De bästa tipsen för att skapa en trädgård på terrassen

Gör dig redo att börja odla växter på din uteplats! Här hittar du de bästa tipsen för en trädgård på terrassen som hjälper dig att odla din egen mat.
De bästa tipsen för att skapa en trädgård på terrassen

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Det blir allt populärare med trädgårdar med växter på terrasser och balkonger. Men vi gör ofta en del misstag när vi ska anlägga dessa trädgårdar. Lyckligtvis finns det sätt att undvika några av dem även om du är nybörjare. I den här artikeln ska vi dela med oss av några tips som hjälper dig att lyckas med att skapa en trädgård på terrassen och känna glädjen av att odla din egen mat.

Många antar att de kan lyckas med sin trädgård bara genom att vattna växterna, gödsla jorden och placera växterna på en plats i solen. Men dessa grundidéer fungerar inte alltid. Det finns några ytterligare faktorer du måste tänka på.

10 tips som hjälper dig att lyckas med att skapa en trädgård på terrassen

Du kanske vill börja köpa krukor, jord och frön och bara sätta igång! Men ha lite tålamod. Tänk först på vad du vill och kan odla, och utvärdera det utrymme du har tillgängligt och vilka egenskaper detta utrymme erbjuder.

Du bör också läsa den här artikeln: Hur man skapar en urban trädgård i ett begränsat utrymme

1. Sol

Du bör välja växter som trivs i skugga eller sol beroende på vilket väderstreck som din uteplats ligger i. Grönsaker som vitlök, broccoli, squash, lök, kronärtskockor, gurkor, tomater, persilja och bönor, behöver fem till sex timmars direkt solljus varje dag.

Å andra sidan behöver inte rödbetor, selleri, sallad, kål, spenat och rädisa lika mycket solljus.

Faktum är att även solälskande växter i det första tillväxtstadiet bör få lite skydd av till exempel större växter för att förhindra att rötterna torkar ut eller att de första bladen blir brända av solen.

Om växterna blir allt för höga, inte är så frodiga eller inte har blad längst ner behöver de mer solljus.

2. Krukor

Snabbväxande arter, som sallad, kål och spenat, kräver 9-23 cm stora krukor. Du kan placera flera växter i en lång eller fyrkantig kruka eller balkonglåda, 20 cm från varandra.

Fruktbärande grönsaker, som tomater, squash, aubergine och gurkor, bör planteras i krukor som är 40-45 cm djupa.

Se till att krukorna har dräneringshål så att överflödigt vatten kan sippra ut. Mät det utrymme du har för din trädgård på terrassen. Bestäm hur många krukor som du behöver och hur stora de ska vara.

trädgård på terrassen
Mät utrymmet för att välja vilka krukor du vill använda på din terrass.

Du borde läsa den här artikeln: Omvandla en vägg till en vertikal trädgård

3. Planteringsjord för en trädgård på terrassen

På botten av krukorna bör du lägga några cm grus eller lecakulor som möjliggör god dränering. Ovanpå detta lager fyller du på med en bra jordblandning, som du vattnar. Den bör vara en kombination av 40% kokosfibrer eller risskal, 30% jord eller universaljord, och 30% kompost eller gödsel.

Om möjligt kan du också sprida ett tunt lager av av barkflis eller annat täckmaterial på toppen. Detta ger din jord fler näringsämnen och förhindrar att vattnet avdunstar för snabbt.

4. Frön och plantor

Dina fröns sort och ursprung kommer att avgöra kvaliteten, storleken på växten och dess sjukdomsresistens. Se till att de odlas lokalt och att det går att göra ekologiskt.

Om du är nybörjare är det bäst att börja med plantor som du kan flytta över till krukor. När du känner dig lite säkrare kan du driva upp dina egna plantor från frön.

5. Var medveten om vinden när du skapar en trädgård på terrassen

Mycket heta vindar torkar snabbt ut dina växter och jorden. I det här fallet måste du vattna dem oftare. Om du bor nära kusten bär havsbrisen salter som skadar bladen, vilket innebär att du måste skydda dina växter.

Om det är mycket blåsigt på din uteplats kan du placera stöd i krukorna för att stabilisera stjälkarna på dina växter. Du kan också placera skydd av plast som kan avskärma vinden eller flytta krukorna närmare väggarna så att de är mer skyddade.

6. Att så frön

Arter som kräver direkt sådd (ärtor, vissa bönor, spenat, rovor, morötter, pumpor, meloner, vattenmeloner, pepparrot, rädisor och gurkor) måste sås på platsen där de ska växa. Detta eftersom att de inte kommer att återhämta sig om du skulle råka skada rötterna vid flytt.

Växer som växer långsammare, som chilipeppar, selleri, aubergine, broccoli, kål, blomkål, lök och tomater, tål bättra att flyttas. Det betyder att du först kan så dem i såbäddar och sedan omplantera växterna till sina slutliga växtplatser.

7. Bevattning av en trädgård på terrassen

Ett annat viktigt tips för att ha en trädgård på terrassen är relaterat till vatten. Innan du vattnar växterna, kontrollera om jorden är torr genom att testa med en sticka eller knacka försiktigt på krukan.

Om ljudet det avger är torrt och ihåligt är det dags att vattna växten igen. Kom ihåg att växter i krukor behöver vatten ofta. Samtidigt får de inte vara konstant blöta eftersom det kommer att leda till att rötterna ruttnar. Du behöver bara fukta jorden, inte blötlägga den.

Den bästa tiden på dagen att vattna dina växter är vid soluppgång eller solnedgång. Hur ofta du behöver göra det beror på sol, vind och temperatur. På mycket varma dagar eller i torra vindar kan du behöva vattna dem en gång om dagen.

8. Gödsla jorden: Ett av de bästa tipsen för att ha en trädgård på terrassen

Om gulaktiga eller rödaktiga fläckar uppkommer på bladen på en växt är det ett tecken på att den saknar näringsämnen. Platsen där dessa avvikelser uppstår (på bladkanter, nya eller unga blad) kan ge dig ledtrådar om vilket näringsämne som saknas.

Du kan ge växterna flytande gödning i jorden en gång i månaden och före varje plantering. Alternativt kan du lägga till ett kompostlager, i en mängd på cirka 5% av den totala volymen i krukan, en gång om året.

9. Skadedjur och sjukdomar

Insekter som kvalster, bladlöss, larver och mjöllöss anses vara skadedjur. Virus, svampar och bakterier kan orsaka växtsjukdomar.

Inspektera och undersök dina växter regelbundet så att du kan upptäcka en invasion i ett tidigt skede. Isolera den drabbade växten så att den inte smittar de andra. Om möjligt, behandla växten med naturliga medel. Vilken typ beror på skadedjuret eller sjukdomen som har drabbat den.

vissen blomma
Isolera den angripna växten så att den inte smittar andra. Den kan behöva särskild behandling för att återhämta sig.

10. Skörd

Läs på om det perfekta tillståndet där du ska skörda varje frukt och grönsak. Vissa ska skördas när de är mogna, medan andra, till exempel aubergine och gurkor bör skördas innan de är helt mogna.

Använd alltid en ren sax eller kniv för att skära av frukten eller grönsaken. Om du drar av den kan detta skada stammarna.

Odla dina egna växter med dessa tips för att skapa en trädgård på terrassen

Om du har en terrass kan du använda den för att odla dina egna frukter och grönsaker. Att odla i stadsmiljö gynnar planeten eftersom det gör städer grönare, hjälper till att minska koldioxidavtrycket och uppmuntrar människor att återvinna matavfall.

Det kommer att ändra ditt perspektiv, ditt sätt att äta och lägga till en ny uppgift i din dagliga rutin som ger dig en chans att vara nära naturen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Casanovas E. Manual de iniciación al huerto urbano. España: Bauhaus. 2013.
  • Gonzáles Rojas C. Huerto orgánicos urbanos en azoteas, terrazas y patios traseros. Primera edición. Lima: IPES-Promoción del desarrollo sostenible. 2008
  • Sánchez López L. F., Fresno Tejedo E. Pequeño manual de cultivo en azoteas. Gran Canaria: Ecologistas en acción. 2009.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.