Kan kakao sänka kolesterol? Detta säger vetenskapen

Om du behöver sänka kolesterolnivåerna kan det vara ett bra alternativ att lägga till kakao som ett regelbundet inslag i din kost. Åtminstone för att förbättra lipidprofilen.
Kan kakao sänka kolesterol? Detta säger vetenskapen

Senaste uppdateringen: 24 april, 2023

Kakao är en av de livsmedel som kan hjälpa till att sänka kolesterol i kroppen, eller åtminstone förhindra oxidation av vissa lipoproteiner. Vi pratar om en högkvalitativ produkt som innehåller en stor mängd fytokemikalier. Det är viktigt att ha med detta i kosten regelbundet, men dock inte alltid som choklad med högt sockerinnehåll.

De flesta av de industriella formaten av kakao kännetecknas av att de tillhandahåller en överdriven mängd enkla kolhydrater. Dessa element kan ha en negativ inverkan på blodsockernivåerna, vilket får bukspottkörteln att arbeta hårdare. Hos personer med en stillasittande livsstil kan denna effekt orsaka utveckling av typ 2-diabetes.

Sambandet mellan kakao och kolesterol

Enligt forskning publicerad i tidskriften Hospital Nutrition kan ett regelbundet intag av kakao förbättra lipidprofilen och minska risken för aterogenes. Studien utfördes dock på råttor, så dessa data är inte helt överförbara på människor. Faktum är att det finns få bevis hos människor om de specifika effekterna av konsumtion av kakao på kolesterol.

Men vad som är känt är att närvaron av vegetabilisk mat i kosten minskar oxidationen av lågdensitetslipoproteiner (LDL), vilket kan minska risken för kardiovaskulära sjukdomar. Enligt en studie publicerad i tidskriften Trends in Cardiovascular Medicine är det LDL-c-proteinerna som kan bidra till bildandet av ateromplack.

Det finns också bevis för effekterna av kakao för att sänka blodtrycket. Att bibehålla högt blodtryck kan öka förekomsten av hjärt-kärlsjukdomar.

En ateromplack.
Oxiderade fetter i blodet ackumuleras och kan bilda ateromplack. Att minska kolesteroloxidationen är att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Så lägger du till kakao i kosten

Att konsumera kakao är bra för din hälsa. Men det måste ingå i kosten på rätt sätt för att få ut det mesta av dess goda effekter.

Sanningen är att du alltid bör prioritera den bittra sorten, eftersom det är den som innehåller högst mängd fytokemikalier. När du väljer choklad är det bäst att välja en sort som innehåller minst 80 % kakao.

Den mesta industrichokladen innehåller stora mängder tillsatta sockerarter, och låg kakaohalt. Av denna anledning är de vanligtvis inte positiva för den metabola hälsan, särskilt när vi konsumerar detta i överskott. Fast även om enkla sockerarter inte är de mest lämpliga, är de inte lika skadliga i sammanhang med högintensiv träning.

Det finns också chokladsorter som innehåller palmolja eller palmfett, vilket är en mycket instabil lipid som lätt kan omvandlas till transfett. Detta bör vi också undvika.

Det är tillrådligt att minska förekomsten av translipider i kosten så mycket som möjligt. Dessa har en mycket tydlig inflammatorisk karaktär, och kan öka risken för många sjukdomar.

En mycket bra idé är att köpa rent kakaopulver i mataffären och lägga till det i olika recept. Det passar bra till havregrynsgröt, yoghurt och mjölk. Det finns många alternativ för att få ut den bästa smaken.

Om man vill förbättra smaken ytterligare, och minska bitterheten, kan man också lägga till någon typ av sötningsmedel till recepten men överdriv inte. Det finns vissa indikationer på att vissa av dessa föreningar minskar mikrobiotans densitet och mångfald.

Drick gärna inte kakao innan du ska sova

Kakao innehåller en viss mängd koffein eller alkaloidanaloger. Av denna anledning rekommenderas det inte att konsumera det precis innan du ska gå och lägga dig.

Det kan minska sömnkvaliteten, vilket gör det svårt att hålla en regelbundenhet i sömnen och kan göra att du vaknar upp under natten. Att störa din dygnsrytm kan leda till många negativa konsekvenser.

Den bästa tiden att konsumera kakao är på morgonen. Även som ett mellanmål är det ett bra val.

Koffein kan orsaka sömnlöshet.
Koffeinet i kakao kan störa vissa människors sömn. Bästa tiden att äta det är på morgonen.

Kakao kan hjälpa till att sänka kolesterolet

Sammanfattningsvis drar vissa djurstudier slutsatsen att kakao kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna. Detta är dock inte lika viktigt som dess förmåga att begränsa oxidationen av lipoproteiner, vilket hjälper till att skydda mot utvecklingen av kardiovaskulära sjukdomar.

Dess effekter på blodtrycksnivåerna är också mycket anmärkningsvärda.

Man bör komma ihåg att när målet är att förbättra hälsan är det inte bara viktigt att fokusera på kosten. Du måste främja en rad vanor som helhet. Bland dessa bör du tänka på vikten av fysisk träning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ahmad, M. N., & Amr, A. M. (2017). The effect of defatted cocoa powder on cholesterol-induced changes of serum lipids in rats. Nutricion hospitalaria34(3), 680–687. https://doi.org/10.20960/nh.1334
  • Hartley, A., Haskard, D., & Khamis, R. (2019). Oxidized LDL and anti-oxidized LDL antibodies in atherosclerosis – Novel insights and future directions in diagnosis and therapyTrends in cardiovascular medicine29(1), 22–26. https://doi.org/10.1016/j.tcm.2018.05.010
  • Ried, K., Fakler, P., & Stocks, N. P. (2017). Effect of cocoa on blood pressure. The Cochrane database of systematic reviews4(4), CD008893. https://doi.org/10.1002/14651858.CD008893.pub3

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.