Nackdelar och fördelar med tygblöjor

Bör en bebis använda engångsblöjor eller tygblöjor? De ekonomiska och miljömässiga fördelarna med tygblöjor kan få en att tro att det inte finns några nackdelar med dessa, men det finns faktiskt en del.
Nackdelar och fördelar med tygblöjor

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många föräldrar har på senare tid upptäckt att det finns många fördelar med tygblöjor. Det är trots allt en mycket billigare och mer miljövänlig lösning än engångsblöjor.

Men det finns även nackdelar som man bör ha i åtanke när man ska välja blöjor åt sitt barn.

Innan uppkomsten av engångsblöjor med cellulosa var det norm att använda tygblöjor. Många år senare börjar de nu komma tillbaka, och främst av tre anledningar:

Även om det kräver en större inledande investering att införskaffa dem så blir detta billigare i längden eftersom dessa blöjor kan tvättas och användas flera gånger.

Vidare är tygblöjor justerbara och icke allergiframkallande. De tillverkas vanligtvis av naturliga fibrer och har kommit långt i sin utveckling sedan mormor var barn. De nya är relativt enkla att tvätta och utgör inte några hygienproblem.

Som med allt så finns det dock givetvis inte bara fördelar med tygblöjor, och nedan tittar vi både på det positiva och det negativa angående denna blöja, så att du kan ta ett informerat beslut.

Fördelar med tygblöjor

Det finns både för- och nackdelar med tygblöjor

Tygblöjor är billigare i det långa loppet och har mindre påverkan på miljön.

De är bättre för bebisens hud

Den första fördelen med dessa blöjor är att de är bra för bebisens hälsa. De tillverkas av helt naturliga produkter, som bomull och bambu, så risken för irritation är minimal.

Vidare innehåller tygblöjor inte några kemikalier som kan leda till allergiska reaktioner. Bebisar som bär dem tenderar att löpa mindre risk att drabbas av dermatit.

Fördelar med tygblöjor är att de är bekväma

Eftersom de är tillverkade av naturliga material som andas, kan huden också andas vanligt, och de håller inte kvar fukt och värme. Vanliga blöjor kan dessutom inte mäta sig med mjukheten hos dessa material.

De är bättre för miljön

Att använda tygblöjor är miljövänligt. Runt 20 miljarder blöjor hamnar på soptippar och dylikt varje år, och de utgör över 3,5 miljoner ton sopor.

Det tar ungefär 500 år för engångsblöjor att brytas ned, och de släpper ut metan i luften. Höga koncentrationer av denna gas kan vara explosiva, och metan är dessutom farligt att andas in eftersom den tränger undan syre.

Genom att använda återanvändbara tygblöjor hjälper du till att skydda miljön.

De är billigare i det långa loppet

Som vi nämnde ovan kan du spara mycket pengar genom att använda tygblöjor. Den inledande utgiften kan vara större, men eftersom du kan återanvända dem kommer du snabbt komma ikapp.

Fördelar med tygblöjor är att du kan dekorera och skräddarsy dem

Dessa blöjor kommer du som sagt att använda flera gånger, och de är gjorda av tyg, så du kan med fördel brodera och dekorera dem som du vill (så länge det inte påverkar funktionaliteten eller bekvämligheten).

Många varianter kommer med olika designer från början, så du kan också matcha dem med bebisens kläder om du vill.

Nackdelarna med tygblöjor

Tygblöjor är bra för bebisens hälsa

Trots de många fördelarna kan tygblöjor vara olämpliga under vissa omständigheter. Speciellt när man inte är hemma.

De kräver mer underhåll

Eftersom de är återanvändbara måste du tvätta dem, låta dem torka och vika dem. Detta är givetvis inte lika snabbt och enkelt som att bara kasta dem.

Du måste även tvätta dem regelbundet så att du har tillräckligt med rena blöjor i lager, och för att det inte ska börja lukta. Vidare bör man vara noggrann när man tvättar dessa blöjor så att det inte sitter kvar någon lukt som kan orsaka problem.

Använd neutrala tvättmedel och undvik att använda blekmedel och andra typer av desinfekterande medel som kan irritera barnets hud.

Du måste förvara dem tills du kan tvätta dem

När du använder engångsblöjor kan du ofta bara enkelt kasta dem i soporna. Situationen blir dock mer komplicerad när du använder tygblöjor utanför hemmet, eftersom du måste lägga dem i en väska tills du kommer hem.

Är du borta en kort stund är det vanligtvis inga problem, men ska ni vara borta i några timmar kan lukten bli ganska oangenäm.

Vissa dagis accepterar dem inte

Många dagis vill inte handskas med tygblöjor, vilket är förståeligt eftersom de inte vill förvara en hög med smutsiga blöjor om dagarna. De kan därför kräva att du tillhandahåller vanliga blöjor när barnet är på dagis.

Som du kan se finns det många fördelar med tygblöjor, men även vissa nackdelar. Kom ihåg att du inte måste välja antingen det ena eller det andra; du kan alltid alternera mellan dem beroende på situationen.

När det kommer till miljön, ditt barns hud och plånboken rekommenderar vi tygblöjor. Det är dock enklare att använda engångsblöjor när ni inte är hemma.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Shanon A, Feldman W, James W, Dulberg C. Diapers: what do parents choose and why?. Can Fam Physician. 1990;36:1705–1708.
  • Shanmugasundaram, O. L., & Gowda, R. V. M. (2011). Study of Bamboo and Cotton Blended Baby Diapers. Research Journal of Textile and Apparel. https://doi.org/10.1108/RJTA-15-04-2011-B005
  • Zimmerer, R. E., Lawson, K. D., & Calvert, C. J. (1986). The Effects of Wearing Diapers on Skin. Pediatric Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.1986.tb00497.x

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.