Hur man blir av med bakterier och död hud på fötterna

Har du kliande, illaluktande eller torra fötter? Den här enkla naturliga kuren kan hjälpa dig att ta bort döda hudceller, döda bakterier och hålla dina fötter vackra och friska.
Hur man blir av med bakterier och död hud på fötterna

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Dina fötter är kroppens stöd. Men trots att de är så viktiga är de ett av de områden vi ofta glömmer att ta hand om. Fötterna utsätts ständigt för golv, strumpor och skor, för att inte tala om effekterna av klimatet. Det är därför vanligt att de är torra, fulla av död hud, får svamp och går igenom förändringar som påverkar din hälsa.

Det mest oroväckande är att det dag efter dag visar sig mer och mer. Det kan leda till smärta, hårdhet, sprucken hud och andra obekväma symptom. Du behöver som tur är inte köpa dyra behandlingar för att ta hand om dem. Det finns 100% naturliga ingredienser som håller fötterna friska och fria från död hud utan att man behöver betala en förmögenhet.

I den här artikeln kommer vi att visa dig ett enkelt trick. Utöver att bli av med bakterier kommer du även att få mjukare hud.

Hur man blir av med bakterier och död hud på fötterna

Kliande fötter

Kosmetikaindustrin producerar många produkter för att ta hand om dina fötter; de gör sig vanligtvis av med svamp och bakterier. Men det finns också naturliga ingredienser som ger liknande effekter, och de gör det utan att man behöver använda kemikalier.

Bland dessa hittar vi äppelcidervinäger, som framställs genom fermentering av äppeljuice. Det är en naturlig kur med antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper. Du kan dra nytta av dessa egenskaper genom både utvärtes och invärtes användning.

äppelcidervinäger mot död hud

Vinägern har länge använts för både fötter och naglar, eftersom den har en desinficerande effekt och tar bort döda celler. Det finns vissa som föredrar vitvinsvinäger, men det har visat sig att vinäger från äpplen har fler fördelar. Exempelvis kan regelbunden applicering minska svampinfektioner, vilket gör huden mindre torr och lindrar klåda.

Den är även bra som avslappningsmedel eftersom den minskar spänningen man känner efter att ha haft på sig högklackat en lång dag på jobbet.  Vinägern neutraliserar även dåliga lukter med sin syrliga natur, vilket hjälper de som har illaluktande fötter och svettas mycket.

Det är också en naturlig kur för rynkor och sprucken hud, samt snabbar upp läkningen av små sår.

Det bästa är att fötterna får den extra fukt de behöver.

Hur man gör denna vinägerkur för fötterna

Vinägerkur för fötterna

Det är först och främst viktigt att du inte använder vinägern direkt på huden eftersom den har vissa beståndsdelar som kan vara aggressiva. Den bör alltid späs ut med vatten för bästa resultat.

Det enklaste sättet är att använda ett fotbad i 20 minuter. Du kan komplettera det med salter eller eteriska oljor.

Ingredienser

  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 liter ljummet vatten
  • 10 droppar eterisk olja
  • 1 matsked bikarbonat (valfritt)

Instruktioner

  • Värm upp fotbadet till en behaglig temperatur och blanda sedan i äppelcidervinägern.
  • Ha i oljan.
  • Sitt med fötterna i badet i 20 till 30 minuter.
  • Om du vill kan du lägga till en matsked bikarbonat för att stärka badets exfolierande egenskaper.
  • Upprepa behandlingen varje kväll i en månad för att återuppliva dina fötter.

Något att tänka på

Effekterna kan variera från person till person. Detta eftersom ingredienserna fungerar olika med olika hudtyper. Du kommer inte att få resultat på en dag. Du måste använda behandlingen konsekvent för att märka skillnaden och få bort död hud.

Äppelcidervinäger har vanligtvis inga bieffekter. Men vi rekommenderar att du gör ett mindre test innan du applicerar fullt ut.

Du bör även applicera en återfuktande kräm dagligen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Asbati, M., A. Bell Smythe, and E. Cavallera. “Onicomicosis por hongos no dematofitos: Estudio retrospectivo en 4 años.” Revista de la Sociedad Venezolana de Microbiología 22.2 (2002): 147-152.
  • Hidalgo Filipovich, Rosario, et al. “Beneficios de La Manzana (Malus Domestica) en la Salud.” Revista de Investigación e Información en Salud 11 (2016): 58.
  • Rivadeneira Cabrera, Soraya Carolina. Prevención de las enfermedades de los pies en la población anciana: guía para cuidadores. BS thesis. QUITO/PUCE/2010, 2010.
  • Viladot, A., R. Arandes, and X. Vilanova. “Clínica y tratamiento de las enfermedades de los pies.” Barcelona: Científica Médica(1989).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.