Raserianfall hos vuxna: Orsaker och tips

Låg frustrationstolerans och stress kan vara orsaker till raserianfall hos vuxna. Vi tar här upp strategier för att hantera denna situation.
Raserianfall hos vuxna: Orsaker och tips

Senaste uppdateringen: 16 augusti, 2022

Vad är det första du tänker på när du hör orden raserianfall? Jag är säker på att du föreställer dig att det är något som hör barndomen till. Och det stämmer också och dessa utbrott har en förklaring: raserianfall hos barn hänvisar till ett sammanbrott av deras utvecklande hjärna. Det betyder att de strukturer som gör att de kan reglera sig själva ännu inte är färdigbildade. Därför är det att förvänta sig att de har dessa känslomässiga utbrott. Raserianfall förekommer dock även hos vuxna, men då oftast av olika anledningar. Låt oss titta närmare på vad de är.

Vi tror att du också skulle vilja läsa den här artikeln: 7 giftiga känslor som hindrar dig från att vara lycklig

Vad är raserianfall hos vuxna?

Även om vi vanligtvis associerar dessa utbrott till yngre barn, dyker de också upp i vuxen ålder. Men i det här fallet är det en brist på sociala och känslomässiga färdigheter.

Ett raserianfall hos vuxna handlar om en oförmåga att hantera känslor av frustration, ilska eller raseri. Därför reagerar vi på ett sätt som inte är lämpligt för situationen.

Här handlar det inte om att förneka eller undvika känslan vi känner, utan att lära oss hur vi kan kanalisera och uttrycka den, så att responsen blir adaptiv och respekterar andras rättigheter.

Men vi ska bortse från den överdrivna karaktären av ett utbrott och ta oss lite djupare. Nyckeln är att ta reda på vilket som är det underliggande problemet.

Raseriutbrott hos vuxen

Vad går ett raserianfall hos vuxna ut på?

Dessa utbrott kan presentera sig på olika sätt. Bland de vanligaste är följande:

  • Total tystnad: När du ställs inför en kommentar, hårda ord eller ett avslag på en förfrågan, är utbrottsreaktionen absolut tystnad. Försök kan göras att prata med personen, men han eller hon svarar inte, tittar bort och ignorerar helt den andra personen.
  • En explosion: Personen verkar tappa kontrollen. Detta kan även åtföljas av fysiska förändringar, som rodnad i ansiktet. Observatören av situationen observerar dramatik och överdrift, eftersom raserianfall i denna form ofta eskalerar snabbt. I värsta fall kan raserianfall eskalera till förolämpningar och fysiskt våld mot den andra personen eller mot föremål.
  • Passiv aggressivitet: Ibland kan personens stil vara mindre konfronterande men fortfarande lika aggressiv. Han eller hon väljer då att yttra olika former av sårande kommentarer.

Orsakerna till raserianfall hos vuxna

Raserianfall hos vuxna kan komma sig av många olika orsaker. Några av dem är följande:

  • Låg frustrationstolerans: Vi kan inte stå ut när saker och ting inte går eller inte görs som vi vill.
  • Felaktig hantering av känslor: Känslor finns. De är medfödda. Men att svara på dem kräver att man lär sig att hantera dem. Många gånger kommer dessa utbrott eller ilskeexplosioner från att vi har förträngt det vi känt under en lång tid.
  • Ett humörproblem med större komplexitet: Till exempel är ilska och frustration vanliga symptom på depression.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också skulle tycka om att läsa den här: 5 nycklar till att komma över känslomässigt lidande

Tips för att hantera raserianfall hos vuxna

Nedan ska vi ta upp några strategier som vi kan öva på för att undvika att få raserianfall. Försök att använda dem om du tror att en persons utbrott håller på att eskalera utom kontroll.

Sätt gränser

För att undvika konflikter är det viktigt att ha kontroll över oss själva, och över vad som händer med oss ​​eller vad som provocerar oss i en viss situation. Men glaset fylls droppe för droppe och dagen kommer då det svämmar över. Den dagen är raserianfallens dag.

Lär dig att identifiera dina triggers

Inte alla situationer eller kommentarer påverkar oss på samma sätt. För att hjälpa oss att kontrollera oss själva är det viktigt att ta reda på vad som stör oss mest.

När vi vet det kan vi undvika dessa omständigheter, förbereda oss på att hantera dem eller använda andra strategier för att hjälpa oss att reagera på ett bättre sätt. När har detta hänt dig tidigare? Detta kan vara en upplysande fråga.

Lär dig också att identifiera vilka fysiska symptom som följer med utbrottet. Upplever du t.ex. spänningar i kroppen, hjärtklappning eller biter du ihop tänderna hårt? På så sätt kommer du att kunna känna igen dem tidigare varje gång.

Hitta tid för fritid och avkoppling

Det är viktigt att kunna koppla bort från sina skyldigheter och rutiner för att behålla lugnet. Ett stressat sinne är mycket mer benäget att få vredesutbrott.

Det handlar om att hitta platser att koppla av på, om att lära sig andas för att ge en lugnare och mindre impulsiv respons. Mindfulness och yoga är några av alternativen som kan hjälpa.

raserianfall hos vuxna kan hjälpas med träning

Sök professionell hjälp för raserianfall hos vuxna

Ibland behöver vi mer hjälp att hantera vår ilska och frustration och att arbeta tillsammans med en terapeut eller psykolog kan hjälpa oss. Särskilt i de fall känslorna är kopplade till andra upplevelser och minnen.

Känslor är en viktig del av livet

Raserianfall ses ofta som ett misslyckande. Ibland underskattar vi orsaken till dem, eller vad de på ett dolt eller otillräckligt sätt egentligen uttrycker. Kanske strider det som händer oss mot våra sanna önskningar. Ibland är känslor det enda sättet vi kan lära oss vad vi verkligen vill utifrån våra utvecklingsresurser.

Ett adekvat uttryck för känslor är utan tvekan en avgörande faktor för en god livskvalitet. Och det är därför vi måste lära oss att lyssna på våra känslor och svara på dem på rätt sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bonet, José, & Suárez-Bagnasco, Mariana (2011). Revisión Breve: Diagnóstico clínico de los ataques de ira y la hostilidad en pacientes con enfermedad coronaria. Revista Argentina de Clínica Psicológica, XX(3),231-237.[fecha de Consulta 6 de Abril de 2022]. ISSN: 0327-6716. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=281922826005
  • Páez, D., Bilbao, M. A., & Javaloy, F. (2008). Del trauma a la felicidad. Los hechos negativos extremos pueden generar creencias positivas y crecimiento personal. Prácticas en psicología positiva, 159-202.
  • García Andrade, Adriana. (2019). Neurociencia de las emociones: la sociedad vista desde el individuo. Una aproximación a la vinculación sociología-neurociencia. Sociológica (México)34(96), 39-71. Recuperado en 07 de abril de 2022, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-01732019000100039&lng=es&tlng=es.
  • Zea Jiménez, Marcela , & Cano Murcia, Sandra Rocío (2012). Manejar las emociones, factor importante en el mejoramiento de la calidad de vida. Revista Logos, Ciencia & Tecnología, 4(1),58-67.[fecha de Consulta 6 de Abril de 2022]. ISSN: 2145-549X. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=517751763003

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.