Egenskaperna och fördelarna med hasselnötsmjölk

Känner du till de många fördelarna med hasselnötsmjölk? Förutom att det är en utsökt dryck, innehåller det många näringsämnen som främjar din hälsa. Ta reda på mer om denna mjölk nedan!
Egenskaperna och fördelarna med hasselnötsmjölk
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Egenskaperna och fördelarna med hasselnötsmjölk är bra att dra nytta av om du är vegan, vegetarian eller lider av laktosintolerans. Men även alla andra kan förstås också passa på att ta del av denna näringsrika dryck. Även om de flesta redan har dragit denna slutsats med ledtråd från namnet kan vi säga att detta är en vegetabilisk dryck gjord på hasselnötter och vatten. Denna goda dryck innehåller samma näringsämnena som dessa nyttiga nötter. Det är här egenskaperna kommer ifrån.

Känner du till de många fördelarna med hasselnötsmjölk? Läs vidare för att lära dig mer!

Egenskaperna och fördelarna med hasselnötsmjölk

Även om den kemiska sammansättningen inte liknar mjölk från djur, ger hasselnötsmjölk fördelar för kroppen på många sätt. Men dessa fördelar manifesterar sig bäst om du inkluderar denna dryck som en del i en varierad och balanserad kost.

Hasselnötter, som andra nötter, är energirika och nyttiga. De innehåller vitaminer, mineraler, proteiner och omättade fettsyror samt fiber och antioxidanter. Således har drycker som innehåller hasselnötter också dessa egenskaper.

Låt oss titta närmare på de fördelaktiga egenskaperna hos denna dryck.

Det bidrar till tillväxt och bildning av vävnader

Enligt svenska Livsmedelsverket innehåller hasselnötter följande mineraler: kalium, kalcium, fosfor, magnesium, zink och järn. Dessa är nödvändiga för att kroppen ska kunna bilda vävnader och utföra vitala processer och bidra till tillväxt. Faktum är att vissa av cellernas metaboliska processer kräver dessa väsentliga element.

Vi måste notera att kroppen inte absorberar 100% av det kalcium som denna mjölk innehåller, vilket är fallet med mejeriprodukter. För dem som inte konsumerar mejeriprodukter kan detta dock vara en viktig källa till kalcium.

När du köper vegetabiliska drycker är det en bra idé att välja de som är berikade med kalcium.

hasselnötter
Hasselnöten är en mycket nyttig nöt och innehåller bland annat omega-9-fettsyror.

Du kanske är intresserad av den här artikeln: 5 behandlingar du kan göra hemma för lindra käksmärta

Hasselnötsmjölk hjälper till att förhindra hjärt- och kärlsjukdomar

De fettsyror som dominerar i nötter är omättade fettsyror, särskilt omega-9-fettsyror, som du också kan hitta i mandlar och pistaschnötter. De innehåller också omega-3-fettsyror, men i mindre utsträckning.

Dessa lipider är nyckeln till utveckling och funktion av nervsystemet samt för att minska nivån av dåligt kolesterol (LDL), öka nivån av gott kolesterol (HDL) och minska triglycerider. Enligt tillgängliga vetenskapliga studier kan hasselnötsmjölk hjälpa till att förhindra hjärt- och kärlsjukdomar.

Fördelarna med hasselnötsmjölk: den kan fördröja åldrandet

Eftersom denna vegetabiliska mjölk innehåller zink, magnesium och vitamin E har hasselnötsmjölk antioxiderande effekter. Således kan den hjälpa till att förhindra cellskador och fördröja åldrandet.

Den hjälper också till att bibehålla elasticiteten i blodkärlen.

Den hjälper till att förhindra förstoppning och förbättrar matsmältningsfunktionen

Hasselnötter innehåller fibrer, vilket bidrar till en optimal funktion i mag- och tarmkanalen. Tack vare detta kan mjölken förhindra och förbättra relaterade symptom, som förstoppning.

Kostfiber är en naturligt hjälpmedel för peristaltiken och hasselnötsmjölk är därför användbart för personer med kronisk förstoppning. Den totala dagliga konsumtionen bör också anpassas till funktionaliteten i tarmmikrobiotan, eftersom den interagerar med den.

Fördelarna med hasselnötsmjölk: den hjälper till att skydda nervsystemet

Denna nöt innehåller järn, folsyra och andra B-vitaminer, såsom B1, B2, B3 och B6. Därför kan du genom att dricka mjölk från denna nöt gynna utvecklingen av nervceller och ta hand om nervsystemet. Faktum är att även bebisar kan dricka den.

Fortsätt läsa den här artikeln: Fördelarna med quinoamjölk och hur du gör det

Hur man tillagar hasselnötsmjölk för att bevara dess egenskaper

Om du vill göra din egen hasselnötsmjölk hemma måste du ta dig en titt på detta recept! Du behöver en liter vatten och 2-3 dl hasselnötskärnor. Om du vill kan du också tillsätta russin, dadlar, vanilj eller andra ingredienser som ger mjölken mer smak.

Så här gör du:

 • Låt först hasselnötterna stå i vatten i åtta timmar så att de absorberar vattnet och sväller lite. Du måste förstås komma ihåg att de måste vara råa. Detta fungerar inte med rostade nötter.
 • Efter åtta timmar silar du av dem och lägger ner dem i en mixer med vatten och mixar tills vätskan är helt slät.
 • Ett grundrecept är att använda vatten och blötlagda, hela hasselnötter i proportionerna 4:1 mätt som volym. Men om du vill att drycken ska vara mer koncentrerad kan du öka mängden nötter. Tillsätt vattnet lite i taget för att göra processen enklare.
 • Nästa sak du behöver göra är att låta din mjölk rinna genom ett filter såsom en tygduk för att sila vätskan. Efter det är din vegetabiliska dryck klar!
 • Slutligen kan du förvara den färdiga mjölken i en flaska med kork och eventuellt smaksätta den med den smak du vill ha.

I allmänhet innehåller industriella varianter tillsatt socker, vilket du kan se genom att läsa på innehållsförteckningarna. Ibland tillsätter tillverkarna även kalcium för att göra mjölken mer lik djurmjölk rent näringsmässigt. Naturligtvis tillsätter de också konserveringsmedel och använder tekniska metoder för att göra dessa drycker. Detta undviker du när du tillagar din egna dryck.

fördelarna med hasselnötsmjölk
Det är väldigt enkelt att göra hasselnötsmjölk hemma.

Kom ihåg detta om fördelarna med hasselnötsmjölk

Denna dryck är användbar och kompletterande som en del av en varierad och hälsosam kost. Det är dock viktigt att komma ihåg att den inte innehåller samma näringsämnen som komjölk.

Om du inte konsumerar mejeriprodukter, se till att få i dig kalcium och protein från andra livsmedelskällor. Helst bör du konsultera en nutritionist för att förhindra eventuella problem i framtiden, eftersom vitamin- och mineralbrister kan leda till allvarliga långsiktiga konsekvenser.

Å andra sidan, om du inkluderar denna dryck i din kost, tar du hand om din hjärt- och kärlhälsa och saktar ner kroppens åldrande. Kom ihåg att försöka välja naturliga hemlagade ingredienser för att undvika industriella tillsatser som är vanliga inom livsmedelsindustrin. Om du köper denna mjölk i butik bör du alltid läsa på innehållsförteckningen så att du vet vad produkten innehåller.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Naranjo García, C. M. (2018). Análisis de las propiedades de la Avellana (Corylus Avellana L.) para la elaboración de una bebida alcohólica artesanal “Cafellana” y su comercialización en la ciudad de Guayaquil (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil, Facultad de Ingeniería Química).
 • Dyner, Luis, et al. “Contenido de calcio, fibra dietaria y fitatos en diversas harinas de cereales, pseudocereales y otros.” Acta bioquímica clínica latinoamericana 50.3 (2016): 435-443.
 • Nutricional, Centro Salud. “Diferencias nutricionales de la gama de leches vegetales ALPRO-CAPSA.” (2017).
 • de Campagnaro, Evila Dávila. “Bebidas vegetales y leches de otros mamíferos.” Archivos venezolanos de puericultura y pediatría 80.3 (2017): 96-101.
 • López Uriarte, Patricia Josefina. Efecto del consumo de frutos secos sobre el estrés oxidativo. Diss. Universitat Rovira i Virgili.
 • NUTRICIÓN Y EDUCACIÓN ALIMENTARIA FICHA N° 54 FRUTOS SECOS: Aliados para tus comidas. Disponible en: http://www.alimentosargentinos.gob.ar/HomeAlimentos/Nutricion/fichaspdf/Ficha_54_Frutos_Secos.pdf.
 • de Campagnaro, E. D. (2017). Bebidas vegetales y leches de otros mamíferos. Archivos venezolanos de puericultura y pediatría80(3), 96-101.
 • Herrera, Martha Coronado, et al. “Los ácidos grasos omega-3 y omega-6: nutrición, bioquímica y salud.” Revista de educación bioquímica 25.3 (2006): 72-79.
 • Arós, Fernando, and Ramón Estruch. “Dieta mediterránea y prevención de la enfermedad cardiovascular.” Revista Española de Cardiología 66.10 (2013): 771-774.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.