5 metoder för blekning av kläder utan blekmedel

Utöver att eliminera odörer kan bikarbonat hjälpa till att ta bort fläckar samtidigt som din tvätt blir mjuk. Se bara till att skölja med ditt vanliga tvättmedel och inte använd blekmedel från affären.
5 metoder för blekning av kläder utan blekmedel

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vita kläder brukar väldigt lätt få fläckar så fort de kommer i kontakt med något, och kan även börja bli gulaktiga efter lång användning. Att hålla det vita vitt kräver vanligtvis kemiska produkter som säljs i butikerna, framförallt de som innehåller blekmedel och som hävdar att de är den bästa lösningen för att göra dina kläder skinande vita igen. Men blekning av kläder kan åstadkommas på naturlig väg.

Sanningen är att de kemiska produkter fungerar bra, och de kan till och med vara den enklaste metoden för blekning av kläder. Men kemikalierna de innehåller är inte alls hälsosamma och kan även skada miljön.

För att förhindra hushållsolyckor från användning av blekmedel och produkter som innehåller det ska vi i dagens artikel dela med oss av några trick för att tvätta och göra dina kläder vitare på ett miljövänligare sätt, genom att använda naturliga produkter du kan ha i huset för att ta bort tygfläckar och återfå den vita nyansen.

Vitvinsvinäger

Utöver att vara en användbar produkt för att bli av med fläckar och smuts är vitvinsvinäger dessutom varsamt mot tyget och hjälper till att göra det mjukt naturligt, vilket betyder att du inte behöver använda kemiskt baserade sköljmedel.

Hur bör du använda det?

 • Tillsätt 150 ml destillerad vitvinsvinäger till ditt vanliga tvättmedel och kör tvättcykeln precis som du brukar.
 • Om dina kläder har fläckar runt hals, armhålor eller andra områden kan du gnugga lite vitvinsvinäger på det drabbade området och låta det sitta i en timme innan du tvättar.

Bikarbonat för blekning av kläder

Bakpulver för blekning av kläder

Detta är en produkt som utöver att vara väldigt billig tränger djupt in i dina kläders tyg, tar bort fläckar och gör dem mjuka.

Hur bör du använda det?

 • Tillsätt 130 ml bikarbonat i ditt vanliga tvättmedel och tvätta som vanligt. Kom ihåg att alltid separera vita kläder från färgade.
 • För tuffa fläckar kan du applicera bikarbonat blandat med citronsaft direkt på de drabbade områdena.

Väteperoxid

Väteperoxid för vita kläder

Väteperoxid är en utmärkt produkt för att ta hand om vita plagg eftersom det inte innehåller blekmedel.

Hur bör du använda det?

 • Tillsätt 130 ml 3%-igt väteperoxid till ditt vanliga tvättmedel. Du kan även applicera denna vätska direkt på fläcken.

Vi rekommenderar att du läser: Enkla knep för att bleka armhålorna

Citronsaft för blekning av kläder

Citroner agerar blekande

Citronsaft är naturligt sammandragande och rengör fibrerna i ditt tyg på djupet, vilket tar bort smuts och gör dina kläder fräscha och vita.

Hur bör du använda det?

 • Fyll en kastrull med vatten och några skivor citron. Koka upp det och blötlägg sedan dina kläder i citronvattnet i en timme innan du tvättar som vanligt.
 • Ett annat bra alternativ är att bereda en lösning av tvål, en matsked salt och saften från två citroner. Blötlägg dina kläder i denna blandning, skölj och låt torka i solen.

Mjölk

Denna överraskande ingrediens kan användas för att ta hand om dina kläder och hjälper dem att hålla sig vita. Detta fungerar speciellt bra för ömtåliga tyger och bomull.

Hur bör du använda det?

 • Placera plagget i en skål mjölk och låt det dra i några timmar innan du sköljer som vanligt.

Tips för att hålla dina kläder vita

Vita kläder kräver speciell skötsel för att hållas i bra skick.

Om vit är din favoritfärg när det kommer till tyger bör du komma ihåg följande tips:

 • Undvik att använda kemiska blekmedel på plagg gjorda av polyester eller blandningar av bomull och polyester. Detta eftersom de kan orsaka en reaktion mellan blekmedlet och polyestern som får tyget att bli gult.
 • Var uppmärksam på vattnet du tvättar dina kläder i, eftersom tygerna kan bli gulaktiga om det är grumligt.
 • När du tvättar vita kläder kan du tillsätta lite borax upplöst i vatten för att göra tyget mjukare. Borax kommer inte fläcka dina kläder.
 • För att undvika att fläcka vita kläder bör du se till att inte applicera parfymer, deodoranter eller andra produkter som kommer i kontakt med tyget. Dessa orsakar vanligtvis gulaktiga fläckar på tyget.
 • Försök att torka vita kläder i solen eftersom UV-strålarna hjälper till att bleka och hålla dem ljusa.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.