Näringsvärdet och fördelarna med kålrot

Vill du veta mer om fördelarna med kålrot? Många av oss vet knappt hur denna rotsak ser ut och än mindre hur vi ska tillaga den. Men den är värd att lära känna.
Näringsvärdet och fördelarna med kålrot
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 19 september, 2022

Vill du veta mer om fördelarna med kålrot för din hälsa?

Är det kål eller är det en rova? Även om de ser väldigt olika ut är detta en grönsak som har egenskaper från båda dessa grönsaker. Idag kommer vi att berätta mer om näringsvärdet och fördelarna med kålrot. Det är en korsning mellan kål (Brassica oleracea) och rova (Brassica rapa). Kålrot kallas även rabba och rotabagge. 

Den är en korsblommig knöl. Percival har beskrivit den som ett kålhuvud, med en stjälk som ser ut som en beta.

Experter misstänker att denna grönsak har sitt ursprung i Tjeckien på 1600-talet som en korsning mellan vildkål och betor.

Idag hittar vi den i Nordamerika, Kanada och norra Europa, där den ingår i matlagningen. Det finns två huvudtyper: den med lila skal, som ser ut som en rädisa, och den så kallade Laurentian, en kanadensisk variant med en krämigare konsistens.

Både bladen och stamknölarna från kålrot är ätbara. De har en smak och konsistens som påminner om broccoli och kål, men när de tillagas utvecklar de en sötma som påminner om sötpotatis.

Näringsvärdena av kålrot

Kålrötter har vissa näringsämnen som förekommer i överraskande stora mängder, som vi kommer att se nedan. Siffrorna är i gram per 100 gram råa grönsaker.

För vitaminer och mineraler visas procentsatserna som täcker det rekommenderade dagliga intaget.

  • Kalorier: 27
  • Kolhydrater: 6,2 gram
  • Fiber: 3,6 gram
  • Vitamin B6: 0,15 milligram – 12 % av det rekommenderade dagliga intaget
  • Protein: 1,7 gram
  • Vitamin C: 62 milligram – 103% av det rekommenderade dagliga intaget
  • Kalium: 350 milligram – 7% av det rekommenderade dagliga intaget
  • Fosfor: 46 milligram – 4% av det rekommenderade dagliga intaget
  • Vitamin B9: 16 milligram – 4% av det rekommenderade dagliga intaget

En av fördelarna med kålrot är att den ger C-vitamin i mängder som ligger över den rekommenderade dagliga dosen. Enligt Castillo-Velarde är C-vitamin en mycket kraftfull antioxidant mot fria radikaler.

En grupp läkare rekommenderar det också som ett sårläkningsmedel. De framhäver det för den goda absorptionen av järn och dess immunmodulerande förmåga. Men tillagningsprocesser och värme kan förstöra detta vitamin. Därför rekommenderar vissa experter matlagning i mikrovågsugn eller genom ångning.

Kålrot klarar även av att täcka 12 % av det rekommenderade intaget av vitamin B6. Brown och andra författare hävdar att pyridoxin är nödvändigt för proteinmetabolism, produktion av röda blodkroppar och immunförsvaret.

Denna intressanta grönsak är också en bra källa till kalium, ett mineral som, enligt Dr. Tejada-Cifuentes upprätthåller hjärthälsa, och som elektrolyt upprätthåller den vätskebalansen.

Samtidigt ger 135 gram kålrot 17 % av dagsbehovet av kostfiber. Fiber är erkänt av nutritionister för sina fördelar i samband med att bland annat förebygga diabetes, upprätthålla en sund kroppsvikt och en bra mag- och tarmhälsa.

Hand öppnar mikrovågsugnen

De potentiella fördelarna med kålrot för din hälsa

Experter belyser att kålrot har flera hälsofördelar på grund av närvaron av vissa näringsämnen och bioaktiva komponenter. Låt oss ta en titt på några av dem och deras vetenskapliga stöd.

En källa till antioxidanter

En publikation i den medicinska tidskriften Preventive Nutrition and Food Science  lyfter fram kålrot för dess rikliga innehåll av antioxidanter. Detta beror på att den förutom C-vitamin innehåller fytokemikalier som blockerar fria radikaler. Antocyaniner, isotiocyanater, sulforafan och glukosinolater är några av dem.

Det lila skalet på vissa kålrotssorter är mycket rik på antocyaniner. Det är ett pigment som ger en röd, lila eller blå färg till vissa grönsaker och frukter. Cassidy och andra forskare hävdar att dessa pigment har en positiv effekt på att förebygga hjärtsjukdomar, medan Devore och andra kopplar dem till minskad mental degeneration.

Kålrot, och särskilt då den lila varianten, innehåller isotiocyanater och glukosinolater. Enligt vissa observationsstudier kan de bidra till en lägre risk för tjocktarmscancer. Mer specifika studier behövs dock för att bekräfta resultaten.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Fördelar och nackdelar med den gröna medelhavsdieten

Fördelarna med kålrot: Den kan förebygga hjärtsjukdomar

Vissa forskare hävdar att glukosinolaterna i korsblommiga grönsaker vidgar blodkärlen och minskar inflammation. Därför associerar dessa forskare dem med en lägre risk för hjärtsjukdomar. Samtidigt förhindrar isotiocyanater ansamling av fett i artärerna.

Antocyaniner kan också sänka blodtrycket och minska risken för hjärtsvikt, enligt bevis från en grupp experter och den medicinska tidskriften Circulation.

Det är inte bara närvaron av fytokemikalier som kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Det höga fiberinnehållet skyddar mot hjärtsjukdomar. Detta stöds av en genomgång av 15 studier om 24 % lägre sannolikhet att drabbas av dessa sjukdomar.

Den hjälper till att upprätthålla en sund tarmflora

Kålrot är en korsblommig grönsak med högt fibervärde. 100 gram per dag täcker 17 % av det rekommenderade behovet.

Nutrients magazine visar att vissa typer av lösliga fibrer kan fungera som prebiotika. Det innebär att dessa livsmedel fungerar som föda för nyttiga bakterier som t.ex bifidobakterier och laktobaciller. En recension om detta ämne hävdar att fiber upprätthåller tarmhälsa och skyddar mot fetma och hjärtsjukdomar.

Den medicinska tidskriften Nutrición Hospitalaria lyfter också fram prebiotiska fibrer för deras positiva effekter på bakterier involverade i ett friskare immunsystem.

Samtidigt rekommenderar Fundación Española del Aparato Digestivo (den spanska institutionen för matsmältningssystemet) olösliga fibrer för att öka avföringsvolymen och minska förekomsten av förstoppning.

Fördelarna med kålrot: Den kan stärka immunförsvaret

Kålrot kan ge ett viktigt bidrag till kosten i form av vitamin B6. Faktum är att 100 gram per dag täcker 15 % av det rekommenderade intaget.

Vitamin B6 är involverat i produktionen av T-celler och vita blodkroppar. Dessa är immunceller som hanterar främmande ämnen och är viktiga för ett friskt immunförsvar.

Flera forskare är överens om att tillskott med vitamin B6 och andra mikronäringsämnen förbättrar alla tre nivåerna av immunitet.

Samtidigt lyfter den medicinska tidskriften Nutrients också fram C-vitaminets roll för att öka de vita blodkropparnas funktion och stärka immunförsvaret. C-vitaminet i kålrot täcker en vuxens totala behov.

Försiktighetsåtgärder för att konsumera kålrot

Trots fördelarna med denna grönsak har vissa dermatologiska studier visat att vissa människor ha en livsmedelsöverkänslighet mot denna grönsak. Klåda, atopisk dermatit, hudutslag, rinit, andningssvårigheter, gastrointestinala problem och en allergisk reaktion kan förekomma.

Samtidigt pekar en vetenskaplig översikt på vikten av att vara försiktig när man äter kålrot och det antikoagulerande medlet warfarin samtidigt, eftersom de kan samverka ogynnsamt.

kålrötter

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Livsmedel du kan inkludera i din kost när du har Hashimotos sjukdom

Hur man tillagar kålrot

Du kan ta del av fördelarna med kålrot rå eller tillagad. När den är rå påminner den om broccoli, men lite mildare och med en kryddig touch.

Du kan ha den i sallader; riv den eller skär den i tunna skivor eller strimla den fint. Du kan också servera den som tillbehör, som alternativ till potatis eller som en del av en portion blandade grönsaker.

Om du föredrar det passar den bra som en knaprig förrätt tillsammans med en dipp som hummus. Eftersom skalet är lite svårt att tugga kan du enkelt ta bort det med en vass kniv.

Vad gäller bladen kan du servera dem råa i sallader eller ånga dem precis som med blasten från rödbetor eller spenat. Du kan också sautera dem och ha dem i en soppa.

Knölen blir söt när du kokar den. Om du föredrar att baka den i ugnen rekommenderar vi att du bakar den tills den är mjuk. Ett tips är att du kombinerar den med blomkål eller broccoli och tillsätter lök för att kontrastera smaken av korsblommiga grönsaker.

Som soppa är den utsökt. Du kan blanda den med kycklingbuljong, kokt potatis, fina örter och grönsaker. Tänk på att ju lägre värme under tillagningen desto mer kan du ta del av innehållet av C-vitamin i kålrot. Den är god att ånga eller att fräsa den med vitlök, olivolja och lite hackad persilja.

Slutsatser angående fördelarna med kålrot

Sammanfattningsvis kan man säga att kålrot är en grönsak full av näringsämnen och aktiva föreningar som är bra för hälsan. Den är mycket rik på vitamin C, B6, fibrer och flavonoider. Du kan äta den rå eller kokt, ensam eller med andra grönsaker, men var uppmärksam för att upptäcka att du inte är känslig för någon av dess komponenter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Slavin J. Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Nutrients. 2013, 22;5(4):1417-35.
  • Sekirov I, Russell SL, Antunes LC, Finlay BB. Gut microbiota in health and disease. Physiol Rev. 2010;90(3):859-904.
  • Lane DJ, Richardson DR. The active role of vitamin C in mammalian iron metabolism: much more than just enhanced iron absorption! Free Radic Biol Med. 2014 ;75:69-83.
  • Castillo-Velarde Edwin Rolando. Vitamina C en la salud y en la enfermedad. Rev. Fac. Med. Hum.  [Internet]. 2019;  19( 4 ): 95-100. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-05312019000400014&lng=es.  http://dx.doi.org/10.25176/RFMH.v19i4.2351.
  • Scott O, Galicia-Connolly E, Adams D, Surette S, Vohra S, Yager JY. The safety of cruciferous plants in humans: a systematic review. J Biomed Biotechnol. 2012; 503241.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017, 3;9(11):1211.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.