborstar

tandborstar kan användas för städning

En gammal tandborste kan få bort damm från små ytor som fönster, hörnorna på möbler, tangentbord och mer.

Bomullstussar

Om du har bomullstussar i ditt medicinskåp kan du använda dem för att få bort smuts från hörn och andra platser som är svåra att nå.

Bikarbonat och citron

Gör en tjock massa med bikarbonat och citron för att rengöra och polera i duschen.

Hemgjord rengöring för trämöbler

citron är naturligt rengörande

Trämöbler ansamlar ofta mycket damm. Eftersom trä är ganska känsligt rekommenderar vi en speciell rengöring för att desinficera det och få det att se bra ut igen.

Ingredienser

Hur gör man?

  • Häll olivoljan i en skål och blanda med eterisk citronolja och vit vinäger.
  • Rör ordentligt i några sekunder och häll det sedan i sprayflaskan tillsammans med vattnet.
  • Spraya bara den mängd du behöver, vänta några minuter och torka av ytan med en mikrofibertrasa för att ta bort damm och smuts.
  • Upprepa om du märker att dina möbler fortfarande inte ser fräscha ut.

Kände du till dessa trick för att ta bort damm? Sluta göra livet så komplicerat och prova en av dem nästa gång du behöver damma hemma.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Organización Mundial de la Salud. (2012). Higiene de las manos: ¿por qué, cómo, cuándo? OMS.
  • Limpieza, P. D. E. (2012). Limpieza y desinfección Cap.7. Instituto Nacional de Aprendizaje. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1898-5.50007-9
  • Organización Panamericana de la Salud. (2008). Manual de esterilización para centros de salud. Manual de esterilización para centros de salud.
  • Agency for Toxic Substances and Disease Registry. (2012). Resumen de Salud Pública. Cromo. División de Toxicología y Ciencias de La Salud.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.