Polycystiskt ovarialsyndrom: Rekommenderad kost och näring

Vid behandling av polycystiskt ovarialsyndrom spelar din kost en viktig roll. Vi berättar på vilket vis kosten kan hjälpa dig.
Polycystiskt ovarialsyndrom: Rekommenderad kost och näring
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 23 maj, 2023

När det gäller hanteringen av polycystiskt ovarialsyndrom spelar kost och näring en mycket viktig roll. I synnerhet är det nödvändigt att kontrollera förhöjda insulinnivåer och inflammatorisk status. Och en sak som inte alla är medvetna om, är att mat också är en viktig bidragande faktor vid detta tillstånd.

Det mest lämpliga kostmönstret är att äta mycket grönsaker, frukt, baljväxter, fullkorn, magert protein och måttligt feta mejeriprodukter. Att följa denna typ av kost kan förbättra symtomen och vissa av de tillstånd som är förknippade med sjukdomen. Vill du veta mer om det? Läs vidare!

Polycystiskt ovarialsyndrom: vikten av goda kost- och livsstilsvanor

Polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS) är vanligare än många tror. Uppskattningen är att det drabbar en av fem kvinnor i reproduktiv ålder. Många av de drabbade är dock odiagnostiserade.

När man lider av PCOS finns det en obalans i äggstockarna och en överproduktion av androgener av okänt ursprung. Som en konsekvens uppstår förändringar i menstruationsperioden och andra symtom som sträcker sig från akne och fet hud till fertilitetsproblem.

För tillfället finns det inget botemedel, men det finns medicin för att kontrollera symtomen. Dessutom påpekar experter vikten av goda livsstilsvanor för att hantera sjukdomen.

Med rätt kost och träning är det möjligt att reglera onormalt förhöjda glukos- och insulinnivåer. Detta hjälper till att förbättra symtom och fertilitetsproblem. Det minskar också risken för hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck och hyperlipidemi.

Polycystiskt ovarialsyndrom
Symtomen vid polycystiskt ovarialsyndrom kan förbättras med livsstilsförändringar, särskilt när det gäller kost.

Polycystiskt ovarialsyndrom: Rekommenderad kost och näring

Det finns än idag det ingen standardiserad kostplan för denna sjukdom. Det är dock allmänt känt att vissa livsmedel är mer rekommenderade mer än andra. Följande är några av de lämpliga funktionerna och riktlinjerna i den rekommenderade kosten för PCOS.

Se till att äta fiber

Livsmedel som innehåller kostfiber förbättrar insulinresistensen. De saktar ner matsmältningen och reglerar därigenom blodsockerhöjningar. För detta ändamål kan du inkludera följande alternativ:

  • Baljväxter
  • Fullkornsbröd
  • Varierade frön
  • Grönsak
  • Bär
  • Mandlar, jordnötter, pinjenötter

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa det här också: 5 naturliga kurer för att hantera polycystiskt ovarialsyndrom

Polycystiskt ovarialsyndrom: Antiinflammatorisk mat är rekommenderad

Nyligen genomförda studier visar att polycystiskt ovarialsyndrom är relaterat till kronisk låggradig inflammation. Vissa livsmedel som bland annat olivolja, fet fisk, nötter, bär och gröna bladgrönsaker har antiinflammatorisk aktivitet som kan förbättra detta tillstånd.

Välj hellre fullkorn framför raffinerade kolhydrater

Fullkorn ger fibrer, vitaminer och mineraler som raffinerade spannmål har förlorat. Raffinerade spannmål har dessutom negativ påverkan på insulinresistensen och kan generera ett inflammatoriskt tillstånd. Detta gäller även för socker och livsmedel med ett överskott av tillsatt socker.

Anta en kost med näringstäta livsmedel

I detta avseende är det bäst att fylla skafferiet med färskvaror och undvika färdigmat, snacks, godis och snabbmat. Dessa innehåller nämligen ingredienser av dålig kvalitet och innehåller mycket tillsatt socker, hydrerat fett, raffinerat mjöl och salt.

Frukt, baljväxter, nötter och grönsaker, å andra sidan, ger goda mängder vitaminer och mineraler. Därför är dessa det bästa valet för både huvudmåltider och mellanmål.

Undvik avancerade glykerade slutprodukter

Miljöfaktorer spelar också en viktig roll i utvecklingen av polycystiskt ovarialsyndrom; bland dessa hittar vi avancerade glykerade slutprodukter. Dessa produkter förekommer normalt både utanför och inuti kroppen. Kosten är dock en av de största källorna.

När de förekommer i överskott kan kroppen inte hantera dem och de tenderar att generera hälsoproblem. På kostnivå kan du minska deras bidrag genom att följa dessa riktlinjer:

  • Undvik att laga mat med mycket stark torr värme, som att grilla eller baka.
  • Begränsa konsumtionen av livsmedel som är mer benägna att generera dem, såsom ägg, stekt potatis, bearbetad mat eller snabbmat.

Begränsa gluten och mejeriprodukter

För närvarande finns det inga vetenskapliga bevis på behovet av att helt undvika mejeriprodukter och livsmedel med gluten. Men ibland kan en minskning förbättra det inflammatoriska tillståndet.

Om det inte leder till någon förbättring med de genomförda kostförändringarna kan du pröva en gluten- och mejerifri kost. I det här fallet är det tillrådligt att konsultera en dietist för att hitta lämpliga substitut och undvika att tillgripa bearbetade produkter av dålig kvalitet.

Lácteos
I vissa fall förbättrar en minskad konsumtion av mejeriprodukter den inflammatoriska statusen i kroppen hos PCOS-patienter.

När är det nödvändigt att konsultera en läkare?

Ett av problemen med diagnosen polycystiskt ovarialsyndrom är att symtomen på tillståndet kan vara mycket generella och inte särskilt specifika. Således kan många kvinnor tro att de har andra hälsoproblem eller inte tycker att de är allvarliga nog att ta upp med sin läkare.

Ibland är det inte förrän problem med att bli gravid uppstår som de uppmärksammas. De vanligaste tecknen är följande:

Om du lider av någon eller flera av dessa tecken är det därför en bra idé att konsultera en läkare. Ju tidigare det kan diagnostiseras och behandlas, desto snabbare förbättras symtomen och välbefinnandet hos drabbade kvinnor.

Dessutom gör en diagnos det möjligt att undvika vissa sjukdomar associerade med PCOS. Som amerikanska Academy of Nutrition and Dietetics beskriver så ökar detta tillstånd risken för insulinresistens, typ 2-diabetes, högt blodtryck, ångest och depression.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill att läsa: 4 tecken vid oregelbunden mensl

Slutliga rekommendationer

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är en vanlig sjukdom bland kvinnor. Det har olika kliniska implikationer inklusive metaboliska, reproduktiva och psykologiska problem.

Farmakologisk behandling bör åtföljas av en förändring i livsstil. Att tillämpa kost- och fysisk aktivitetsåtgärder är nyckeln till att förbättra dessa problem och öka livskvaliteten och den känslomässiga hälsan.

I allmänhet är den bästa maten grönsaker, frukt, nötter, fullkorn, olivolja och fet fisk. Dessutom är det nödvändigt att begränsa förekomsten av sockerhaltiga drycker, juicer, bearbetat kött, godis och färdigmat.

Innan du genomför några ändringar är det dock lämpligt att konsultera din läkare eller en specialiserad dietist. Varje fall är individuellt och varje diagnos kan kräva en kostplan med specifika egenskaper.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ellis E. Polycystic ovary syndrome. EatRight. Academy of Nutrition and Dietetics. Septiembre 2021.
  • Harvard Health Publishing. Foods that fight inflammation. Harvard Medical School. Noviembre 2021.
  • López-Alarcón M, Perichart-Perera O, et al. Excessive refined carbohydrates and scarce micronutrient intakes increase inflammatory mediators and insulin resistance in prepubertal and pubertal obese children independently of obesity. Mediators of inflammation. 2014. 2014: 849031.
  • Office on woman’s health. Polycystic ovary syndrome. Abril 2019. U.S. Department of Health and Human Services.
  • Pinkerton J. A. Síndrome del ovario poliquístico. Manual MSD. Diciembre 2020.
  • Rocha A. L, Oliveira F. R, et al. Recent advices in the understanding and management of polycystic ovary syndrome. Food Research. Abril 2019. 8: F1000. Faculty Rev-565.
  • Rutkowska A. Z, Diamanti-Kandarakis E. Do advanced glycation end products (AGEs) contribute to the comorbidities of polycystic ovary syndrome (PCOS)? Current Pharmaceutical Design. 2016. 22 (36): 5558-5571.
  • Teede H, Deeks A, Moran L. Polycystic ovary syndrome: a complex condition with psychological, reproductive and metabolic manifestations that impacts on health across the lifespan. BMC Medicine. Junio 2010. 30 (8): 41.
  • Teede H, Misso M, et al. International evidence-based guideline for the assessment and management of polycystic ovary syndrome. Australian Government. National Health and Medical Research Council. Febrero 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.