Chiapudding till frukost: En bra start på dagen

Chiapudding till frukost är ett recept som kännetecknas av sitt utmärkta näringsinnehåll. Förutom att det är lätt att förbereda hjälper det oss att få energi tidigt på morgonen. Vi berättar om egenskaperna och hur man tillagar dessa goda chiapuddingar.
Chiapudding till frukost: En bra start på dagen
Mariana Sánchez Huergo

Skriven och verifierad av nutritionist Mariana Sánchez Huergo.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Chiapudding till frukost är det perfekta sättet att börja dagen med mer energi. Det är en källa till vitaminer, mineraler, fettsyror, proteiner och andra näringsämnen som främjar vårt välbefinnande.

Chiapudding till frukost är en liten rätt som kännetecknas av sitt utmärkta näringsinnehåll. Förutom att det är lätt att tillaga hjälper denna pudding oss att få energi tidigt på morgonen. Vi ska idag berätta om egenskaperna och hur man tillagar dessa goda chiapuddingar. Missa inte den här artikeln!

Chiapudding till frukost: Vikten av att äta frukost

Till att börja med, låt oss prata om vikten av att äta frukost. Eftersom det är dagens första måltid kan det bidra till en bättre kvalitet på vår kost, bättre energinivåer och därmed ett större välbefinnande. Detta är sant så länge vi gör bra val av vad vi äter.

En studie publicerad i den medicinska tidskriften Hospital Nutrition visar att många forskare menar att det att äta en hälsosam frukost kan förknippas med ett bättre näringsintag och bättre näringskvalitet i kosten under hela dagen.

Du börjar dagen, och vad är det första du behöver? Om ditt svar är energi och näring, passar detta recept dina behov perfekt.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: En hälsosam frukost: Det här bör du äta samt undvika

Egenskaper hos chiafrön

Chiafrön, Salvia hispanica, är något som människor ätit i mer än 5 000 år. De är särskilt kända för att de var ett av de viktigaste livsmedlen som fanns i maya- och aztekernas kost. Deras egenskaper visar deras utmärkta näringspotential eftersom de:

En skål med chiafrön.
Chiafrön är kända för att vara en källa till näringsämnen som fettsyror, proteiner, vitaminer och mineraler.

Terapeutiska perspektiv

Tack vare dessa egenskaper har många studier visat de terapeutiska effekterna av detta frö på icke-smittsamma sjukdomar. Specialister har kunnat bevisa följande:

 • För det första hjälper de till att sänka blodsockernivåer, midjemått och kroppsvikt hos överviktiga individer.
 • De hjälper också till att kontrollera blodtrycket och kolesterolnivåerna, vilket skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Slutligen, enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Molecules, har kaempferol som finns i chiafrön och andra livsmedel anticarcinogen potential (främst cancer i hud, lever och tjocktarm). Naturligtvis behövs fler studier för att bevisa dessa effekter.

Oavsett vilket rekommenderar läkare att inkludera detta mycket hälsosamma livsmedel i vår vanliga kost för att dra nytta av egenskaperna. Så varför inte lära dig hur du gör en läcker chiapudding till frukost?

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Vad bör man äta till frukost för att gå ner i vikt?

Recept på en god chiapudding till frukost

En utsökt chiapudding kan hjälpa dig att få i dig en komplett och hälsosam frukost. Den ger inte överdrivet många kalorier, men den bidrar med energi och ger näringsämnen som är nödvändiga för din hälsa.

Ingredienser

 • 3-4 matskedar chiafrön (45 g)
 • 2,5 dl vegetabilisk eller animalisk mjölk 
 • 1/2 tesked honung eller sötningsmedel efter eget val (5 g)
 • Vanilj och kanel efter smak
 • Lägg till frukt du tycker om och lite müsli eller fullkornsprodukter som havregryn mm.
Chiapudding med jordgubbar.
Det bästa med chiapudding är att vi kan lägga till de spannmål och frukter vi vill ha. På så sätt kan vi variera receptet efter eget tycke och smak.

Så här gör du din chiapudding till frukost

 • Blanda först ett chiafrö, mjölk, sötningsmedel, vanilj och kanel i en skål eller en porslinsmugg.
 • Sedan, när ingredienserna är blandade, låt stå i 5 minuter. Rör sedan om väl.
 • Täck blandningen med ett lock och ställ den i kylen i en till två timmar, eller över natten. Chiapuddingen ska ha en tjock (icke-rinnig) konsistens.
 • Ta ut den ur kylen när tiden har gått och den har nått förväntad konsistens.
 • Toppa med frukt och bär efter smak.

Inkludera chiafrön i din frukost

Chiafrön är ett mycket komplett livsmedel som passar utmärkt till frukost, eftersom det ger näringsämnen som ökar vår energi och vitalitet. Det bästa av allt är att vi kan införliva dessa små frön i ett snabbt och gott recept som en pudding, och kombinera dem med frukt och spannmål efter smak!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Marcinek K, Krejpcio Z. Chia seeds (Salvia hispanica): health promoting properties and therapeutic applications – a review. Rcoz Pantsw Zakl Hig. 2017; 68(2):123-129.
 • Melo D, Machado TB, Oliveria MBPP.Chia seeds: an ancient grain trending in modern human diets. Food Funct. 2019; 10 (6): 2038-3089.
 • Parker J, Schellenberger AN, Roe Al, Oketch-Rabah H, Calderón AI. Therapeutic Perspectives on Chia Seed and Its Oil: A Review. Planta Med. 2018; 84 (9-19): 606-612.
 • Imran M, Salehi B, Sharifi-Rad J, Aslam-Gondal T et al. Kaempferol: A Key Emphasis to Its Anticancer Potential. Molecules. 2019; 24 (12): 1-16.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.