Är det hälsosamt att äta frukt och yoghurt till middag?

Idag vill vi diskutera varför det är ett bra alternativ att äta frukt eller yoghurt till middag.
Är det hälsosamt att äta frukt och yoghurt till middag?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är faktiskt ganska vanligt att äta frukt och yoghurt till middag, särskilt bland de som är lite äldre. Man kan fundera på om detta är en vana man själv borde ta efter, eller om det är bättre med mer mat på tallriken.

Nya framsteg inom kronobiologi tyder på att lätta middagar kan stimulera viktminskning hos genetiskt predisponerade individer.

Att bara äta frukt och yoghurt till middag kan vara bra för stillasittande personer som inte har så hög kaloriförbränning. Först och främst är det en lätt middag ur kalorisynpunkt, och kan därför hjälpa dig att kontrollera din vikt. Den innehåller också en försvarlig mängd antioxidanter. Det bästa sättet att dra nytta av alla fördelar av detta är dock att äta frukt och yoghurt tillsammans.

Frukt och yoghurt innehåller makronäringsämnen och antioxidanter

Yoghurt innehåller fetter, proteiner och probiotika. De två sistnämnda är avgörande för hälsan hos tarmmikrobiotan. Detta eftersom att de hjälper matsmältningen, har antiinflammatoriska egenskaper och spelar en viktig roll när det kommer till att förebygga komplexa sjukdomar. Vår tarmflora är också nära kopplad till vårt humör och mående.

Förutom detta bidrar frukt med kolhydrater, fibrer och antioxidanter. Fiber är viktigt för god mag-tarmhälsa bland annat eftersom det har en förebyggande effekt på tjocktarmscancer. Detta visar en studie publicerad i The Cochrane Database of Systematic Reviews.

Antioxidanter har en antiinflammatorisk effekt och kan minska bildningen av fria radikaler samt minska åldrandet. Dagligt intag av dessa näringsämnen är avgörande för korrekt kroppsfunktion.

Det kan därför vara mycket fördelaktigt att äta både frukt och yoghurt tillsammans till middag. Du kan också strö över en sked nötter och frön för att höja innehållet av antioxidanter och utbudet av fetter.

Du bör dock försöka hålla dig till de typer av frukter som är rika på fibrer, som äpplen och päron. Dessutom bör du komma ihåg att vissa av dem har urindrivande effekter och kan lindra vätskeretention – ananas är ett exempel på detta.

Kvinna som äter yoghurt

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Att äta middag tidigt kan hjälpa dig att gå ner i vikt och förebygga diabetes

Fasta som alternativ

Ett annat alternativ är att inte äta middag alls. Fasta kan ge vissa fördelar för kroppssammansättningen och minska markörer förknippade med sjukdomar, som glukos och insulin. Denna information härrör från forskning publicerad i den vetenskapliga tidskriften Clinical Nutrition ESPEN. Denna forskning associerar periodisk fasta med en förbättring av kroppssammansättning och lipidprofil.

Att fasta två eller tre dagar i veckan är därför en bra idé för de flesta individer. Du kan hoppa över valfri måltid under dagen eller fasta en heldag en eller två gånger i veckan.

Andra nyttiga middagar

Vissa människor är hungrigare på eftermiddagen och för dem kanske det inte räcker med att äta frukt och yoghurt till middag. De kanske vill inkludera ett alternativ med mer protein och en liten mängd fett för att bromsa matsmältningsprocessen.

Du kan lägga till några olika grönsaker för att ge din måltid mer volym. Till exempel kan du äta grillat kött, ägg eller fisk tillsammans med lite grönsaker eller en sallad där du använder yoghurt som dressing.

Dessutom så finns det en del ersättningar för kött som har blivit ganska populära. Du kan inkludera dem i en lätt middag. Tofu och seitan fungerar bra ihop med många andra ingredienser, särskilt grönsaker. Det enda man ska komma ihåg är att inte äta för mycket kolhydrater till middag om man inte har varit så aktiv under dagen.

tofu
Tofu är en utmärkt proteinkälla som en del av en lätt middag.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Två recept med tofu som du kan laga hemma

Slutsats om frukt och yoghurt till middag

Båda dessa livsmedel är bra att äta till middag, och att äta dem tillsammans är ännu bättre. Dessutom, om du är en stillasittande person eller vill gå ner i vikt är detta ett perfekt alternativ.

Slutligen, glöm inte att fasta kan förbättra din kropps sammansättning. Det har också visat positiva resultat när man vill gå ner i vikt och visat sig kunna leda till en allmän förbättring av hälsan. Dessutom, det bästa alternativet för dem som inte kan utföra periodisk fasta eller äta lätta middagar, är lägga till lite extra protein och grönsaker.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Yao Y., Suo T., Andersson R., Cao Y., et al., Dietary fibre for the prevention of recurrent colorrectal adenomas and carcinomas. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
  • Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weight loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.