Naturliga kurer för att avgifta lungorna effektivt

Utöver att undvika kontaminerande miljöer är det även viktigt att bibehålla en balanserad kost för att få i sig näringsämnen som stärker lungorna. Givetvis utöver att sluta röka.
Naturliga kurer för att avgifta lungorna effektivt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att avgifta lungorna är av yttersta vikt. Detta eftersom det finns många faktorer som hindrar dem från att fungera korrekt. Bland dessa hittar vi brist på träning, miljömässig förorening och tobaksrök.

Ofta finns det inte mycket vi kan göra med vissa av dessa faktorer eftersom de redan är en del av vår omgivning. Men du kan skydda dig med naturliga behandlingar och kurer som kan förbättra hälsan hos dina lungor.

Häng med!

Tips för att få rena lungor på daglig basis

Håll dig borta från giftiga gaser för att avgifta lungorna

Undvik avgaser och rök

Att undvika föroreningar och giftiga gaser i städer är praktiskt taget omöjligt. Därför är det rekommenderat att besöka naturliga platser som låter dig andas frisk luft på dina lediga dagar.

Håll dig bort från storstäderna så mycket som möjligt, dra nytta av utflykter till landsbygden, hyr en stuga och försök att få kontakt med naturen. På så sätt kan du hjälpa till att avgifta lungorna, eftersom den friska luften är den bästa kuren för dem.

Rök inte

Kom ihåg att tobaksrök inte bara påverkar dig, utan alla omkring dig som andas in röken. Om du är en rökare så bör du sluta. Men om du inte är det så ska du hålla avstånd från rökare. Undvik platser där de tenderar att samlas för att röka.

Att fly undan röken är en bra vana, och dina lungor kommer tacka dig.

Rena luften i hemmet

Ditt hus innehåller också skadliga partiklar. Förebygg dem genom att använda filter och ventilera alla områden i hemmet. På så sätt kan du förebygga att orenheter ansamlas.

Följ en bra kost om du vill avgifta lungorna

Frukt och grönsaker för lungorna

Se till att din kost består av frukt och grönsaker, eftersom de innehåller essentiella näringsämnen och verkar som antioxidanter. Lägg även till ingredienser som är rika i vitamin C. Ett glas naturlig citrusjuice till frukost kommer hjälpa till att rensa lungorna och stärka immunförsvaret. Se till att inkludera kalium, som du hittar i dadlar, bananer, katrinplommon och jordgubbar.

Drick gott om vatten

Två liter vatten om dagen är bra för de flesta, och du kan konsumera det i form av avkok. Vatten är en naturlig renare, och de aromatiska örterna i avkok och teer kan hjälpa till att eliminera gifter.

Ta ångbad

Ångbad löser upp slem

Dessa bad kommer hjälpa dig att hosta upp och eliminera gifter som kan finnas i lungorna.

 • Koka vatten i 20 minuter och andas in ångan medan du ser till att du inte bränner dig.
 • För att förbättra dess effekt ska du placera en handduk över huvudet så att ångan koncentreras mer. Du kan även lägga till eteriska oljor.

Tre naturliga kurer för att avgifta lungorna

För att få bästa resultat ska du följa vanorna ovan och sedan använda dessa naturliga kurer. Alla är perfekta för att förebygga lung- och luftvägsproblem. Glöm givetvis inte att besöka en läkare om du tror att dina lungor är i dåligt skick.

1. Te på hästkastanj

Detta te är perfekt för att motverka astma, hosta och bronkit. Att göra det är lika enkelt som att göra andra avkok:

 1. I en kastrull med vatten tillsätter du en matsked hästkastanj och kokar i runt fem minuter.
 2. Sila och drick en gång om dagen.

2. Te på lakritsrot

Färsk lakritsrot

Lakrits är ytterligare en bundsförvant som besitter egenskaper som kan skydda luftvägarna. Du måste dock vara försiktig om du lider av högt blodtryck.

 1. Lägg en lakritsrot i en kastrull med vatten.
 2. Koka i fem minuter, sila och drick ett glas på daglig basis.

3. Eukalyptusånga för att avgifta lungorna

Eukalyptus är en välkänd växt när det kommer till att motverka sjukdomar i luftvägarna och avgifta lungorna. Ett av sätten att använda den är genom att andas dess ånga.

 1. Tillsätt en handfull eukalyptusblad i kokande vatten och andas in ångan.
 2. Ta långsamma, djupa andetag.

Detta kommer hjälpa dig att bekämpa blockeringar i luftvägarna. Det kommer även hjälpa till att behandla hosta och nästäppa.

4. Kur med gurkmeja, lök och ingefära

Ingredienser

 • 5 dl vatten
 • 1 matsked gurkmeja
 • 1 stor lök
 • 2 matskedar honung
 • 3 matskedar riven ingefära

Tillredning

 1. Koka upp vattnet.
 2. När det kokar tillsätter du löken, hackad i medelstora bitar.
 3. Koka i ytterligare fem minuter och tillsätt resten av ingredienserna.
 4. Låt stå på medelhög värm i runt 40 minuter.
 5. När det är klart tar du bort det från värmen och låter svalna. Väl svalt silar du och förvarar i en glasburk i kylskåpet.

Konsumtion

 1. Ta två matskedar innan frukost och middag. Denna kur kommer hjälpa dig att avgifta lungorna.
 2. Upprepa i nio dagar tills du upplever skillnad när du andas.
 3. Om du börjar må sämre, uppsök en läkare.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Li, Y., Xu, Y. ling, Lai, Y. ni, Liao, S. hui, Liu, N., & Xu, P. ping. (2017). Intranasal co-administration of 1,8-cineole with influenza vaccine provide cross-protection against influenza virus infection. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2017.08.014

 • Subhashini, Chauhan, P. S., Kumari, S., Kumar, J. P., Chawla, R., Dash, D., … Singh, R. (2013). Intranasal curcumin and its evaluation in murine model of asthma. International Immunopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.intimp.2013.08.008

 • Palagina, M. V, Dubniak, N. S., Dubniak, I. N., & Zorikov, P. S. (2003). [Correction of respiratory organ impairment with Ural licorice preparations in chronic skin diseases]. Ter Arkh.

 • Brauer, M., Avila-Casado, C., Fortoul, T. I., Vedal, S., Stevens, B., & Churg, A. (2001). Air pollution and retained particles in the lung. Environmental Health Perspectives. https://doi.org/10.1289/ehp.011091039


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.