Gullranka kan rena luften i hemmet

Gullranka är mycket giftig, så se till att du aldrig äter växten. Men att placera den i ditt sovrum kommer hjälpa dig att andas lättare.
Gullranka kan rena luften i hemmet

Senaste uppdateringen: 07 december, 2018

Gullranka (Epipremnum aureum) är en vanlig hängande, klättrande växt som finns i många hem idag, men två av dess största hälsofördelar är relativt okända. Gullranka renar luften i rummet där den växer, och den slappnar av ögonen när de är överarbetade eller irriterade. Den bidrar även till behandla och förebygga okulär hypertension, grå starr och glaukom.

I den här artikeln ska vi redogöra för dess hälsoförmåner i detalj, och även visa dig hur du sköter växten på bästa sätt för att maximera dess hälsoeffekter.

Egenskaper och skötsel av gullranka

Gullranka har breda gröna blad som utvecklar ljusa ränder eller märken när den är utomhus. Det krävs vissa förutsättningar för att den ska kunna frodas. Temperaturen bör vara mellan 15 och 24 grader, och den trivs bra inomhus. Den behöver lite ljus, men bör inte exponeras för direkt solljus.

För att undvika röta måste du vara noga med att inte vattna den för ofta. Om du vill ha ytterligare ett exemplar kan du klippa av en av stjälkarna och placera den i ett glas vatten tills den utvecklar sina egna rötter. Därefter planterar du den i en egen kruka.

Gullranka i kruka

En viktig varning

Gullranka får absolut inte ätas då den är mycket giftig. Den här växten delar med sig av sina förmåner på andra sätt. Här ska vi gå igenom några av de fördelar du får när du placerar den i ett av rummen i ditt hem, samt hur du kan använda bladen om du någon gång behöver eller vill beskära ditt exemplar.

Hur renar den luften?

Denna växt kan rena luften i hemmet från giftiga ångor, som formaldehyd, som du ofta hittar i rum som nyligen har målats eller möblerats. Formaldehyd är en kemikalie som du bland annat hittar i trämöbler. Forskning har visat att ångorna är giftiga och även kan ha cancerframkallande effekter på lång sikt. Vi andas ofta in dessa utan att vara medvetna om det.

Gullranka tar också bort bensen och kolmonoxid i luften, vilket är anledningen till att du bör placera ett exemplar i sovrummet så att du får tillräckligt med syre medan du sover. Dessutom har vissa studier funnit att växten kan bidra till att undanröja oönskade lukter.

Av alla dessa skäl kan du placera en gullranka i ditt kök, badrum respektive vardagsrum och sprida dess fördelar i hela ditt hem. Det dröjer inte länge innan du märker att luften blir mycket bättre.

Blad

Hur stillar den ögonirritationer?

Många människor har märkt en överraskande fördel med gullranka när deras ögon är irriterade eller trötta. Detta är särskilt märkbart efter timmar framför datorn eller andra typer av påfrestningar på ögonen. Dessutom tros denna växt bidra till att förebygga fall av glaukom och grå starr.

Följ dessa enkla steg för att maximera dess fördelar för dina ögon:

  • Använd en fuktad trasa för att avlägsna allt damm från växtens blad, men ta inte bort dem. De förser växten med energi.
  • Håll i en av växtens rankor; blunda och placera bladen över dina ögonlock. Se till att du sitter i en bekväm ställning, utan stress eller spänningar.
  • Förbli sittande i 3 till 5 minuter med slutna ögon så att de slappnar av helt.
  • Öppna dem långsamt, och du kommer märka att dina ögon är skarpare och mer avslappnade.
  • Försök att göra detta varje gång dina ögon är trötta eller irriterade. Och om du vill förebygga glaukom eller grå starr kan du göra det varje dag för att minska risken.
Öga

Värt att nämna om grå starr

Ett av de tidigaste tecknen på grå starr som kan bidra till att förebygga dess utveckling är en grön eller silverfärgad strimla belägen nära pupillen (den svarta cirkeln i din iris). Detta är ett tydligt tecken på att du behöver träffa din ögonläkare så att behandling kan påbörjas omedelbart. Du kan komplettera den traditionella medicinska behandlingen med en applicering av växtens blad två eller tre gånger om dagen enligt ovanstående anvisningar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.