Så här kan du göra en egen ampel till dina växter

Att inreda och dekorera ditt hem inomhus eller utomhus har aldrig varit enklare. I den här artikeln ska du få lära dig att skapa en egen ampel till dina växter!
Så här kan du göra en egen ampel till dina växter

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du bör definitivt ha åtminstone några växter i ditt hem, eftersom de tillhandahåller både liv och färg. Det är dock lika viktigt att ha en plats där du kan placera dem så att de ser fina ut. Vad sägs om att göra en egen ampel till dina växter hemma?

Du behöver inte en massa olika material eller mycket erfarenhet för att göra en egen ampel där du kan hänga upp en växt. Faktum är att du gärna kan tillverka dem med återvinningsbara produkter!

En av de mest framstående aspekterna av dessa skapelser är att de är billiga att tillverka. Med några få material kan du skapa en egen ampel för dina växter hemma för alla utrymmen, inomhus eller utomhus.

Hur man gör en egen ampel för sina växter hemma

hammagjord ampel till dina växter
Du kan placera hängande växter på olika platser där de får ljus och ser vackra ut.

Att skapa en egen ampel hemma är det perfekta tillfället att låta fantasin flyga fritt. Samla ihop några saker som du kan återvinna och sätt igång!

De material du behöver

 • Återvunna behållare, som tomma glasburkar, glassförpackningar, plastbehållare etc.
 • Rep eller snöre av bomull, nylon eller hampa
 • Växter
 • Sand- eller lecakulor för dränering under växterna
 • Planteringsjord
 • Sax
 • 1 krok

Instruktioner

 1. Ta snöret eller repet och skär det i åtta bitar av samma längd. Du bör göra dem mellan 60 och 80 cm långa, men storleken du behöver beror också på storleken på krukan du ska ha dem till.
 2. Knyt ihop alla ändarna på dina repstumpar tills du har en stor knut i ena änden.
 3. Lägg ut repen på en plan yta och dela upp de åtta trådarna du precis klippt i fyra par.
 4. Knyt ihop varje par 8 cm från knuten högst upp.
 5. Dela paret i hälften (höger och vänster) och bind ihop dem med grannen så att de bildar en sluten cirkel.
 6. Fortsätt att binda 5 till 10 cm ovanför din första knutrad. Kom ihåg att avståndet beror på krukans bredd.
 7. Fortsätt med proceduren. Knyt ihop två rep från alternerande rader så att din andra knutrad består av motsatt trådpar.
 8. Glöm inte att ta de två sista repen och binda ihop dem efter varje rad för att sluta cirkeln.
 9. Testa storleken på din egentillverkade ampel. För att göra detta, placera krukan du valt i den.
 10. Du kan lägga till fler knutar om du vill eller behöver för att anpassa passformen eller i dekorativt syfte.

Plantera dina växter

Nu är det dags att börja plantera!

 • För att göra detta, lägg till ett lager sand eller lecakulor i botten av krukan och lägg sedan till ett lager planteringsjord.
 • Sätt i växten du valt i den och fyll på med jord.
 • Placera krukan med växten inuti ampeln du just skapat. Dra försiktigt åt vertikalt så att repen kommer på rätt platser och håller fast din kruka.
 • Knyt en sista knut i ampelns andra ände.
 • Fäst en krok så att du kan hänga upp den på lämpligt ställe.

Du bör också läsa den här artikeln: Sex farliga växter du inte bör ha hemma

6 amplar du kan göra hemma med återvunna material

När du vågar prova att göra en egen ampel kommer du att se hur enkelt det är! Du kan gärna till och med experimentera med flera olika typer av material. Detta är till exempel det perfekta tillfället att återvinna kläder, tyger och föremål som du inte längre använder.

Vi har ställt samman en lista med några idéer för amplar med återvunnet material som du kan göra hemma. Välj bara den idé du gillar bäst eller som passar din stil!

ampel till dina växter
Återanvänd lådor, burkar och annat material du har hemma för att göra kunna hänga dina krukor.

1. Tillverka en egen ampel av gamla skjortor

Detta är ett av de enklaste sätten att skapa egna hängande amplar eftersom du använder material som man ofta redan har hemma. Du kan till exempel bara välja en skjorta du inte längre använder och klippa den i flera remsor.

Börja knyta knutar med remsorna, precis som vi förklarade ovan. Det kan vara snyggt att blanda och matcha remsor i olika färger för att uppnå en mycket mer unik design.

2. En ampel gjord av trä och rep

Om du har ved eller naturliga trädgrenar hemma kan du använda dessa för att göra en egen ampel. Tanken här är att använda träbiten som bas och stödja denna med en serie rep som du kan knyta fast vid den.

Gör små hål i träbiten och trä repen igenom dem. Efter det knyter du en eller flera knutar längst ner för att fästa. Häng upp din ampel och placera den växt du vill ha i den, efter att ha planterat den i en lämplig kruka.

3. Tillverka en egen ampel av en broderiram

Ett annat föremål du kanske har hemma är en broderiram. Här är allt du behöver göra att hitta en storlek du vill ha och sedan hitta en kruka som passar.

Fäst repstumparna vid ramen och limma fast krukan på ramen så att den inte trillar av. Plantera sedan växten du vill ha i krukan och häng upp den. Enkelt och subtilt, men vackert!

4. Tillverka en egen ampel av återvunna däck

Detta är ett av de bästa alternativen för växter du vill ha utomhus. Om din trädgård är livlös eller om du vill göra den mer kreativ, prova den här ampeln av återvunna däck.

Se om du har ett gammalt däck i ditt garage och häng upp det i ett träd. Placera sedan de växter du vill ha ovanpå. Dessutom kan du placera något dekorativ material inuti däcket så att det får lite personlig finess.

5. En ampel av en diskoboll

Ja, vi vet att inte alla har en gammal diskoboll liggandes hemma. Men om du har turen att ha en tillgänglig, bör du definitivt överväga att göra en ampel av den. Detta är en unik idé för dem som älskar okonventionell inredning.

Dela först diskobollen på mitten. Ta en av halvorna och gör fyra hål i sidorna för att fästa snörena.

Knyt fast snörena, häng upp din skapelse och placera växten du vill ha ovanpå. Detta är ett mycket kreativt koncept som kommer att se bra ut både inomhus och utomhus.

6. En ampel av en träplanka

Sist men inte minst kan du skapa en ampel med en lång träplanka. Om du har en sådan henna, kan du använda den för att ge lite nytt liv till din trädgård.

Rita bara en cirkel på plankan som är något mindre än omkretsen på toppen av krukan. Såga sedan ut den här formen för att skapa ett hål. Genom att använda en längre planka kan du skapa olika hål och sätta in en växt i varje.

Därefter borrar du fyra hål i hörnen för att binda fast repen så att du kan hänga upp din skapelse på en passande plats.

Börja skapa dina egna amplar hemma

Som du kan se är det lättare att göra en egen ampel hemma än du kanske trodde. Med lite fantasi, kreativitet och tålamod kommer du att kunna skapa originella skapelser som kommer att ge liv och karaktär till ditt hem.

Välj återvinningsbara föremål för att se hur givande det är att ge dem ett nytt liv! När allt kommer omkring är det bra för planeten och inredningen i ditt hem. Prova!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Escuelas idea sana Eroski. La importancia de reciclar. Fundación EROSKI (2006).
 • Plantas L. Clasificación de las plantas. (2011).
 • Barrionuevo V, Planchuelo A, Fuentes E. Evaluación de plantas nativas para decorar nuestros jardines. Agro Sur (2006).
 • Cabrera R. Propiedades, uso y manejo de sustratos de cultivo para la producción de plantas en maceta. Revista Chapingo Serie Horticultura (1999).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.