Vad är cirkulärt mode och varför är det en trend?

Är du en av de människor som köper nya kläder varje säsong? Vi berättar här om konsekvenserna av att delta i detta snabba kretslopp av mode och hur du kan välja att istället prova på cirkulärt mode, ett hållbart och miljövänligt alternativ.
Vad är cirkulärt mode och varför är det en trend?

Senaste uppdateringen: 31 januari, 2023

För att ta reda på vad cirkulärt mode är, låt oss först granska hur modebranschen fungerar just nu.

Produktionen av de flesta kläder som vi har i våra garderober är långt ifrån miljövänlig. Klädernas tillverkning innebär utvinning och dumpning av icke förnybara resurser i en produktion, som tar fram ett plagg som bara kommer att hålla i en säsong för att sedan bli kasserat.

Det här är vad vi kallar fast fashion, en modell för en extrem konsumtion av kläder, som i många fall inte alls är nödvändig. Det här är plagg som bara är gångbara på catwalks under en kort tidsperiod och som kommer att tas ur bruk långt innan deras livslängd är över.

Enligt vissa studier köper vi svenskar minst 13,7 kilo textilier per person och år och ett plagg i Sverige lever i genomsnitt bara ca 2,2 år. Som en motreaktion till dessa siffror – som är ännu mer alarmerande om vi tar hänsyn till alla länder i världen – har så kallat cirkulärt mode dykt upp.

Detta är ett hållbart förslag som syftar till att ompröva modets nuvarande och framtida utformning och med det hela textilindustrin.

Vad består denna typ av mode av? Vilka fördelar finns det med det?

I följande artikel berättar vi allt du behöver veta.

Vad kännetecknar cirkulärt mode?

Cirkulärt mode är en del av ett mycket mer ambitiöst och långtgående projekt som man kallar ”cirkulär ekonomi”. Ellen Macarthur Foundation är en stiftelse som stöder denna alternativa och hållbara ekonomiska modell, som får fler och fler anhängare.

Det bygger på social jämlikhet, eliminering av avfall och föroreningar, den långvariga användningen av produkter i stället för att kasta dem och “regenerering av naturliga system”, som deras webbplats förklarar.

Utgångspunkten är att hålla produkter i omlopp så länge som möjligt genom att implementera koncept om att minska användningen av resurser, återanvända dem samt slutligen återvinna dem.

När det gäller cirkulärt mode pratar vi om att hålla kläderna aktiva så länge de har en livslängd. På det sättet, när vi inte längre kan använda dem, kan vi återföra dem till miljön utan att förorena den.

Samtidigt främjar det användningen av hållbara material som inte leder till skada på våra olika ekosystem.

För att göra detta finns det fem viktiga faktorer:

 1. Material som kan återanvändas
 2. Användning av förnybar energi
 3. Koldioxidhantering
 4. Hantering av vattenresurser
 5. Social rättvisa

Slutligen uppmuntrar det återvinning och att använda råvaror från plagg som vi inte längre kan nyttja. Med detta restmaterial kan vi tillverka andra produkter. Avfallet vi producerar orsakar inte miljön någon skada.

person syr
Textilindustrin är en av de mest förorenande industrierna på planeten. Cirkulärt mode syftar till att minska denna negativa påverkan genom återvinning och återanvändning.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Klimatförändringar kan minska antalet födda pojkar

Vilka är fördelarna med cirkulärt mode?

Vi vill lyfta fram några av fördelarna med att använda sig av cirkulär mode. Oavsett om det är av ekonomiska, sociala eller personliga skäl, bidrar de alla positivt till ekosystemens hälsa.

Vi införskaffar plagg av bättre kvalitet

För att ett plagg ska vara en del av det cirkulära modet måste det utformas, konstrueras och tillverkas för att hålla mycket längre än konventionella plagg.

För detta måste vi framför allt ta hänsyn till råvarorna och produktionscyklerna. Med andra ord är dessa plagg av exceptionell kvalitet.

Vi bidrar till en hållbar produktion

Även när det använda materialet är naturligt får bearbetningen och tillverkningen inte orsaka föroreningar. Plaggen måste också kunna återlämnas och återvinnas utan miljöpåverkan.

Exempel på dessa processer och material är ekologisk bomull, förnybar energi och så vidare. När vi köper ett plagg med dessa egenskaper investerar vi i miljöns framtid.

Vi kan alla vara en del av cirkulärt mode och dra vårt strå till stacken för ett hållbart mode.

Cirkulärt mode minskar miljöförstöring och föroreningar

Detta gäller inte bara för att vi inte slänger bort kläder som vi inte längre bär, utan också för att dessa plagg är gjorda enligt miljövänliga metoder, som nämner ovan.

Vad kan jag göra?

Alla kan bidra till denna utveckling i större eller mindre utsträckning. Även om det är sant att många inte skulle ha råd med kostnaderna för att köpa ett plagg tillverkat enligt alla parametrarna för cirkulärt mode, finns det andra sätt att bidra.

Ta till exempel en titt på följande förslag.

Upcycling eller kreativ återvinning

Detta är ett förslag där vi återvinner kläder genom att utöka deras användning och värde. Detta innebär att till exempel lägga till broderier, en applikation, ett tryck eller en spetskant som förändrar plaggets utseende.

Vi inkluderar också i denna punkt att sy om eller modifiera ett plagg. Till exempel att förvandla en klänning till en tvådelad ensemble eller ett par jeans till en kjol. Fantasi och kreativitet är det som sätter gränser i detta fall!

Du kanske är intresserad av den här artikeln: Nackdelar och fördelar med tygblöjor

Att köpa som en investering och inte för att följa trender

Om vi ​​har möjlighet att köpa ett av dessa plagg måste vi betrakta det som en långsiktig investering och inte som ett säsongsköp som vi senare kasserar.

Donera kläderna du inte längre använder

När säsongerna skiftar kan du sortera ut oanvända kläder och donera dem till någon välgörenhet. Naturligtvis måste det vara i gott skick så att andra kan bära dem ett bra tag till. Det är många som gillar att köpa kläder second hand.

kvinna som förespråkar cirkulärt mode packar kläder för att donera
Så länge kläderna är i gott skick kan du donera dem till olika välgörenhetsorganisationer.

Återförsäljning på mässor

Detta är ett av de mest populära sätten att delta i den här nya moderörelsen. Allt du behöver göra är att besöka secondhandmässor och klädbytardagar och ta med dig dina plagg dit för att sälja dem eller byta dem mot andra.

Du kan också sälja dem online på plattformar som Tradera. Det är roligt, enkelt och ett bra sätt att ge kläder ett nytt liv! Faktum är att denna typ av cirkulärt mode också kan vara mycket lönsamt för dig.

Cirkulärt mode: En livsstil

Detta koncept uppstod 2014. Det var resultatet av en idé som Anna Brismar, konsult för företaget Green Strategy, fick medan hon anordnade ett evenemang om hållbart mode. Sedan dess har entreprenörer, såväl som producenter och konsumenter, känt sig manade att delta i denna typ av mode med en mer välvillig attityd gentemot vår planet.

Cirkulärt mode borde inte bara vara en trend utan en utmaning och en livsfilosofi. Om vi ​​alla använder oss av det kommer vi att hjälpa jorden.

Ska du hänga med?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Chae, Y., & Hinestroza, J. (2020). Building Circular Economy for Smart Textiles, Smart Clothing, and Future Wearables. Materials Circular Economy2(1), 1-4.
 • Cattermole, A. (2018). How the circular economy is changing fashion. AATCC Review18(2), 37-42.
 • Haverhals, L. M. (2021). Natural Recycled Super–Fibers: An Overview of a New Innovation to Recycle Cotton. Sustainable Textile and Fashion Value Chains, 23-34.
 • Gómez Fernández, R. (2019). Waste en moda: comprometidos con el medio ambiente.
 • Beltrán, B. (2019). Economía Circular, ¿ una nueva moda, o una necesidad?. Calidad: Revista mensual de la Asociación Española para la Calidad, (1), 1.
 • Pastor Inchauspe, I. (2018). La sostenibilidad de la cadena de suministro de la industria textil. Hacia una teoría de aproximación a la economía circular en el sector de la moda.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.