Hälsofördelarna med växter i ditt hem

Visste du att det finns hälsofördelar med växter i ditt hem? Växter är inte bara bra för att rena luften, utan också för din psykiska hälsa. Lär dig om vilka hälsofördelarna med växter är.
Hälsofördelarna med växter i ditt hem

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många är tveksamma att ha växter i sina hem. Men det finns faktiskt några fantastiska hälsofördelar med växter i hemmet. Lär dig om vilka hälsofördelarna med växter i hemmet är.

Självklart menar vi inte att du helt borde fylla ditt hus med växter. Se bara till att det finns en måttlig mängd, och att det bara finns en liten växt i sovrummet.

Detta är viktigt att komma ihåg eftersom växter ger ifrån sig koldioxid på natten. Det är därför det inte är en bra idé att ha många av dem i ditt sovrum där du sover.

Men om du har rätt mängd av växter, överstiger de fördelar som de ger under dagen väsentligt det faktum att de ger ifrån sig koldioxid.

I den här artikeln tar vi en titt på hälsofördelarna hos växter i hemmet.

Hälsofördelarna med växter i ditt hem

Växter återupplivar och renar luften

Att ha växter i våra hem bidrar till att rena och återuppliva luften.

Under dagen absorberar växter gaser som förorenar luften vi andas. De ökar också luftfuktigheten.

Visste du att växter kan kyla miljön på sommaren och göra det varmare på vintern? Nå, nu känner du till en annan funktion som gör dem så speciella och nödvändiga för hemmet.

Basilika

De hjälper dig att arbeta och studera

Att ha växter hemma kan vara en utmärkt hjälp när du arbetar eller studerar. Anledningen är att växter är en stor hjälp när det gäller att minska både internt och externt ljud. Detta är märkbart, särskilt i små och stängda utrymmen.

Växter dränerar ut ljud som kan påverka din koncentration om du arbetar eller studerar hemifrån.

Detta är en av de stora hälsofördelarna med växter eftersom det hjälper dig att känna dig mycket lugnare och mer avslappnad. Det här hjälper dig att må bättre, så att vi kan arbeta mer effektivt samtidigt som du drastiskt minskar din stress.

Det är utan tvekan en av hälsofördelarna med växter.

Du kanske är intresserad av den här artikeln: Hur du rengör bladen på krukväxter

De minskar dammet i ditt hem

Undrar du någonsin hur damm kan ansamla sig så snabbt i ditt hem?

Beroende på var du bor eller vissa omständigheter kan ditt hem bli dammigt ganska ofta. Detta resulterar i att du måste rengöra oftare.

Att rengöra och damm varje dag kan bli frustrerande och få oss på dåligt humör. Men växter kan vara en stor hjälp i dessa fall.

Frågan är hur?

Hälsofördelarna med växter

Tro det eller inte, växter absorberar de gaser som förorenar luften, renar miljön, minskar föroreningarna och bidrar till att minska damm med upp till 20%.

Om du är allergisk mot damm är detta väldigt viktigt för dig!

De förbättrar din självkänsla

Visste du att att ha växter i ditt hem kan till och med förbättra självkänslan?

Detta beror på den visuella effekten de har. Ett hus med växter i är ett mycket trevligare, mysigt och vackert hem. Detta förbättrar ditt humör och självkänsla.

Växter måste dock tas hand om. Du måste ge dem det vatten de behöver, plantera om dem vid behov, ta hand om deras hälsa och bli av med alla typer av insekter som kan angripa dem. Således måste du vara ansvarig, ständigt tänka på deras välfärd och inte bara på din egen.

Detta bidrar också till att ta hand om din hälsa och självkänsla.

Så, om du har låg självkänsla, försök ta hand om några växter och njut av hur du hjälper dem att växa och blomstra. Allt detta kommer att ge dig glädje och hjälpa dig att må bättre.

Att ta hand om växter är i själva verket som att ta hand om dig själv. Det kan vara en bra form av terapi för att få ditt hälsosamma självkänsla tillbaka.

Njut av växter i ditt hem

Har du växter i ditt hem? Om du inte har dem eftersom de kräver mycket omsorg och ansvar, försök att välja de som inte behöver så mycket uppmärksamhet. På det sättet kommer du inte ha någon ursäkt för att inte ha dem hemma.

Om du är redo att ha din första växt i ditt hem, be om hjälp innan du köper den så lär du dig att ta hand om den ordentligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aguilar-Støen, M., Moe, S. R., & Camargo-Ricalde, S. L. (2009). Home gardens sustain crop diversity and improve farm resilience in Candelaria Loxicha, Oaxaca, Mexico. Human Ecology. https://doi.org/10.1007/s10745-008-9197-y
  • Díaz, S., Kattge, J., Cornelissen, J. H. C., Wright, I. J., Lavorel, S., Dray, S., … Gorné, L. D. (2016). The global spectrum of plant form and function. Nature. https://doi.org/10.1038/nature16489
  • Medeiros, P. M. De, Soldati, G. T., Alencar, N. L., Vandebroek, I., Pieroni, A., Hanazaki, N., & De Albuquerque, U. P. (2012). The use of medicinal plants by migrant people: Adaptation, maintenance, and replacement. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2012/807452

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.