Lär dig tvätta fönster och glasväggar så att de skiner

Lär dig tvätta fönster och glasväggar så att de skiner

Skriven av Paula Heidemeyer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Alla hem är olika och alla människor har olika personlighet och egen smak. Därmed finns det en massa hem med olika inredning och stil, men nästan alla måste tvätta fönster förr eller senare.

Vissa hem har glasväggar, glastegel eller stora fönster som är svåra att hålla rena. Du har kanske märkt att det även lätt samlas mögel eller bakterier på dessa ytor. Att rengöra ditt hem är väldigt viktigt och du bör dessutom se till att varje liten vrå där hemma tas hand om.

Var inte orolig om du inte redan vet hur man gör för att bäst tvätta fönster. Denna artikel kommer förse dig med några av de bästa tipsen till ett skinande hem.

Hur ska jag tvätta fönster och glasväggar?

För att uppnå perfektion i din renlighet bör du vara metodisk och lära dig tekniker som fungerar bäst för just dig.

Innan du börjar kan du samla ihop grejer till ett eget fönstertvätt-kit. Till detta behöver du:

När du hittat alla verktyg kan du börja jobba.

Tvätta fönster

Du kanske även har glasväggar eller glastegel hemma för att släppa in naturligt ljus i ditt hem. Detta är en elegant detalj som ger ditt hem en unik stil både på insidan och utsidan. Däremot kan glasväggar samla mycket damm och smuts så de kräver ständig rengöring, på samma sätt som vanliga fönster.

Följ dessa tips för att tvätta fönster och glasväggar och få dem skinande rena:

 • Rengör varje yta för sig.
 • Använd en trasa som är lite fuktad med lite ammoniak på.
 • Ammoniak hjälper till att få bort fett och smuts i ett enda svep; det ger dessutom glaset en vackert skinande yta.
 • Om ytorna har dekorationer på dem som gör det svårt att rengöra dem kan du använda en tandborste för att putsa i hörnen. Ta vatten och ammoniak på den också så får du samma resultat där.
 • För att rengöra fogarna mellan glasen och få dem att behålla sin lyster, borsta med en tandborste med diskmedel på tills den ursprungliga färgen återkommer.
 • Du kan även applicera blekmedel ifall det finns ställen som har blivit mörka.
 • För ett bättre resultat kan du rengöra fogarna först och sen ta glasytorna. Då sparar du tid och resultatet blir perfekt.

Läs även denna artikel: 7 råd för att hålla hemmet rent

Andra tips för rengöring av glasytor

Det finns många rengöringsprodukter som lovar att ditt hem kommer se fläckfritt ut om du använder dem. Många kan dock vara allergiska mot denna typ av kemikalier, och vissa produkter kan även skada din hud.

Därför är det en god idé att att testa att göra ditt eget rengöringsmedel med vatten, citronsaft, vinäger, diskmedel eller ammoniak.

Här är några fler tips:

 • Använd inte tvålpulver för att rengöra glasytor eftersom pulver kan vara väldigt strävt.
 • Rengör glas försiktigt i och med att det är känsligt och lätt kan få repor. 
 • När ytan är ren, torka av med en ren, luddfri trasa.
 • Det är bäst att rengöra i en cirkulär rörelse för att se till att hela ytan rengörs.
Tips för att bleka vita kläder

Efter att du rengjort dina glasytor är det viktigt att tvätta de trasor du använde ordentligt. Många kastar dessa trasor i tvättmaskinen tillsammans med deras vanliga tvätt, men detta kan vara ett hemskt misstag.

Det är bättre att tvätta alla rengöringstrasor skilt från dina kläder. Du bör också undvika att använda mjukningsmedel. Mjukningsmedel kan göra att trasorna inte torkar ordentligt nästa gång du använder dem. Tvätta dem antingen i maskin med ett naturligt tvättmedel och inget mjukningsmedel, eller för hand i varmvatten och vinäger.

Som du ser har varje del av ditt hem sina egna knep för att rengöra dem på bästa sätt. Nu vet du hur du får dina glasytor att se skinande och splitternya ut.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.