Effekten omega-3 har på hjärnan

Vetenskaplig litteratur visar att det finns en koppling mellan intaget av omega-3-fettsyror och hjärnans hälsa. Läs vidare för att ta reda på mer om hälsofördelarna och hur du tar del av dessa.
Effekten omega-3 har på hjärnan
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Känner du till effekten som omega-3 har på hjärnan? Omega-3 är en fettsyra som är väsentlig för vår kropp och finns i fet fisk, nötter och vegetabiliska oljor. Du kan också få den genom att äta kosttillskott.

Enligt information som publicerats i det vetenskapliga magasinet Annual Review of Food Science and Technology ger regelbundet intag många fördelar för vår hälsa. Dess antiinflammatoriska egenskaper är bevis på detta, liksom dess förmåga att minska risken för olika kroniska sjukdomar.

När det gäller det senare har flera studier visat att detta näringsämne är fördelaktigt för hjärnan och de kognitiva funktionerna. Idag vill vi därför berätta lite mer om effekten som omega-3 har på hjärnan.

Effekten omega-3 har på hjärnan

Studier sammankopplar ett bristfälligt omega-3-intag till nedsatt hjärnprestanda. Dessa fettsyror verkar vara ett viktigt näringsämne för våra hjärnceller genom att de binder till cellmembranet.

Liknande leder ett intag av dessa fettsyror till att förbättra funktionen hos neurotransmittorernas receptorer, vilket beskrivs i tidskriften Biomolecules & Therapeutics. Vetenskaplig litteratur beskriver också en koppling mellan förekomsten av kognitiva störningar, såsom depression eller bipolär sjukdom, med en brist på omega-3.

Men fler studier måste göras innan det går att fastställa några slutliga resultat. Trots detta fokuserar många av dagens behandlingar för kognitiva processer på förändringar i mikrobiotan och omega-3-tillskott.

effekten omega-3 har på hjärnan: Mat rik på omega-3
Intaget av omega-3-fettsyror är positivt relaterat till bättre kognitiv funktion. Mycket forskning bedrivs på detta ämne idag.

Omega-3 och omega-6

När det gäller din kost är det viktigt att tänka på balansen mellan omega-3 och omega-6-fettsyror. De förstnämnda är föregångare till antiinflammatoriska molekyler medan de senare är inflammatoriska molekyler. Förhållandet bör vara 1:1 för att förhindra inflammation i kroppen.

Bearbetade livsmedel är vanligtvis rika på omega-6-fettsyror, medan fet fisk och vegetabiliska oljor är rika på omega-3-fettsyror. Den kost som många av oss normalt äter idag, med stora mängder bearbetade livsmedel och snabbmat, kan vi lätt skapa en obalans till fördel för omega-6-fettsyror.

Det är därför viktigt att öka ditt intag av färska livsmedel. Tänk på att fet fisk, nötter och vegetabiliska oljor är viktiga element i din kost eftersom de ökar ditt intag av omega-3-fettsyror och balanserar fettsyrorna.

Omega-3 och kosttillskott

Det är ganska vanligt att ta kosttillskott med omega-3. Till exempel tar många idrottare dessa tillskott för att förhindra inflammation från skada. Friska vuxna kan också ta dem för att förhindra uppkomsten av komplexa sjukdomar på medellång och lång sikt.

På grund av de många framforskade bevis som presenteras i den vetenskapliga litteraturen bör de också vara ett betydande kosttillskott vid hanteringen av kognitiv försämring eller brister. Kombinationen av dessa fettsyror och prebiotika samt probiotika kan vara effektfullt vid behandling av bland annat depression.

omega-3-kapslar
Omega-3-tillskott är lätta för kroppen att absorbera och dessa kan man med fördel ta under speciella förhållanden såsom sjukdomar eller när man tränar krävande sporter.

Två portioner fet fisk i veckan

Att äta fet fisk är viktigt för att garantera en bra tillförsel av omega-3-fettsyror. Många har uppfattningen att man bör begränsa sitt intag av denna typ av fisk på grund av att fet fisk skulle påverka lipidprofilen negativt. Idag vet vi dock att intaget av enkelomättade och fleromättade fetter inte ökar kolesterolnivåerna, och att det till och med kan minska dem något.

Därför är rekommendationerna att äta minst två portioner fet fisk i veckan. Detta bör dock vara i kombination med ett regelbundet intag av obearbetad vegetabilisk olja.

Att utsätta oljor för höga temperaturer leder till att de förlorar vissa näringsämnen och egenskaper. Dessutom genererar överhettade oljor processer som leder till uppkomsten av biprodukter som är giftiga för kroppen på medellång och lång sikt, såsom akrylamid.

Läs mer i den här artikeln: Läckra fiskrätter: lär dig 3 enkla fiskrecept

Slutsatser om effekten omega-3 har på hjärnan

Regelbundet intag av omega-3-fettsyror är viktigt. Det är viktigt att minska intaget av hel- och halvfabrikat och öka intaget av färska produkter för att återställa balansen mellan omega-3 och omega-6-fettsyror.

Detta eftersom att denna typ av fettsyra kan förhindra uppkomsten av vissa kognitiva sjukdomar enligt aktuell forskning i ämnet. Dock behövs fler studier för att bekräfta denna forskning.

Slutligen, kom ihåg att fett är ett näringsämne som innehåller mycket kalorier. Av detta skäl bör intaget ligga inom ramen för ett balanserat och normalt kaloriintag. På så vis kan vi undvika att gå upp i vikt och därmed förebygga att få någon av de sjukdomar som vanligtvis följer med övervikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chang CY., Ke DS., Chen JY., Essential fatty acids and human brain. Acta Neuro Taiwa, 2009. 18 (4): 231-41.
  • Tanaka., Farooqui AA., Siddiqi NJ., et al., Effects of docosahexaenoic acid on neurotransmission. Biomol Ther (Seoul), 2012. 20 (2): 152-57.
  •  Deacon G., Kettle C., Hayes D., Dennis C., Tucci J., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and the treatment of depression. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (1): 212-223.
  •  Appleton KM., Sallis HM., Perry R., Ness AR., Churchill R., Omega 3 fatty acids for depression in adults. Cochrane Database Syst Rev, 2015.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.