En luftrenare kan motverka pollen och allergier

En luftrenare kan vara ett utmärkt alternativ när det kommer till att få en renare och hälsosammare miljö. Detta är framförallt sant om du lever i ett område med mycket föroreningar.
En luftrenare kan motverka pollen och allergier

Senaste uppdateringen: 11 september, 2019

Vad kan man göra för att motverka pollen och allergier under årets värsta perioder? Varför inte prova en luftrenare?

Vårens ankomst ger upphov till glädje för många eftersom vädret blir bättre. Temperaturerna höjs, dagarna är ljusare, fåglarna sjunger och blommorna dyker upp… För pollenallergiker är det dock inte en dans på rosor.

Kliande näsa och hals, rinnande ögon, droppande näsa och kontinuerligt nysande kan hindra en allergisk person från att njuta av det fina vädret.

Men det finns goda nyheter: luftrenare hjälper till att filtrera och effektivt eliminera pollen i hemmet.

Det är viktigt att komma ihåg att våren är pollineringsperioden för växter. Det innebär att luften oundvikligen kommer vara full med pollen. Viss forskning tyder även på att luftföroreningar i städer kan förvärra effekten.

Personer med hösnuva kommer alltså inte nödvändigtvis lida mindre bara för att de befinner sig i städer.

Det är här luftrenare kommer in i bilden.

Vad gör en luftrenare?

Luftrenare är väldigt användbara i det dagliga livet eftersom de hjälper till att eliminera tusentals och åter tusentals mikroskopiska partiklar som är potentiellt skadliga för hälsan.

De kan även hjälpa till att ta bort dåliga lukter i hemmet.

Det är viktigt att förstå att dessa partiklar inte bara inkluderar damm, utan även kvalster, djurallergener, mögel, pollen, bakterier, virus och kemiska föroreningar, som tobaksrök.

De som redan testat luftrenare ser dem ofta som ett fundamentalt inslag för att få ett renare och mer pollenfritt hem.

Hur fungerar luftrenare?

Luftrenare är mycket effektiva i storstäder med tanke på de höga nivåerna av luftföroreningar. Man kan dock dra nytta av dem varsomhelst för att motverka pollen och allergier!

Koppla bara in luftrenaren i eluttaget så kommer den börja jobba. De vanligaste varianterna anpassar sig automatiskt till hur mycket partiklar som finns i luften.

Luftrenare från Rowenta

Som exempel kan Rowentas Intense Air Connect filtrerar och rena nästan alla av de skadliga partiklarna i luften, vilket låter dig andas ren luft.

Denna modell är ett perfekt alternativ för personer med allergi, astma, rinit, bronkit eller andra tillstånd som påverkar andningssystemet.

Detta är framförallt viktigt på våren, när allergener för luftrören (pollen, svampsporer, kvalster, etc.) är som mest problematiska.

Framgången hos denna teknologi ligger i dess filtersystem med fyra nivåer. Enheten fångar upp ämnen som kan leda till reaktioner, och gör det dessutom tyst så att din vila och ditt liv inte påverkas.

Eftersom luftrenaren är elektrisk har den även en timer såväl som programmeringsalternativ för att undvika onödig elförbrukning. Den kan kontrolleras med en smart telefon både i och utanför hemmet.

Är luftrenare bara för hemmet?

Luftrenare för hemmet är mycket populära och de mest rekommenderade. Med det sagt kan man även använda dem på andra platser där man spenderar mycket tid, såsom på jobbet.

Kvinna i rent hem

Rowentas luftrenare rekommenderas bland annat av Spanska föreningen för allergologi och immunologi (SEAIC).

Saker att överväga

Det må vara sant att luftrenare är väldigt användbara för att motverka pollen och allergier i hemmet, men du kan inte helt förlita dig på dem.

Även när enheten fungerar som den ska är det nödvändigt att ta förebyggande åtgärder, såsom:

  • Ventilera huset dagligen i minst 10-15 minuter.
  • Dammsug mattor och gardiner regelbundet.
  • Ta bort gosedjur och liknande föremål för att undvika ansamling av allergener.
  • Om du har en luftkonditionering ska du komma ihåg att byta filtren regelbundet. Om du inte gör det kan de ansamla smuts och sluta fungera som de ska. Kom ihåg att vissa HEPA-filter och filter för lukter inte kan återanvändas om och om igen. Du måste ersätta dem.
  • Sluta använda täcken och kuddar av ull (för att undvika kvalster).
  • Förfiltret för Intense Pure Air bör rengöras varannan till var fjärde vecka. Läs manualen för att lära dig om dess underhåll och rengöring.

Konsumenter måste komma ihåg att luftrenare inte drar i närheten lika mycket el som en luftkonditionering. Dess uppgift kan dessutom slutföras på relativt kort tid.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.