Rena fönster - 6 trick som gör jobbet lätt och roligt

Här kommer 6 trick för hur du effektivt tvättar fönstren - med ytterst lite ansträngning!
Rena fönster - 6 trick som gör jobbet lätt och roligt

Skriven av Jose Popoff

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Eftersom fönster utsätts för vädret utanför blir de lätt smutsiga, och det innebär att vi måste underhålla dem lite. Även om det inte är så roligt att tvätta fönster finns det en lösning som gör att det går lite lättare och snabbare. Läs vidare och lär dig 6 trick för hur du kan få rena fönster på nolltid.

Säkert har du tvättat fönstren förut och kanske har du fått resultat du inte är helt nöjd med. Och denna frustration gör att du sedan skjuter på att tvätta fönstren igen. Men smutsiga fönster är inte speciellt roligt…

Även om du håller golvet, möblerna och andra ytor snygga och rena, störs helhetsbilden då fönstren är fulla av flott, fläckar och damm. Säg farväl till dina smutsiga fönster med tipsen nedan.

6 snabba och effektiva trick för rena fönster

1. Vinäger: den sviker aldrig

Även om det finns många rengöringsmedel som kan ge samma effekt är vinäger tillräckligt kraftfullt. Dessutom luktar det inte lika illa som vissa kemiska produkter, som dessutom kan orsaka allergiska reaktioner.

Få rena fönster med vinäger

Vinäger avlägsnar lätt smutsen på fönstren. Du behöver inte gnugga dem när du använder vinäger, utan kan lätt bara dra en tygtrasa eller ett tidningspapper över fönstret. Vinäger ger även en kristallklar yta.

För att enkelt tvätta fönstren, blanda en del vitvinsvinäger med tre delar hett vatten. För att motverka den starka lukten av vinägern kan du tillsätta lite citronsaft i blandningen. Tycker du fortfarande att lukten är för stark kan du göra en svagare blandning med fem delar vatten i stället för tre.

Föredrar du ändå att använda din kemiska fönstertvätt rekommenderar vi att du kombinerar de två. På så vis räcker den längre också. Blanda 3 msk vitvinsvinäger med 5 dl vatten och 1/2 tsk kemisk fönstertvätt. Du kommer se hur lätt smutsen försvinner från rutorna.

2. Fönstertrasa

Du kan köpa tvättrasor för fönstren, men vill du spara pengar finns det några andra alternativ. Att tvätta fönstren med tidningspapper tycker många är det enklaste och bekvämaste. Med det lämnas inga rester kvar och du får klara och rena fönster.

En annan sak som är bra med att använda tidningspapper är att du inte behöver oroa dig för att du repar fönstren. Tidningspapper lämnar efter sig ett tunt, osynligt lager som motverkar att dina fönster blir smutsiga lika snabbt.

Tvättsvampar har du säkert redan hemma, och dessa är bra för att ta bort tvättmedelsrester

Ett annat, väldigt praktiskt trick om du inte har någonting av ovanstående är att använda kaffefilter. Dessa har nästan samma egenskaper som tidningspapper och du får samma skinande resultat på dina rena fönster, utan fläckar och ränder.

3. Tvätta fönstren på mulna dagar

Oavsett i vilket klimat du lever har du säkert mulna dagar ibland. Det är nu du ska passa på att tvätta fönstren. För sparar du jobbet till soliga dagar kommer solen att torka ut tvättmedlet på fönstren vilket gör att det blir ränder. Dessutom är det inte så roligt att tvätta fönstren i starkt skinande solsken.

4. Att tvätta väldigt smutsiga fönster

Om det har gått flera månader sedan du tvättade fönstren senast är de säkert väldigt smutsiga. I så fall är det bäst att använda en mjuk svamp och tvätta noga från överkant till nederkant så att inte smutsvatten rinner ner över ytan du redan tvättat. Se sedan till så att svampen inte lämnar kvar damm på rutan.

Tvätta fönstren mulna dagar

5. Vertikalt och horisontellt

Du har nu tvättat fönstren både in- och utvändigt, men är ändå inte nöjd med resultatet. Dina fönster är fortfarande fulla med ränder och smutsfläckar. Du granskar både insidan och utsidan, men ser inte var fläckarna sitter. Men vi har ett bra tips.

När du tvättar fönstren på båda sidorna, tvätta dem sida till sida på insidan och uppifrån och ner på utsidan. På så vis kan du lättare se på vilken sida fläckarna sitter.

6. Persiennerna

Persiennerna behöver också rengöras för att inte dra ner utseendet på dina rena fönster. Men var lugn, det är också lätt. Spraya dem med antiseptisk spray och torka sedan bara av dem med en trasa som inte lämnar dammspår efter sig.

Sätt dig nu i favoritfåtöljen och se ut genom dina rena fönster och var stolt över resultatet!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.