Sex farliga växter du inte bör ha hemma

juli 24, 2019
Ibland kan fara lura bakom skönhet. Så är fallet för dessa sju farliga växter som du inte bör ha hemma. Lär dig om dem i vår artikel!

Växter ger ditt hem en personlig atmosfär. Blommor skapar en naturlig miljö, renar luften och hjälper till att liva upp alla utrymmen. Men det finns farliga växter du inte bör ha hemma eftersom de är giftiga, framförallt för barn och djur.

Vanligtvis kommer etiketten som kommer med växten rekommendera hur den bör odlas, men de varnar inte alltid för skadorna den kan orsaka. Personerna som köper dem kanske inte ens misstänker att de är farliga.

Det är möjligt att du dessutom ser en vacker växt i det vilda som du vill ta hem, utan att veta att den är farlig. Skönhet är ibland en fälla som orsakar många problem

Sex farliga växter du inte bör ha hemma

1. Hortensia

Hortensia är en av de farliga växter du inte bör ha hemma

Hortensia är en väldigt populära dekorativ växt. Men även om de färgglada blommorna är iögonfallande så är de även den farligaste delen av växten.

Att tugga på en hortensia kan orsaka andningsdepressionlågt blodtryck och hög risk för yrsel och svimning. Bladen och stjälken kan också orsaka dessa effekter, men i mindre skala.

Dessa symptom orsakas av hydrazin – en beståndsdel från cyanidfamiljen som finns i denna växt.

Denna artikel kanske intresserar dig: Råd och tips för att odla svamp i hemmet

2. Liljor

Liljor är väldigt populära blommor som man ser i många blomsterarrangemang och dekorativa blomkrukor. Men kattägare bör undvika dem.

Det finns många typer av liljor, och alla kan de ha negativa effekter på katter. Vissa irriterar deras mag-tarmkanal och orsakar diarré såväl som kräkningar. Andra påverkar deras njurar och kan till och med leda till döden.

Även om studier ännu inte lyckats ta reda på vilken substans i liljorna som är giftiga för katter, har man slagit fast att så lite som två blomblad kan vara dödligt.

3. Profetsalvia

Profetsalvia skiljer sig från vanlig salvia

Den största risken med profetsalvia är att den är en potentiell hallucinogen.

Salvia divinorum är en av de farliga växter du inte bör ha hemma, vilket kanske överraskar många eftersom den ofta blandas ihop med vanlig salvia, som är ätlig och har många fördelar.

Profetsalvia har en hallucinogen beståndsdel som liknar LSD. Även om Amazonas urbefolkningar använder den för ritualer, kan den orsaka oåterkallelig skada.

Detta eftersom den skapar förändrade medvetandetillstånd och hallucinationer som ibland blir återkommande och permanenta.

Av denna anledning ska du se till att ordet ”salvia” inte efterföljs av ”divinorum” när du handlar örter.

4. Änglatrumpet (Brugmansia arborea)

Denna växt är en tjock och blomstrande planta, och dess mycket attraktiva blommor hänger ned likt en kjol. De är ännu mer lackande eftersom de även doftar och smakar sött.

Änglatrumpeten är dock även en psykoaktiv växt, och dess blommor orsakar psykotiska episoder, rubbningar och paralys, vilket kan vara dödligt.

Detta eftersom den har giftiga alkaloider som stör nervsystemet. Dessa finns även i syntetiska droger.

5. Oleander

Den kallas även för nerium och har små blommor, vilket gör den till en favorit både inom- och utomhus. Det är dock en av våra farliga växter du inte bör ha hemma, både för människors och djurs skull.

Oleander innehåller glykosider som höjer hjärtrytmen och orsakar svettningar, illamående, kräkningar, diarré och andningsproblem.

Den är även farlig om den kommer i kontakt med huden, eftersom dess stjälk har en mjölkliknande substans som kan vara irriterande. Därför bör man använda handskar när man planterar, flyttar eller ansar denna växt.

Du bör även läsa: Fem sätt att göra naturligt gödningsmedel för dina växter

6. Svärmorstunga

Bladen hos svärmorstunga

Denna växt är en av de mest klassiska inomhus- och utomhusväxterna tack vare att den är enkel att ta hand om, men den innehåller asparagin, som är ett irriterande ämne som kan orsaka hudproblem.

Om man tuggar på den kan den orsaka halsont och hjärtproblem.

Generella rekommendationer för farliga växter du inte bör ha hemma

Dessa farliga växter är väldigt dekorativa och lätta att hitta, så det är rekommenderat att hantera dem försiktigt och hålla dem borta från husdjur och barn.

Man bör även ta andra förebyggande åtgärder:

  • Samla blad och blommor som faller från växten.
  • Sätt etiketter på växterna för att varna om deras faror.
  • Tvätta händerna efter att du vidrört dem.
  • Om du har husdjur ska du se till att deras vattenskålar alltid är fulla, så att de inte börjar dricka vatten som runnit från växterna.

Kom avslutningsvis ihåg att alltid kolla upp information om växter du precis köpt, så att du kan säkerställa att det inte rör sig om farliga växter du inte bör ha hemma.