14 miniträdgårdar med en harmonisk atmosfär

Det är vanligt nuförtiden att folk odlar miniträdgårar i stadsområden. De är inte bara vackra, utan gör även att man kan dra nytta av mindre utrymmen i hemmet som ofta förbises.
14 miniträdgårdar med en harmonisk atmosfär

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Vill du veta hur du kan skapa en miniträdgård för att få en harmonisk atmosfär på din balkong?

Målet är att försöka få att så mycket som möjligt av utrymmet du har. Du kommer märka att det är ganska lätt att omvandla balkongen till en plats där du vill spendera mer tid. Du kommer också märka att det är möjligt att dekorera med lättillgängliga material som du förmodligen redan har hemma.

Låt oss först titta på varför det är så bra att fixa en miniträdgård för att få en harmonisk atmosfär på balkongen.

Växter i trädgården.

Fördelarna med miniträdgårdar

Hur du kan dekorera din miniträdgård

Man kan skapa och dekorera miniträdgårdar på många olika sätt. När det gäller hur beror allt på personlig smak. Vissa föredrar en mer minimalistisk stil, medan andra föredrar en mer bohemisk.

Oavsett vilken stil du föredrar är det viktigt att du tänker på vilka saker som kan bidra till att göra platsen så behaglig som möjligt. Följande har visat sig vara populära.

En liten bänk

Bänk i trädgård.

Det har blivit modernt med trämöbler, som exempelvis en liten bänk. Det får dessutom din trädgård att se mer organiserad ut.

En vägg av växter

Hängande växter på vägg.

Det ser fint ut med en växtvägg. Den gröna väggen skapar en naturlig miljö som får dig att slappna av. Försök att hitta en trästruktur där du kan placera krukor eller hängväxter. Vi rekommenderar avslutningsvis att du hittar en med flera längor.

Avkopplande inredning

Dekorationer på balkongen.

Du kan inreda med olika föremål för att skapa en avslappnande miljö där du exempelvis kan sitta och meditera. Det kan röra sig om mjuka kuddar, en skön soffa, filtar eller blomkrukor som du kan använda för att skapa en speciell hörna för dig själv.Vi rekommenderar att du använder olika tyger, former och färgtoner för att du ska få en så mysig plats som möjligt.

Lägg till små ljus

Burkar med ljus.

Du kan köpa ljusslingor för att dekorera din miniträdgård på ett fyndigt sätt. Det ger trädgården en romantisk känsla, utöver att vara en källa till dämpat ljus. De är fantastiskt fina vid solnedgången och, såklart, när det blir mörkt.

Det finns såklart mängder av småljus att köpa, så välj det som känns bäst för dig. Ljusen kan dessutom placeras exempelvis bland växterna. Du kan även göra dina egna ljuskällor genom att använda burkar!

Klängväxter

Hängande växter i trädgården.

Du kan sätta upp klängväxter som till slut kommer täcka hela väggen. Klängväxterna kan exempelvis formas i en båge eller så kan du låta dem växa runt en pinne eller en stam av något slag.

Hammock

En hammock går bra ihop med miniträdgårdar som är aningen större. Det är viktigt att hammocken är gjord av material som är både bekväma och snygga, samt att den tål väder och vind.

Blommor

Lila och rosa blommor i trädgården.

Blommor är naturliga element som kan liva upp din miniträdgård. Du kan kombinera olika färger och arrangera dem hur du vill. De kan vara en mittpunkt i trädgården eller ha en mer nedtonad roll.

Dekorationer

Det går att sätta upp växter och blommor vertikalt på väggarna. Utöver blommor kan du även sätta upp krukor, lyktor och småljus. Tänk på att inte sätta upp alltför mycket så att det inte ser för ansträngt ut, utan ger ett rent och stiligt intryck.

Konstgräs

Miniträdgård på balkongen i stadsområde.

Du kan täcka golvet i din miniträdgård med konstgräs. Det ger balkongen ett lugnare intryck som hjälper dig att slappna av.

Parasoll

Det är viktigt att du har tillgång till skugga i din miniträdgård. Du behöver inte heller en massa plats för att sätta upp ett parasoll, och balkongen kommer att se snyggare ut.

Fler trädgårdsidéer

Myshörna på balkongen.

Skapa ett utrymme med en något gammaldags eller lantlig känsla som passar med dina växter. Du kan exempelvis hänga upp en presenning eller markis för att avskärma dig när du exempelvis sitter och läser eller solar.

Skapa en harmonisk atmosfär med en romantisk balkong

Ställ fram en blomvas och några ljushållare av metall. Du kan även ställa dit en liten soffa som du dekorerar med hängande ljus för att skapa en mysigare miljö.

En färgglad balkong

Färgglad balkong i grönt stadsområde.

Välj dekorationer som drar till sig uppmärksamhet, speciellt från de som kommer att besöka dig. Det kan exempelvis röra sig om en färgsprudlande matta eller ett litet förvaringsbord som inte bara ser snyggt ut, utan också är praktiskt.

Liva upp hörnen för att skapa en harmonisk atmosfär

Målet är att skapa ett litet utrymme med harmonisk atmosfär där du kan äta frukost, lunch eller middag. Om du bor högt upp kommer du att ha en fantastisk utsikt och din trädgård kommer att se betydligt bättre ut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mendoza, E. (2017). Diseño de Interiores. Manual de Diseño de Interiores.
  • Raitelli, M. (2006). Diseño de la Iluminacion de Interiores. Manual de Iluminación Eficiente – Seminario de Iluminación Eficiente.
  • Bojórquez, G., Gómez-Azpeitia, G., Cueto, R. G.-, Luna, A., & Gallegos, R. (2007). Confort Térmico : Espacios Exteriores e Interiores. In XXXI SEMANA NACIONAL DE ENERGÍA SOLAR.
  • Tumini, I. (2010). Estrategias para reducción del efecto isla de calor en los espacios urbanos. Estudio aplicado al caso de Madrid. Congreso Internacional Sobre Edificación Sostenible SB10mad. https://doi.org/10.1016/j.jsb.2017.07.006
  • Pérez Jaimes, A. E. (2004). Diseño interior: solución integral a los espacios. (Spanish). INTERIOR DESIGN: INTEGRAL SOLUTION FOR SPACES. (English).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.