Lära dina barn att hjälpa andra – vi berättar hur

Det är viktigt att lära sina barn att hjälpa andra, eftersom det låter dem skapa ett kollektivt medvetande baserat på lycka, överflöd och empati.
Lära dina barn att hjälpa andra – vi berättar hur

Senaste uppdateringen: 28 januari, 2021

Att hjälpa andra gör en glad eftersom det leder till en känsla av att man gjort något bra samt att andra uppskattar en. Detta låter en upptäcka kraften man har inom sig. Det vitala är att dina barn lär sig att att utöva generositet och solidaritet från ung ålder. Det är därför det är så viktigt att lära barn att hjälpa andra när de är unga.

Du bör dock även komma ihåg att personerna du hjälper inte alltid kommer vara personerna som hjälper dig när du behöver dem.

Idéer för att lära dina barn att hjälpa andra

Hjälp de äldre

Det är viktigt att föräldrar börjar lära sina barn att hjälpa andra från ung ålder. Nedan ska vi ge dig några idéer för att hjälpa dig att främja denna fantastiska värdering hos dina barn.

Lär dem att hjälpa till hemma

Utbildningen börjar i hemmet, och därför är det fördelaktigt att lära dina barn att hjälpa till. För att lära ut och främja denna fantastiska värdering, är det nödvändigt att alla i familjen drar sitt strå till stacken för att främja samarbetet.

Barn kan hjälpa de äldre med sysslor som att sopa, diska och delta i matlagningen. Om du har flera barn kan de äldre hjälpa de yngre med sina läxor från skolan.

Lär dem att våra medmänniskor är viktiga

Om en familjemedlem är sjuk kan du be ditt barn att rita en teckning eller skriva ett brev till henne, och sedan ge det till henne tillsammans. Detta förslag är bra eftersom personen kan spara gåvan och titta på den senare om vederbörande inte mår tillräckligt bra för att göra det nu.

Om personen befinner sig i en annan stad eller ett annat land kan ni använda sociala nätverk för att skicka meddelanden. Denna typ av gest kommer ge personen styrka och göra denne på bra humör.

Uppmuntra dem att hjälpa äldre människor

Att hjälpa äldre människor är en fantastisk gest. I många fall kanske de äldre inte vill erkänna att de behöver hjälp. Därför bör man närma sig dem med lite taktkänsla och fråga om de behöver hjälp med något, om de behöver något eller om de bara vill prata.

Ägna er åt volontärarbete

Volontärarbete med djur

Ett bra sätt att lära barn att hjälpa andra är genom att utföra volontärarbete. Detta kommer ge barnen nya erfarenheter och ett nytt perspektiv på livet.

Om ditt barn gillar djur och ni inte kan skaffa ett husdjur, kan du använda detta som ett incitament att arbeta på ett härbärge för djurDetta kommer låta barnen börja med enkla men viktiga uppgifter, såsom att promenera med och mata djuren.

Läs även denna artikel: 10 värderingar du skall lära dina barn

Ge spontan hjälp

Under dagen kanske ni stöter på främlingar som behöver hjälp. Det kan röra sig om en person som halkar eller ramlar, och om ni stannar för att hjälpa denne kommer ni föregå med gott exempel för barnen, för det är en god handling som inte var planerad.

Ett annat sätt att hjälpa folk spontant är genom att öppna en dörr när någon har händerna fulla, att dra ut stolen för en gravid kvinna eller en person med ett barn i armarna, eller att ge mat till hemlösa.

Även om dessa gester verkar relativt ovanliga idag så är det upp till oss att ta initiativet att lära våra barn att hjälpa andra. En handling som kan verka liten, men som gör stor skillnad.

Ge donationer

Du och dina barn kan välja ut kläder, skor, leksaker och böcker som ni inte använder längre men som fortfarande är i gott skick, och sedan donera dem. Säg att de kommer gå till andra barn som behöver och kommer använda dem.

Avslutande tankar om att lära dina barn att hjälpa andra

Det är viktigt att se oss omkring och erbjuda det bästa av oss själva. När hjälpen kommer från hjärtat är det inte en uppoffring, utan något som ger stor tillfredsställelse. Utför dessa handlingar för att hjälpa andra istället för att tillfredsställa ditt ego.

Att vara osjälvisk och omtänksam är fantastiska värderingar för föräldrar att ge till sina barn. Världen utanför är en reflektion av vad som finns på insidan. Av denna anledning är generositet viktigt för att barnen ska utvecklas på rätt sätt… och så även världen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.