Fem väldoftande blommor för mindre trädgårdar

En trädgård bör vara en fröjd för alla sinnen. I denna artikel ska vi lära oss om fem vackra och väldoftande blommor för din trädgård.
Fem väldoftande blommor för mindre trädgårdar

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

En av de bästa sakerna i livet är att gå ut och njuta av en trädgård full av väldoftande blommor, för de är inte bara en fröjd för ögat.

Med det i åtanke vill vi dela med oss av lite information om fem olika väldoftande blommor du kan plantera på väl valda platser för att skapa en liten men fin trädgård. Är du redo?

När du designar din trädgård, oavsett hur liten den är, är det viktigt att ha vissa saker i åtanke. Ja, färgerna är fina och viktiga, men för att få en riktigt vacker trädgård måste du tänka bortom estetik.

Tänk på att tillfredsställa alla sinnen för att få din trädgård att nå nya höjder.

Innan du börjar ska du även ha klimat och jordtyp i åtanke. Dessa är väldigt viktiga när du beslutar dig för vilka växter du kan jobba med. Konsekventa arrangemang är även oersättliga för att få önskat resultat.

Och låt oss inte glömma hur viktiga dofterna är när vi väljer blommorna. Som vi nämnde tidigare är trädgårdar inte bara en visuell upplevelse, utan även en fröjd för näsan.

Nedan listar vi fem väldoftande blommor som kan väcka dina sinnen till liv varje gång du går ut.

Väldoftande blommor till trädgården

Syren

Väldoftande syrener

Syringa vulgaris, mer känd som syren, tillför inte bara spektakulär färg till din trädgård, utan även en fantastisk arom som fyller dig med minnen och förnimmelser.

De är väldigt lätta att hitta i diverse trädgårdsaffärer och odlingar. Fröna kan till och med hittas i vanliga livsmedelsbutiker. Dessa blommor blommar på våren, varpå du släpper ut sin fantastiska arom.

De är lätta att odla och klarar av nästan alla klimat och jordtyper. Det är dock bäst att välja djup, fuktig jord eftersom det är vad rötterna föredrar.

Vårt avslutande tips är att plantera dem på våren. Kom ihåg att de kan ta tid på sig att slå rot, så var tålmodig.

Rosor

Rosor är verkligen trådgårdens drottning, och en mycket väldoftande sådan. Familjen Rosaceae täcker runt hundra olika typer av rosor, varav de flesta är väldoftande.

Om du ska plantera rosenbuskar ska du komma ihåg att lämna tillräckligt med utrymme mellan dem. På så sätt försäkrar du att deras blad får tillräckligt med solljus och syre.

Håll dem även välansade och säkerställ att de aldrig saknar vatten.

Lavendel

Blommande lavendel

Lavendel kommer ge dig ytterligare fräscha och rena dofter i trädgården. De blåaktiga blommorna tillför dessutom en livlig och färgglad mosaik i grönskan.

Växten blommor mellan april och juni, och då utsöndrar den sin fantastiska aromatiska olja, och du kan använda lavendelolja för att göra egen lotion, tvål och kosmetika.

För att få ut det mesta av denna växts doft bör du plantera den på en solig plats. Välj även en med skydd från kylan. Lavendel kräver inte mycket vård – man behöver i princip bara skydda den mot kyla och vattna den.

Väldoftande blommor: hyacint

Hyacint, även känd som Hyacinthis orientalis är ytterligare en populär växt när det kommer till doft. Och vet du vad? Det finns massor av färger som du kan använda för att designa din trädgård.

Denna växt är en flerårig lökväxt som producerar stavliknande stjälkar toppade med mycket starkt färgade blommor.

När det kommer till skötsel så ska du vattna dem ofta och se till att du inte glömmer bort det. Det kan vara en bra idé att placera ett fat under krukan för att försäkra att den har konstant fuktig jord.

Kaprifol

Avslutningsvis vill vi tipsa om klätterväxten kaprifol. Med denna behöver du inte oroa dig över utrymmen eftersom den inte växer särskilt mycket. Dess arom är karaktäristiskt söt och den blommar på våren.

Dess väldoftande blommor är enkla att sköta om och de kan överleva i delvis skuggade områden, men även växa sig starka i full sol. Vattna dem var 3-4 dag. De är tåliga mot kyla.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.