5 behandlingar du kan göra hemma för lindra käksmärta

Om du vill lindra käksmärta är det viktigt att du förutom att använda dessa lösningar också får din stress under kontroll samt att du undviker skadliga vanor, som att tugga tuggummi.
5 behandlingar du kan göra hemma för lindra käksmärta

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Käksmärta är vanligare än du kanske tror. Normalt börjar det från ingenstans och orsakar mycket obehag. Men om det går obehandlat kan smärtan bli skarp och intensiv. Det finns olika symtom som är förknippade med käkproblem, beroende på orsaken till smärtan. Det är därför väldigt viktigt att behandla tillståndet, eftersom smärtan efter en tid kan sprida sig till ditt ansikte. Men det finns ingen anledning till oro, för vi har några behandlingar du kan göra hemma som kan lindra käksmärta.

Orsakerna till käksmärta

Lär dig hur du kan lindra käksmärta

Vanligtvis är käksmärta resultatet av att något är felinriktat. En anledning till detta kan vara att dina tänder inte passar ihop exakt. En annan orsak är bruxism (tandgnissling). Det kan också vara resultatet av en nackskada eller ett slag mot käken.

Det finns många huskurer du kan använda för att lindra käksmärta. Det första du bör göra är dock att identifiera vad som orsakar obehaget. När du väl har räknat ut det kan du börja ta itu med smärtan. Du kan också behöva förändra vissa saker, som vad du äter eller en del vanor du har.

Oavsett vad om är orsaken till just din käksmärta, är det viktigt att du besöker en läkare. På det sättet kan du få mer information om tillståndet, och du kommer också att kunna behandla ditt problem bättre.

Gnissla tänder

Att gnissla tänderna är en av de främsta orsakerna till käksmärta. Detta är också känt som bruxism och är när man antingen frivilligt eller ofrivilligt gnider tänderna ihop. Vissa människor gör det när de sover, medan andra gör det när de är stressade.

Det tryck du lägger på tänderna vid tandgnissling är fem gånger större än när du tuggar. Detta problem orsakar slitage på tandemaljen och smärta i käken. Om du gör det ofta kan det också orsaka förskjutningar i käken och huvudvärk.

Osteomyelit

Osteomyelit är en infektion som påverkar ben och vävnader. Vissa personer utvecklar osteomyelit i den temporomandibulära leden (leden som kopplar ihop käkbenet med kraniet). Detta orsakar vanligtvis svullnad i ansiktet, hög feber och käksmärta.

Detta tillstånd går att behandla, vanligtvis med antibiotika. Men när problemet är mer avancerat kan du behöva få kirurgi för att ta bort olika delar av benet som dör av infektionen.

Tandböld

En tandböld är resultatet av en infekterad nerv som orsakar att var ackumuleras i ett område av tanden. Detta orsakas oftast av hål som inte har lagats eller av något annat tandproblem.

Det finns två typer. Den kan antingen uppstå i den inre delen av tanden vid roten, eller runtom tanden i tandköttet.

När bakterierna når roten av tanden påverkar de också vävnaderna nära benet. Detta är en orsak till dessa irriterande käksmärtor. Det kan också skapa svullnad i lymfkörtlarna och orsaka feber samt obehagliga lukter och smaker i munnen.

Därför bör du kontakta din tandläkare så snart som möjligt.

Huskurer som kan lindra käksmärta

Lindra käksmärta med huskurer

Käksmärta kan orsakas av olika orsaker och ha olika intensitet. Om du inte tar hand om det i tid, kan du förlora rörligheten i käken och din förmåga att tala och äta.

Nedan behandlingar som du lätt kan göra hemma hjälper dig att lindra käksmärta.

1. Lindra käksmärta med ispåsar

Ispåsar lindrar smärta och minskar inflammation i nerverna, så detta är mycket effektivt för att lindra käksmärta. Kom ihåg att du aldrig ska applicera is direkt på huden, eftersom det kan orsaka skador.

  • Lägg isbitar i en plastpåse.
  • Vira om påsen med en handduk.
  • Applicera ispåsen över området i tio minuter.
  • Ta av ispåsen och vila i tio minuter, upprepa sedan.

2. En varm, fuktig handduk kan lindra käksmärta

Ånga är värme skapad av hett vatten, och det kan få överaktiva muskler att slappna av. Det förbättrar också blodcirkulationen i det drabbade området,vilket hjälper till att minska smärta och förbättra läkningsprocessen.

Var noga med att kontrollera temperaturen med händerna innan du lägger handduken på ansiktet.

  • Blöt en liten handduk med varmt vatten.
  • Vrid ur den så att det inte rinner vatten från den.
  • Lägg den sedan över det ömmande området i tio minuter.
  • Upprepa denna process varannan timme tills din käksmärta mildras.

3. Förbättra din kost

När du lider av käksmärta, bör du ge upp vissa livsmedel. Du bör försöka undvika allt som är knastrande eller hårt så mycket som möjligt. Till exempel är nötter, råa grönsaker, hårt bröd eller kakor sådana livsmedel du bör utesluta. Välj istället soppor, kokta grönsaker, mjuka ostar och flytande mat.

Du bör också undvika tuggummi och att dricka koffein. Detta stramar åt käkmusklerna och de temporomandibulära lederna, vilket intensifierar och förlänger smärtan.

Försök i stället att äta fler livsmedel som är rika på kalcium, magnesium och vitaminerna A och C.

4. Lindra käksmärta med massage

Massage hjälper till att optimera blodflödet i området och förbättra blodtrycket. Således är det ett utmärkt alternativ för att lindra käksmärta, oavsett orsaken. Kom ihåg att göra det väldigt försiktigt så att det inte gör ännu mer ont.

  • Applicera olivolja eller kokosolja på käken.
  • Använd pek- och långfingren och massera området med cirkulära rörelser i fem minuter.
  • Öppna sedan munnen fyra till fem gånger.
  • Upprepa processen två till tre gånger om dagen.

5. Kontrollera din stress

Stress kan innebära en del väldigt skadliga vanor för din käke. Dessa kan exempelvis vara att du biter på naglarna eller gnisslar tänderna. I det här fallet rekommenderar vi att du lägger till några avslappningsvanor i din dagliga rutin, som yoga eller meditation. Det är också viktigt att få tillräckligt med vila och ha bra hållning.

Du kan också lägga till i 20 till 30 minuters träning, två gånger i veckan. Träning minskar stress och hjälper kroppen att producera endorfiner. Dessa är naturliga smärtstillande medel som hjälper till att lindra käksmärta.

Slutsats

Att gäspa med munnen vidöppen, tugga tuggummi, äta mycket hårda livsmedel och sitta med dålig hållning leder alla till att öka smärtan. Så om du försöker lindra smärtan i din käke, bör du undvika alla dessa saker.

Om möjligt, försök att ta itu med din käksmärta naturligt. Men du måste också prata med en specialist så snart som möjligt. Om smärtan är väldigt intensiv kan problemet bli sämre. Kom ihåg att det är viktigt att vara uppmärksam på detta problem och ta hand om det på rätt sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sinisalu, V., & Akermann, S. (2016). Temporomandibular disorders. Eesti Arst. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00238-4
  • Sutin, A. R., Terracciano, A., Ferrucci, L., & Costa, P. T. (2010). Teeth grinding: Is Emotional Stability related to bruxism? Journal of Research in Personality. https://doi.org/10.1016/j.jrp.2010.03.006
  • Varvogli, L., & Darviri, C. (2011). Stress management techniques: Evidence-based procedures that reduce stress and promote health. Health Science Journal. https://doi.org/10.1109/ISMICT.2011.5759814
  • Vicuña I, Daniela, Id A, María Eugenia, & Oyonarte W, Rodrigo. (2010). Asociaciones entre Signos Clínicos de Bruxismo, Ansiedad y Actividad Electromiográfica Maseterina Utilizando el Aparato Bite Strip® en Adolescentes de Último Año de Enseñanza Media (Secundaria). International journal of odontostomatology, 4(3), 245-253
  • Rojas Solano, María Jesús, & Badilla García, Jenny. (2018). Osteomielitis Aguda: Características Clínicas, Radiológicas y de Laboratorio. Medicina Legal de Costa Rica, 35(2), 54-61.
  • Arigbede AO, Babatope BO, Bamidele MK. (2012). Periodontitis and systemic diseases: A literature review. J Indian Soc Periodontol. 16(4): 487-91. doi: 10.4103/0972-124X.106878.
  • Gutiérrez Espinoza, H.J., Lavado Bustamante, I.P., & Méndez Pérez, S.J.. (2010). Revisión sistemática sobre el efecto analgésico de la crioterapia en el manejo del dolor de origen músculo esquelético. Revista de la Sociedad Española del Dolor, 17(5), 242-252.
  • Guerra Santiesteban, José Ramón, Gutiérrez Cruz, Manuel, Zavala Plaza, Melvin, Singre Álvarez, Juan, Goosdenovich Campoverde, David, & Romero Frómeta, Edgardo. (2017). Relación entre ansiedad y ejercicio físico. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 36(2), 169-177.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.