Intermenstruella blödningar - beskrivning och behandling

Intermenstruella blödningar är vaginala blödningar som uppstår mellan menstruationsperioderna. Du är bra att kontakta din läkare om detta händer för att få en snabb och korrekt diagnos. Fortsätt läsa för att ta reda på varför.
Intermenstruella blödningar - beskrivning och behandling
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Har du intermenstruella blödningar? Om så är fallet bör du vara medveten om varför de uppstår och vilka behandlingar som finns tillgängliga.

Intermenstruella blödningar, den typ av vaginala blödningar som uppstår mellan två menstruationsperioder, kallas även mellanblödning och metrorragi. En normal menstruation varar vanligtvis mellan 3 och 7 dagar, och beroende på den enskilda individen går denna sedan 24 till 35 dagar utan blödning. Mellanblödningar är när det kommer vaginalt blod genom slidan under dagarna då det inte borde vara någon blödning.

Vad är intermenstruella blödningar?

Studier visar att mellanblödningar är en av de vanligaste orsakerna till vaginala blödningar bland kvinnor i reproduktiv ålder. Det är också en av de vanligaste orsakerna till anemi. Detta blod kommer från livmodern när varken organiska patologier eller graviditet finns. Det är därför inte lätt att identifiera orsaken.

intermenstruella blödningar: kvinna med ont i magen
Den typ av intermenstruella blödningar som inte verkar ha någon specifik orsak, såsom graviditet, kallas metrorragi.

Vad är orsakerna till intermenstruella blödningar?

Intermenstruella blödningar kan bero på olika patologier och problem – den goda nyheten är att det finns behandlingar för det. Några av de vanligaste orsakerna är:

  • Endometriell hyperplasi. Detta är när endometrium (livmoderns vägg) blir förstorad och orsakar blödningar. Det beror vanligtvis på höga nivåer av östrogen och låga nivåer av progesteron.
  • Cervicit (en inflammerad livmoderhals).
  • Fibroider och polyper. Dessa är tumörer som växer inuti livmodern. De flesta är godartade.
  • Sexuellt överförbara infektioner (STI), som klamydia eller gonorré.
  • Skador i den vaginala öppningen som kan uppstå till följd av exempelvis trauma, samlag, infektion, könsvårtor och polyper.
  • Hypotyreoidism, hormonella förändringar och andra störningar i samband med menstruation.
  • En ektopisk graviditet (när embryot växer utanför livmodern).
  • Ett missfall, dessa kommer vanligtvis med vävnadsklumpar och kramper.
  • Klimakteriet. Blödning kan vara resultatet av vaginal torrhet, som uppstår på grund av en drastisk minskning av östrogen.
  • Hormoner i östrogenbehandlingar och användning av p-piller eller spiraler.
  • Felaktig användning av antikoagulantia.

När en läkare efter undersökning ser att det inte förekommer blod i urinen eller ändtarmen kan denna diagnostisera metrorragi. Det vill säga blödningen måste vara vaginal.

Läs mer i den här artikeln: 10 symtom på menorragi du bör känna till

Diagnos av intermenstruella blödningar

intermenstruella blödningar: kvinna hos läkare
Vid oregelbunden mens är det viktigt att gå till gynekologen för att bli ordentligt undersökt.

En läkare kan ta blodprover och andra liknande prover för att utesluta andra problem och fastställa en korrekt diagnos. Till exempel kan man ta ett blodprov för att kontrollera en persons hormonnivåer, medan man använder ultraljud för att titta på livmodern. Med ett cellprov kan de utesluta sexuellt överförbara sjukdomar.

Forskning om detta ämne har också visat att mellanblödningar kan vara relaterat till övervikt och fetma. Man måste utesluta organiska patologier (i vulva, vagina och livmoderhals samt också fibroider, polyper och bäckentumörer) för att kunna ställa en effektiv klinisk diagnos.

Läs den här artikeln för att lära dig mer: 3 dagar ledigt för “smärtsam menstruation” – vad sägs?

Vad är behandlingen för mellanblödningar?

Behandlingen för intermenstruella blödningar beror på orsaken som ligger bakom dem. Det vill säga läkaren kommer att fastställa denna efter att ha identifierat orsaken. Din läkare kan ordinera vissa hormoner, såsom östrogen eller progesteron om orsaken har att göra med klimakteriet.

Dessutom kan en läkare ändra metod eller läkemedel om blödningen beror på användning av en spiral eller annan preventivmetod. Hon eller han kan också ordinera medicin för att behandla sexuellt överförbara infektioner om det är problemet.

Kirurgi vara nödvändig om polyper, missfall, tumörer eller en ektopisk graviditet är orsak till de intermenstruella blödningarna. Enligt medicinsk litteratur fokuserar behandlingen på följande tre mål:

  • Begränsning av blödningarna
  • Reglering av menstruationscykeln
  • Behandling av järnbrist och anemi

Läkare rekommenderar att kvinnor håller koll på sina menstruationscykler så att de kan lägga märke till eventuella avvikelser. Denna information gör det lättare för en specialist att upptäcka problem eller sjukdomar och att kunna behandla dem i ett tidigt skede.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Barón González de Suso, L., Piris Borregas, S., & García Rebollar, C. (2013). Metrorragia persistente en los primeros ciclos menstruales. Pediatria de Atencion Primaria. https://doi.org/10.4321/s1139-76322013000100007
  • Carolina Schulin-zeuthen, D. P., & Carolina Conejero, D. R. (2011). Trastornos Menstruales Y Dismenorrea En La Adolescencia Menstrual Disorders and Dysmenorrhea in Adolescents. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(11)70391-1
  • Fernandéz, M. (2017). El ciclo femenino.
  • Giordano, M. G. (1992). Ciclo menstrual. Femina.
  • Hemorragia uterina anormal: enfoque basado en evidencias. Revisión sistemática. (2007). Revista Med de La Facultad de Medicina.
  • Montejo Rodriguez, R., González Soroo, M. D., Muruzábal Torquemada, J. C., & Martínez Montero, J. (2002). Protocolo diagnóstico de la metrorragia. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/s0304-5412(02)70815-9

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.