Min partner vill inte hjälpa till i hemmet

juni 30, 2019
Om din partner inte hjälper till i hemmet så kan det bero på hur personen uppfostrats. Det är som tur är ett beteende som kan förändras.

Brist på samarbete är ett vanligt problem hos många par. ”Min partner vill inte hjälpa till i hemmet” är en fras som man ofta får höra i de dagliga konversationerna. Man måste inte göra någon djupgående analys för att se vilken utmattning och frustration som många känner då detta händer.

Förr i tiden rättfärdigades denna situation p.g.a. mannen var ansvarig för familjens inkomst, medan kvinnan stannade hemma för att ta hand om hemmet. Tiderna har dock förändrats och kvinnor har nuförtiden många viktiga roller i samhället. Samma mentalitet finns dock tyvärr fortfarande: det är hon som bör hantera sysslorna i hemmet.

Det finns många kvinnor som arbetar och tjänar sina egna pengar, tar hand om barnen OCH utför sysslor i hemmet. Å andra sida kan rollerna givetvis vara omvända. Jämlikhet mellan könen är ett viktigt ämne nuförtiden, men det står klart att vi fortfarande har långt kvar att gå. Folk kämpar dagligen med denna orättvisa.

Låt oss titta på situationen, dess orsaker och några möjliga lösningar.

Varför vill inte min partner hjälpa till i hemmet?

Kvinna som plockar upp kläder.

Uppfattningen rörande könsrollerna är något som har förvrängts under historiens gång. Det har alltid funnits ojämlikhet mellan män och kvinnor, speciellt när det gäller de förväntningar som uppstår inom äktenskapet.

Det finns därför många anledningar till varför du kanske säger att ”Min partner vill inte hjälpa till i hemmet”.

  • Din partner har vuxit upp till att vara väldigt beroende: En person vars mamma gjorde alla sysslorna kommer antagligen inte inse att han eller hon borde hjälpa till nu. Personen förstår inte detta eftersom vederbörande växte upp i ett hem där någon annan gjorde allt arbete.
  • Du har ”superhjälte-syndromet”: Ibland vill en man inte hjälpa en kvinna, och det är faktiskt hennes eget fel. Hon vill inte dela arbetet med sin partner, så partnern vänjer sig vid att inte göra något.
  • Personen kanske inte vet hur man ska göra: Detta kan låta som en ursäkt, och för det mesta så är det också det. Han kanske dock inte hjälper till eftersom han inte vet hur han ska göra. När din partner försöker hjälpa till så kanske det till och med blir värre än vad det var innan.
  • Manschauvinism: Samhället har utvecklats när det gäller kvinnans roll, men det finns fortfarande män som lever i det förgångna. Vissa personer håller fortfarande fast vid uppfattningen att mannen kommer bli mindre manlig om han diskar en tallrik. Andra tror att de är kungar som bara bör tas om hand i hemmet.

Vad bör du göra?

Om du är mentalt och fysiskt trött på att din partner inte vill hjälpa till i hemmet så är det dags att göra något åt det. Vi kommer ge dig några tips på hur du kan fixa situationen en gång för alla.

  • Gå rakt på sak: Fråga partnern direkt varför han eller hon inte vill hjälpa till i hemmet. Påminn din partner om att det är väldigt viktigt för att man ska kunna hålla ordning hemma.
  • Se efter vilka styrkor ni har: Då ni är ett par och är två olika personer så måste ni sätta er ner och reda ut vad som fungerar bäst för er båda. Vissa personer är exempelvis inte så väldigt bra på att laga mat, medan andra inte är bra på att organisera saker. Ni måste reda ut vad som fungerar bäst för er.
  • Lista på sysslor. Gör upp en lista på alla sysslor i hemmet. Ni kan även dela upp detta på veckodagar. Då kommer även den mest glömska personen att komma ihåg sina ansvarsområden.

Lär din partner att hjälpa till i hemmet

Rengöra tillsammans.

Som tidigare nämnt handlar det inte alltid om att din partner inte vill hjälp till. Det kan vara så att din partners uppfostran samt dina egna handlingar är vad som gör honom eller henne beroende. Försök då att lära din partner hur man gör.

Ge din partner några grundläggande uppgifter som att rengöra fönstren, diska, ta bort spindelväv från taket och att ta ut soporna varje dag. Se till att du inte kritiserar det som personen gör. Du bör inte heller titta efter hela tiden för att se om personen gör något fel. Visa istället din partner hur man gör dessa saker.

Slutsatser angående att hjälpa till i hemmet

Verkar det som att allt är ditt ansvar? Verkar frasen ”min partner vill inte hjälpa till i hemmet” bekant för dig?

Om du vill ändra på detta så måste du ta första steget. Följ de rekommendationer som vi har gett dig för att förbättra din livskvalitet. Kom fram till en överenskommelse som kommer vara bra för er båda!