Hur man skapar en urban trädgård i ett begränsat utrymme

Det är viktigt att veta lite grann om trädgårdsskötsel för att skapa en urban trädgård. Du kan dra nytta av ditt tak eller terrass för att få njuta av ett grönt utrymme hemma!
Hur man skapar en urban trädgård i ett begränsat utrymme

Senaste uppdateringen: 24 november, 2020

Samtidigt som städer växer sig större och vi gör flera tekniska framsteg, blir urbana trädgårdar mer populära än någonsin. Det är dock viktigt att hålla ett par saker i åtanke om du vill skapa en urban trädgård i ett begränsat utrymme. I dagens artikel delar vi med oss av tips som gör det enklare att skapa din egen trädgård.

Vi kommer också att ge dig några praktiska tips om hur du kan odla dina frukter, grönsaker, aromatiska växter osv. På så sätt kan du njuta av ett eget litet grönområde, och även odla frukt och grönsaker så att du kan ge din familj de mest hälsosamma livsmedlen. Det kommer också att göra dig glad och på bra humör eftersom det är en mycket givande aktivitet att ta hand om och se en trädgård växa.

Hur man skapar en urban trädgård i ett begränsat utrymme

Välj platsen noggrant

Trädgårdsredskap för en urban trädgård.
Du behöver inte någon stor bit mark för att skapa en trädgård. I själva verket är en terrass eller ett tak tillräckligt med utrymme.

Det här nya trädgårdsprojektet du är på väg att genomföra kan vara lite knepigt. Det är därför viktigt att du noggrant väljer var du ska placera din trädgård. När du väljer ett utrymme är det viktigt att du tänker på att dina växter är beroende av ljus. Tänk också på att soliga platser påskyndar fröutvecklingen.

Du måste också ha ett bra dräneringssystem, och naturligtvis en vattenkälla som är så nära din trädgård som möjligt för konstbevattningsbehov. På det här sättet kommer du att spara tid eftersom det underlättar bevattningen.

När du väljer platsen för din urbana trädgård, vare sig det är en terrass eller en uteplats, bör du ha i åtanke att du kommer att arbeta med jord och gödselmedel. Tänk till exempel på hur du kan hålla utrymmet rent och begränsat så att du inte tar in smuts i ditt hus varje gång du är där.

Trädgårdslektioner

Lär dig lite om trädgårdsskötsel innan du börjar spendera pengar på frön och grundläggande trädgårdsredskap, även om det bara är teori. Det finns många saker som kan intetgöra månader av arbete och omhändertagande av växter. Därför är det bäst att ta några lektioner, eller läsa lite litteratur om ämnet.

Du bör åtminstone förstå följande grunder innan du startar:

En vertikal urban trädgård

Vertikal urban trädgård
Du kan hänga växter vertikalt i burkar eller blomkrukor för att bättre utnyttja utrymmet.

Den största fördelen med en vertikal trädgård är att du kan maximera användningen av ditt utrymme. Detta beror på att den tar mindre plats än en konventionell horisontell trädgård. Samtidigt sparar du tid när det gäller underhåll. Det beror på att den här typen av trädgårdar sällan får ogräs, så du slipper rensa. Du behöver inte heller böja dig ner för att gräva hål.

En annan stor fördel med att plantera vertikalt är att du kan optimera ljuset och luften som dina växter har tillgång till. Dessutom får du färre skadedjur, och om du ändå får några är det lättare att hantera dem. De bästa snabbväxande växterna för en vertikal trädgård är bland annat sallad, mangold och spenat. Plantera dem mellan de sorter som växer långsammare.

Som du kan se är balkongen, terrassen och taket perfekta platser för en urban trädgård i ett begränsat utrymme. Du kan använda krukor, planteringsbord eller till och med starta ett hydroponiskt odlingssystem (där allt växer i vatten, dvs. man använder ingen jord).

Originella idéer för en urban trädgård i ett begränsat utrymme

Idag kan vi se urbana trädgårdar från hela världen via sociala medier. Det är fantastiskt hur vi kan dra nytta av fantasin hos så många människor som utnyttjar sina små utrymmen.

Här har vi sammanställt några ganska originella idéer för din urbana trädgård:

  • Utnyttja begagnade lastpallar, däck och alla slags behållare som du kan använda på dina odlingsbord och som krukor.
  • Om du är ny i trädgårdsvärlden kan du göra det enkelt för dig. Tillverka bara några skyltar att placera ut vid plantorna som kan hjälpa dig att komma ihåg namnen och kännetecknen för varje växt du har.
  • Plantera aromatiska växter. Det finns få saker som är lika trevliga som att gå ut i sin trädgård och plocka några färska örter till matlagningen.
  • Ställ frågor för att ta reda på vilket substrat som är mest lämpligt för den jordtyp du ska använda, och var du kan hitta det.
  • Om du är ofta är hemifrån, och inte har någon vän som kan vattna dina växter, bör du installera någon typ av automatiskt bevattningssystem.
  • Kompostera allt avfall som produceras i din trädgård (beskärning, kasserad frukt, örter osv.). Det ger din jord naturliga näringsämnen.

Är du redo att skapa din egna urbana trädgård? Du kommer inte bara kunna odla din ekologiska mat fri från bekämpningsmedel, utan du kommer också ha en hobby som minskar stress! Kanske kommer andra familjemedlemmar också vara intresserade av att hjälpa till?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Montserrat Soliva y Marga López. (2004). Calidad del compost : Influencia del tipo de materiales tratados y de las condiciones del proceso. In Formación de técnicos para el tratamiento y gestión de lodos de depuradora. Valsaín CENEAM/MIMAM 1.
  • Beltrano, J., & Gimenez, D. O. (2015). Cultivo en hidroponía. In Libros de Càtedra. https://doi.org/10.1039/c0dt00588f
  • Aznar Márquez, Juana y Navarro Ríos, M. J. (2014). EL HUERTO URBANO ECOLÓGICO: ESTUDIO DE LA INICIATIVA DE LA UNIVERSIDAD MIGUEL HERNÁNDEZ (ELCHE, ESPAÑA). Actas Iberoamericanas ….
  • Ballesteros, G. (2014). Espectacular crecimiento de los huertos urbanos. Ecologista.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.