Kost vid typ 2-diabetes - vad du bör inkludera

Vid typ 2-diabetes är kosten en del av behandlingen. Tillsammans med fysisk träning och medicin som ordinerats av din läkare är det en av pelarna för att uppnå framgångsrika resultat för att kontrollera glykemiska blodvärden.
Kost vid typ 2-diabetes - vad du bör inkludera
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Även om diabetes är en kronisk sjukdom kan du behandla den med en god kost, regelbunden fysisk aktivitet och medicinering. Du bör inte bara fokusera dina ansträngningar på medicinering. Det finns en del livsmedel som är särskilt bra att inkludera i din kost vid typ 2-diabetes.

Som vi redan vet är diabetes ett tillstånd som kan uppstå då kroppen attackerar sig själv och bukspottkörteln förlorar förmågan att producera insulin. Sjukdomen kan också utvecklas på grund av en olämplig livsstil som över tid förändrar produktionen och användningen av insulin.

Med tanke på att diabetes kan manifestera sig på olika sätt måste vi vara tydliga att typ 2 är den vanligaste varianten av denna sjukdom. Den är förknippad med överdriven ansamling av bukfett, allmän fetma och fysisk inaktivitet.

Kost för typ 2-diabetes

Du måste komma ihåg att en bra kost är en av de grundläggande pelarna för behandling av denna sjukdom. Du är inte bara ute efter en viktminskning utan också glykemisk kontroll och förebyggande av framtida komplikationer.

Glöm inte att en person som utvecklar typ 2-diabetes upplever förändringar i metabolismen av kolhydrater, proteiner och fetter.

Som ett första steg bör du minska ditt kaloriintag för att försöka normalisera din vikt. Utöver detta är det viktigt att sprida ut ditt matintag under hela dagen. De flesta rekommenderar att du äter mellan 4 och 7 måltider om dagen, beroende på din energiförbrukning. Det vill säga att äta frukost, lunch och middag och lägga till snacks mellan dessa måltider.

Lägg upp ett schema

Du bör lägga upp ett måltidsschema som är anpassat efter dina behov. Detta gör att du kan uppfylla dina kostmål för dagen. Målet med detta är att hindra dig från att gå länge utan att äta och därmed bibehålla normala blodsockernivåer. Det hjälper också till att förhindra hypoglykemi.

Hos vissa människor, där störningen av glukos är mycket komplicerad, kan det vara till hjälp att äta ett litet mellanmål på kvällen.

kost vid typ 2-diabetes: person äter från kylskåp
Det är mycket viktigt för diabetiker att ha regelbundna tider för sina måltider samt att undvika att småäta.

Välj dina kolhydrater med omsorg

Ditt fokus bör vara på den typ av kolhydrater du äter, med tanke på att de är viktiga för glykemisk kontroll, eftersom de bestämmer upp till 50% av det glykemiska svaret.

Hela fullkorn, baljväxter och rotsaker anses vara de viktigaste källorna till kolhydrater i kosten. Dessa har inte bara ett högt stärkelseinnehåll, de innehåller också vitaminer, mineraler och fiber. De bör helst ta upp en fjärdedel av din tallrik.

När det gäller frukt är den nuvarande rekommendationen att öka konsumtionen, välja de som har lågt glykemiskt index och när det är möjligt äta dem med skalet, eftersom det är där fibern finns.

Undvik blodsockerfall

Som vi redan har nämnt kan ett blodsockerfall inträffa när som helst, så vi rekommenderar att du alltid har lite mat tillgänglig, som frukt eller godis. Du bör äta det när du upptäcker att du börjar få lågt blodsocker.

Att räkna kolhydrater är ett extremt effektivt verktyg för att förhindra att blodsockret sjunker, och det måste göras av exempelvis en läkare eller dietist.

Livsmedel som ingår i kosten vid typ 2-diabetes

Förutom de livsmedel vi redan har nämnt kan du äta:

 • Grönsaker: De bör ta upp hälften av din tallrik
 • Mejeriprodukter: Utan socker eller med lämpliga sötningsmedel, välj alternativ med låg fetthalt
 • Magert kött, ägg och ost
 • Frön, nötter och oljor
 • Konserverade produkter: Inget tillsatt socker
 • Sylt och konfektyr: Med tillåtna sötningsmedel

Kontrollera vätskebalansen

En aspekt du inte bör glömma är vätskebalansen. I allmänhet lider personer med diabetes av polyuri (en ökning av urinmängden), så det är viktigt att dricka vatten under dagen.

Du kan också dricka sockerfria drycker, infusioner som te eller kaffe, så länge de är sötade med tillåtna sötningsmedel. Någon gång emellanåt kan du dricka fruktdrycker om du blandar dem med vatten.

kvinna dricker vatten
Att dricka vatten är en viktig del av din kost vid typ 2-diabetes.

Du kanske också är intresserad av den här artikeln: Diabulimi: kombinationen av diabetes och bulimi

Vad ska du undvika?

 • Alkohol: Eftersom det har en hög hypoglykemisk effekt, särskilt när du inte äter mat samtidigt.
 • Tobak: Eftersom det inte bara är skadligt för alla, utan också skapar förändringar i blodet och blodkärlen kan det orsaka långsiktiga konsekvenser hos diabetiker.
 • Överskott av salt: Låt oss inte glömma att, precis som tobak, kan ett överskott av salt öka blodtrycket.

Planerade måltider är viktiga vid typ 2-diabetes

Sammanfattningsvis är det att schemalägga och planera dina måltider en av pelarna i behandlingen av typ 2-diabetes. Utan det är det svårt att uppnå metabolisk kontroll, även när du använder hypoglykemiska läkemedel. I många fall är detta den enda terapeutiska åtgärden tillsammans med träning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Durán Agüero S, Carrasco Piña E, Araya Pérez M. Alimentación y diabetes. Nutrición Hospitalaria. 2012;27(4):1031-6.
 • Moreno C, García MJ, Martinez C. Análisis de situación y adecuación de dietas para disfagia en un hospital provincial. Nutrición Hospitalaria. 2006;21(1):26-31.
 • Ontiveros L. Dieta para la diabetes – hiperglucemia e hipoglucemia [Internet]. Fundación Española del Corazón. [citado 18 de abril de 2020]. Disponible en: https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/dieta/1252-dieta-para-la-diabetes.html
 • Factores de riesgo para la diabetes tipo 2 | NIDDK [Internet]. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. [citado 18 de abril de 2020]. Disponible en: https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/diabetes/informacion-general/factores-riesgo-tipo-2
 • Brajkovich I, Izquierdo M, Nieto R, Cordero M. Tratamiento no farmacológico: aspectos nutricionales, estilo de vida y actividad física. Cirugía bariátrica. Revista Venezolana de Endocrinología y Metabolismo.2012;10:47-57.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.