Tarmbakterier: En möjlig grund för behandling av fetma

Kan det finnas ett samband mellan tarmbakterier och fetma? Läs dagens artikel för att ta reda på på om detta kan vara en grund för behandling av detta tillstånd.
Tarmbakterier: En möjlig grund för behandling av fetma

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Människokroppen innehåller en enorm mängd bakterier i bland annat tarmarna som hjälper oss att utföra många funktioner, som matsmältning. En del av dessa bakterier skyddar oss också från andra, skadliga bakterier som kan orsaka sjukdomar. I dagens artikel ska vi titta närmare på det möjliga sambandet mellan tarmbakterier och behandling av fetma.

Tarmbakterier utgör tarmmikrobiotan. Detta är en uppsättning mikroorganismer som lever permanent i matsmältningskanalen. Den består till största del av bakterier, men det kan också vara virus och svampar.

Denna tarmmikrobiota utgör nästan 1,5 kilo av vår vikt. Enligt forskare fyller dessa bakterier ett antal funktioner. Detta beror på att de underlättar några av de metabola reaktioner vi behöver för att leva. Samtidigt stimulerar de också immunförsvaret.

Rollen för dessa tarmbakterier i aspekter som fetma är för närvarande ett intensivt forskningsområde. I den här artikeln förklarar vi det senaste rönen om tarmbakterier och varför det kan vara en faktor vid behandling av fetma.

Vilken roll har tarmbakterier?

Som vi redan har nämnt är tarmbakterier mikroorganismer som finns i matsmältningskanalen. De består av olika arter, och dessutom är varje persons tarmmikrobiota unik och personlig.

Forskare har studerat dessa skillnader mellan människor för att visa vilka funktioner dessa bakterier utför i vår kropp. De har funnit att en hälsosam mikrobiota hjälper till att upprätthålla en balans i hela kroppen.

Det verkar som att tarmbakterier är avgörande för ämnesomsättningen, och hjälper till att reglera aptit och vikt, och även den inflammatoriska processen i samband med fetma. De kan till och med spela en viktig roll i hur vi hanterar och kontrollerar stress.

Till exempel har man sett att människor med god hälsa har många bakterier av släktet Clostridium. De som har problem med immunförsvaret har dock ett mycket lägre antal av dessa bakterier.

En digital representation av tarmbakterier.
Tarmbakterierna i mikrobiotan lever permanent i människans matsmältningsorgan.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Kan konstgjorda sötningsmedel motverka fetma?

Roll i sjukdomar

Nyligen genomförda studier pekar på det faktum att dessa tarmbakterier kan spela en viktig roll vid vissa sjukdomar. Till exempel, när de är involverade i glukosmetabolismen, kan de vara involverade i utvecklingen av diabetes.

De kan även vara relaterade till olika hjärt- och kärlsjukdomar. En av de mest relevanta uppgifterna är att variationer i tarmfloran hos överviktiga personer har påvisats.

Detta representerar en av de mest relevanta forskningsfronterna på grund av den höga förekomsten av fetma i den nuvarande befolkningen. Det uppskattas att runt 650 miljoner människor är överviktiga världen över.

Relationen mellan hjärnan och tarmbakterierna.
Tarmbakterier kommunicerar med hjärnan och stimulerar eller minskar aptiten.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Övervikt och förgiftad grovtarm: Råd för din behandling

Hur kan tarmbakterier användas vid behandling av fetma?

När det råder obalans i mängden tarmbakterier kan olika förändringar uppstå. För det första verkar det som att många överviktiga individer har bakterier som kan använda mycket mer av den energi som finns i vissa livsmedel.

Det vill säga att de tar upp mer näringsämnen än andra. Därför blir kaloriintaget i slutändan högre än hos smalare människor som inte kan använda dessa näringsämnen. Andra förändringar som varierar beroende på tarmbakterierna som finns hos den överviktiga individen är:

  • Minskad produktion av antiinflammatoriska molekyler
  • Brist på effektiv reglering av aptit eller tarmvanor
  • En större ansamling av fett

Dessa variabler är fortfarande under utredning. De representerar dock en mycket lockande utmaning för forskare. Detta beror på att om de verkligen spelar en roll i viktkontroll kan de vara grunden för framtida behandlingar av fetma.

Därför kommer en behandling att bestå i att ändra kompositionen och antalet tarmbakterier. På så sätt skulle målet vara att skapa den balans som finns i friska och smala människors tarmflora. Detta kan man göra med hjälp av vissa probiotika, eller även med avföringstransplantationer.

Även om det kan verka konstigt, använder man faktiskt redan avföringstransplantationer för att behandla vissa infektioner. De hjälper till att ersätta bakteriefloran som finns i tarmarna.

Sammanfattningsvis pågår det fortfarande intensiv forskning på detta området, men det är ett viktigt framsteg för medicinen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.