Recept på choklad- och hasselnötsmousse

Här får du ett enkelt recept på recept på choklad- och hasselnötsmousse som innehåller lite mindre socker. Överraska dina middagsgäster eller unna dig själv någon gång!
Recept på choklad- och hasselnötsmousse

Senaste uppdateringen: 16 maj, 2023

Chokladpudding är en av de mest populära desserterna i världen. Det finns olika sätt att tillaga detta på, men hemgjorda recept är alltid de godaste. Det är dock tillrådligt att välja recept med mindre socker för att minska denna sötsaks metaboliska påverkan. Här är en bra twist på receptet: choklad- och hasselnötsmousse.

Tänk på att det inte är några problem att någon gång då och då äta efterrätter med socker, så länge din kost generellt är varierad och balanserad. Det är bra att äta frukt och fermenterade mejeriprodukter efter dina huvudmål, men du kan också varva med lite godis då och då utan att det är skadligt.

Recept på en utsökt choklad- och hasselnötsmousse

För en riktigt utsökt choklad- och hasselnötsmousse behöver du följande ingredienser:

Recept på choklad- och hasselnötsmousse
Denna choklad- och hasselnötsmousse innehåller lite mindre socker än andra recept.

Steg-för-steg instruktioner

 1. Lös upp majsstärkelsen i 0,5 dl mjölk så att vaniljsåsen tjocknar.
 2. Värm sedan resterande 7 dl ml mjölk i en kastrull och smält den hackade mörka chokladen i vätskan.
 3. När chokladen har smält och är väl iblandad, tillsätt 5 msk socker och kakaopulvret. Värm upp på medelvärme tills det börjar koka.
 4. Vid denna tidpunkt, tillsätt majsstärkelsen löst i mjölken under konstant omrörning.
 5. Koka i en minut och ta sedan av kastrullen från värmen. Blandningen bör gradvis få konsistens och fyllighet.
 6. Rosta samtidigt de krossade hasselnötterna i en stekpanna utan olja eller annat fett. Skaka pannan emellanåt så att de inte blir vidbrända. När de fått färg lägger du dem i kastrullen med vaniljsåsen.
 7. Sedan återstår bara att vispa grädden med resten av sockret och blanda ned innehållet i kastrullen.
 8. Dela till sist upp dessertportionerna i individuella glas och ställ in dem i kylen. De ska vara väl kylda innan servering.
 9. Servera med myntablad och äppelskivor.

Fördelarna med kakao

Upptäck fördelarna med en av huvudingredienserna i denna mousse: kakao. Det är ett växtbaserat livsmedel som konsumeras över hela världen och som kan utöva positiva effekter på din hälsa.

Minskar blodtrycket

Enligt forskning publicerad i tidskriften The Cochrane Database of Systematic Reviews kan regelbunden konsumtion av kakao leda till blodtryckssänkning. Modifieringen av denna fysiologiska parameter är förknippad med skydd mot utvecklingen av komplexa kardiovaskulära sjukdomar.

Det är viktigt att notera att det finns andra sätt att utöva effektiv kontroll över blodtrycket. Dessa inkluderar regelbunden fysisk aktivitet och undvikande av stressiga situationer. Det känslomässiga tillståndet kan ha en avgörande inverkan på kroppens hälsa genom att det ökar mottagligheten för många sjukdomar.

Ett recept på choklad.
Denna hemlagade mousse har en oslagbar smak och det är väldigt enkelt att tillaga den.

Kakao kan hjälpa till att förhindra åldrande

Kakao utmärker sig för sitt innehåll i fytokemikalier. Dessa föreningar utövar en antioxidativ effekt; det vill säga de neutraliserar bildandet av fria radikaler och deras efterföljande ansamling i kroppens vävnader. Enligt en studie publicerad i tidskriften Clinical Interventions in Aging hjälper denna mekanism till att fördröja uppkomsten av tecken på åldrande.

Kakao förbättrar den mentala hälsan

Kakao är också ett livsmedel som påverkar humöret. Det är relaterat till syntesen av neurotransmittorer relaterade till lycka, vilket kan minska risken för att drabbas av depression. Det visar forskning publicerad i tidskriften Depress and Anxiety. Uppgifterna är dock inte avgörande och därför är fler studier nödvändiga.

Men när det gäller kakaokonsumtion måste vi också vara försiktiga. Även om det är sant att kakao har en positiv effekt på mental hälsa, kan industriell choklad ha motsatt effekt. De innehåller ofta stora mängder enkla sockerarter, vilket är element med inflammatorisk kapacitet som kan förändra det centrala nervsystemets funktion på medellång sikt.

Du kanske också är intresserad av: Chiapudding till frukost: En bra start på dagen

Tillaga din egen choklad- och hasselnötsmousse

Som du har sett är det väldigt enkelt att tillaga en egen choklad- och hasselnötsmousse hemma. Du tar dig snabbt igenom receptet och resultatet är spektakulärt. Det är en perfekt dessert att överraska dina middagsgäster med, eller att njuta av själv en speciell vardag mitt i veckan. Tänk på att du gärna kan byta ut hasselnötterna till någon annan typ av nötter om du föredrar det, som exempelvis mandlar.

Slutligen, kom alltid ihåg att för att upprätthålla en god hälsa är det viktigt att hålla förekomsten av enkla sockerarter i din kost till ett minimum. Det är okej att äta socker då och då om du i övrigt håller dig till en varierad och balanserad kost. Som en allmän regel är det emellertid nödvändigt att prioritera färska livsmedel med hög näringstäthet. Regelbunden träning är också av stor vikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ried, K., Sullivan, T. R., Fakler, P., Frank, O. R., & Stocks, N. P. (2012). Effect of cocoa on blood pressure. The Cochrane database of systematic reviews, (8), CD008893. https://doi.org/10.1002/14651858.CD008893.pub2
 • Liguori, I., Russo, G., Curcio, F., Bulli, G., Aran, L., Della-Morte, D., Gargiulo, G., Testa, G., Cacciatore, F., Bonaduce, D., & Abete, P. (2018). Oxidative stress, aging, and diseases. Clinical interventions in aging13, 757–772. https://doi.org/10.2147/CIA.S158513
 • Jackson, S. E., Smith, L., Firth, J., Grabovac, I., Soysal, P., Koyanagi, A., Hu, L., Stubbs, B., Demurtas, J., Veronese, N., Zhu, X., & Yang, L. (2019). Is there a relationship between chocolate consumption and symptoms of depression? A cross-sectional survey of 13,626 US adults. Depression and anxiety36(10), 987–995. https://doi.org/10.1002/da.22950

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.