7 anmärkningsvärda svarta växter för ditt hem

Svarta växter är attraktiva och iögonfallande växter. I den här artikeln ska vi berätta om några fantastiska, eleganta alternativ för att ge ditt hem en dramatisk och modern touch.
7 anmärkningsvärda svarta växter för ditt hem

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Om du älskar elegans och en mer sofistikerad stil, vill du säkert att din trädgård ska se modern och stilren ut. Av denna anledning, tveka inte att titta närmare på dessa sju anmärkningsvärda och iögonfallande svarta växter som kommer att ge en speciell atmosfär till dina gröna utrymmen. Dessutom kommer de att locka till sig uppmärksamhet för sitt exotiska eller ovanliga utseende.

Svart färg är sällsynt i naturen. Det finns dock några arter som inte fångar upp ljus lika väl som andra i sin fotosyntesprocess. De har därför en högre mängd klorofyll, vilket ger dem en mörkare färg. Man kan även hitta denna färg i vissa växter som växer i jord med ett specifikt pH-värde.

I själva verket är svarta växter och blommor faktiskt produkten av en blandning av mycket dovt mörkbruna, röda, gröna eller lila nyanser som får dina ögon att tro att de är svarta.

Är du nyfiken på att se några av de mest spektakulära?

Svarta växter som kommer att vinna ditt hjärta

blommande Svarta växter

Sedan tidernas begynnelse har mänskligheten fascinerats av färgen svart. Denna färg och dess olika nyanser har blivit tillskriven många egenskaper genom historien. De har symboliserat död, sorg, fertilitet, flit och även fromhet, som förklaras i boken The Secret Lives of Color.

Många människor idag förknippar denna färg med elegans och stil. Faktum är att det är en av de toner som används mest i de senaste dekorativa trenderna. Av denna anledning kan det vara ett bra alternativ att placera dessa svarta växter i ditt hem.

Ophiopogon planiscapus, “Nigrescens”

Nigrescens, även känt som svart gräs, är en slags mörk och stark växt, som verkligen är slående. Under vårmånaderna har bladen en grön nyans. Men när sommaren fortskrider blir de mörkare tills de ser svarta ut.

Under de varmare månaderna sprider sig också vackra vita klockformade blommor med violetta nyanser och svarta frön.

Du bör också tänka på att denna växt når en höjd av mellan 20 och 30 centimeter, men den växer långsamt. En av dess fördelar är att den är mycket mångsidig och anpassar sig till både trädgårdar och krukor utomhus. Den behöver dock konstant ljus.

Alocasia x amazonica

Alokasiasläktet (Alocasia) består av en mängd olika växter från Asien, och människor älskar dem för deras stora och vackra blad. Alocasior, som Black Velvet, fick sitt namn eftersom bladens struktur liknar sammet.

Denna sort är liten i storlek jämfört med andra i sitt slag, eftersom den växer till cirka 50 centimeter i höjd. Så den kan vara perfekt att placera i vardagsrummet.

Black Velvet är en äkta skönhet med en dramatisk stil. All uppmärksamhet kommer att dras till dess vackra hjärtformade löv, som är så mörkgröna att de verkar svarta. Dess platina-vita kanter gör att den utmärker sig ännu mer.

Det är mycket viktigt att veta att om du får i dig denna växt kan den vara giftig. Därför är det inte ett bra val om du har husdjur, spädbarn eller små barn hemma.

Fortsätt läsa mer i den här artikeln: Så här kan du göra en egen ampel till dina växter

Svarta växter: Tulpanen Queen of the Night

Svarta växter

Enligt en praktisk guide från ministeriet för jordbruksindustrin i Argentina för att odla blommor och lökar av tulpaner är tulipa ett släkte som har cirka 125 arter, alla med ursprung i Centralasien.

Även om Nederländerna är kända över hela världen för sina tulpaner, hittar man faktiskt den största variationen av tulpaner i Afghanistan, Iran och Turkiet. Faktum är att den berömda tulpanen Queen of the Night togs fram i Turkiet.

Den svarta färgen ger den en speciell och mystisk skönhet som inte går obemärkt förbi mitt bland alla andra blommor. Även om den behöver ljus kräver den inte mycket sol.

Faktum är att det inte är en bra idé att plantera den direkt utsatt för solen hela dagen, eftersom kronbladen då kan torka ut. Den anpassar sig faktiskt väldigt bra till inomhus- och utomhusmiljöer.

Bukettviolen Molly Sanderson

Bukettviolen Molly Sanderson är en av de vackraste svarta blommorna du kan hitta. Liksom de andra bukettviolerna, även kända som penséer, anpassar den sig mycket bra till olika klimat och utrymmen, både i krukor och i rabatter.

Denna sort utmärker sig för sina mörklila, nästan svarta kronblad, som står i kontrast till den gula punkten i mitten, omgiven av ljusare violetta färger. Det är en växt som kräver ljus men kan anpassa sig till förhållanden i halvskugga. I allmänhet är det inte en mycket krävande blomma. Den behöver bara tillräckligt med vatten för att hålla jorden fuktig, men inte helt genomdränkt.

Svart fläder

Det finns en typ av fläder som kallas Black Beauty. Den liknar det traditionella fläderbärsträdet, men med mycket mörkt lila lövverk.

Den här anpassar sig mycket väl till fuktiga jordar, varför den tenderar att växa nära sjöar eller dammar. Men med konstant bevattning växer den också bra i trädgårdar.

Förutom sin mycket attraktiva skönhet producerar denna buske rikligt med bär som man kan använd för att göra sylt, gelé och sirap som kan hjälpa till att lindra symptom på förkylningar.

Svarta växter: Trädtaklök (Aeonium arboreum)

Denna svarta suckulent är en mycket iögonenfallande växt som är lätt att ta hand om. Den växer nästan var som helst och behöver inte vattnas ofta. Den klarar sig bra flera dagar i sträck utan att få vatten.

Denna attraktiva lilla växt är formad som rosor. Färgen är mycket mörklila med rödaktiga toner. Men mot mitten kan man se mer gröna toner. För att hålla färgerna klara och skarpa behöver den mycket ljus.

Även om det är en spektakulär växt även utan blommor, producerar den på våren stjärnformade blommor i gula och guldiga toner. De gör växten ännu mer extraordinär!

Vi tror att du skulle tycka om den här artikeln: Tåliga växter som inte kräver mycket vård

växter

Halfeti-rosor från Turkiet

Det är vanligt att hitta artificiellt färgade rosor i många nyanser, inklusive svart. Några helt svarta rosor förekommer emellertid inte naturligt. Det finns dock en liten by i Turkiet som heter Halfeti där en mängd olika naturliga rosor växer som har en så koncentrerad pigmentering att de verkar svarta.

Enligt den turkiska tidningen Daily Sabah beror den extraordinära skönheten hos dessa rosor på det unika pH som floden Eufrat ger denna lilla by i Urfa-regionen.

Men för att kunna odla denna blomma i andra regioner i världen måste du imitera pH- och markförhållandena i området för att få den mörka färgen. Detta kommer säkerligen att vara en uppseendeväckande exotisk skönhet hemma i din trädgård!

Läs på om växtförhållandena innan du väljer svarta växter

Svarta växter är sällsynta och exotiska, så deras priser är ofta höga. Därför är det bäst att kontrollera att villkoren i din trädgård eller region passar deras behov innan du investerar i några inköp.

Gå till en pålitlig plantskola och be en specialist ta reda på om det är möjligt att odla någon av dessa vackra svarta växter i ditt hem eller i din trädgård. Det är bättre att vara säker på förhand, så att du inte riskerar att köpa en vacker växt som inte kan anpassa sig till klimatet där du bor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hatier, Jean-Hugues & Gould, Kevin. (2007). Black coloration in leaves of Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’. Leaf optics, chromaticity, and internal light gradients. Functional Plant Biology – FUNCT PLANT BIOL. 34. 10.1071/FP06220.
  • Kandur J. The black rose of Halfeti [Internet]. Daily Sabah. 2015 [cited 15 December 2020]. Available from: https://www.dailysabah.com/feature/2015/07/24/the-black-rose-of-halfet
  • Ministerio de Agroindustria. guía práctica para el cultivo de flores y bulbos de tulipán,. Buenos Aires; 2013.
  • St Clair, K., 2017. Las Vidas Secretas Del Color. Barcelona: Urano.
  • Viola ‘Molly Sanderson’ Care Plant Varieties & Pruning Advice [Internet]. Shootgardening.co.uk. 2020 [cited 14 December 2020]. Available from: https://www.shootgardening.co.uk/plant/viola-molly-sanderson

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.