Fördelar med sötpotatis - gott även för hälsan

Sötpotatis är en knöl som har många goda näringsegenskaper och är också en mångsidig ingrediens som man kan tillsätta i många olika rätter. Upptäck mer om de hälsosamma fördelarna med sötpotatis här!
Fördelar med sötpotatis - gott även för hälsan
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Visste du att sötpotatis är ett livsmedel som har olika näringsegenskaper? Om du är en av dem som gillar denna potatis, vill du förmodligen gärna veta att förutom deras utsökta smak, finns det också flera fördelar med sötpotatis som gör gott för vår hälsa. Läs mer i den här artikeln!

Denna potatisväxt är en växt som kommer från Sydamerika, men idag växer den i de flesta delar av världen. Dessutom är det en näringsrik och budgetvänlig rotfrukt.

Näringsmässiga fördelar med sötpotatis

Enligt denna studie är sötpotatis ett livsmedel med högt näringsvärde. Detta innebär att det innehåller flera olika ämnen som är användbara för människokroppen.

Bland dem utmärker sig följande:

 • Kostfiber: Dessa stimulerar tarmrörelserna.
 • Kolhydrater: I första hand i form av stärkelse, som bryts ner till enkelt socker och är det som är orsaken till sötpotatisens söta smak.
 • Vitaminer: föregångare till vitamin A, B-komplex och vitamin C.
 • Mineraler: Kalium, järn, mangan och magnesium.
 • Fenolföreningar: Tillsammans med andra antioxidanter blockerar de fria radikaler som är bidrar till cellulärt åldrande.
fördelar med sötpotatis
Sötpotatisen har näringsegenskaper som är bra för alla.

Vad finns det för fördelar med att äta sötpotatis?

Människokroppen behöver få i sig alla sötpotatisens näringsämnen. För om vi inte får den dagliga rekommenderade mängden av dessa näringsämnen, kan det vara skadligt för vår hälsa. Innehållet av dessa ämnen kan variera mellan de olika sorterna av sötpotatis, men intaget av vilken typ av sötpotatis som helst är positivt.

Sötpotatis främjar läkning av skador

På grund av innehållet av C-vitamin kan sötpotatis hjälpa till att förhindra blödningar och göra sårläkning mer effektiv. Det handlar om det faktum att denna komponent bidrar till läkningsprocessen.

Studier tyder faktiskt på att människor förr använde den gula sötpotatisen för att behandla sjukdomar, just på grund av detta näringsämne. Dess innehåll av vitamin C i kombination med innehållet av betakaroten påskyndar fibroblasternas verkan.

Vi rekommenderar att du också läser den här artikeln: A-vitamin: vad är det bra för och hur fungerar det?

Fördelar med sötpotatis: Skyddar hjärt- och kärlsystemet

Om du äter denna rotfrukt regelbundet och som en del av en balanserad kost är sötpotatis ett livsmedel som har skyddande effekter på det kardiovaskulära systemet. Med andra ord förhindrar de skador på hjärtmuskeln och blodkärlen. Detta beror på deras innehåll av B6-vitaminer, vilket hjälper till att fördröja härdningen av artärer och andra blodkärl.

Att äta sötpotatis sänker också blodtrycket på grund av kaliumhalten. Detta mineral har visat sig ha en positiv effekt hos patienter med högt blodtryck, i motsats till natrium.

Skyddar levern

Antocyaninerna i sötpotatis skyddar leverfunktionen eftersom de försvagar de förändringar som kan uppstå. Dessa komponenter kan förhindra blödningar och inflammation i celler och till och med nekros eller död i detta organ.

Levern är en vävnad med flera metaboliska funktioner. Antocyaninerna är därför oumbärliga för att säkerställa att de interna processer sköts ordentligt.

Fördelar med sötpotatis: Förebygger förekomst av systemisk inflammation

Som vi har nämnt innehåller sötpotatis antioxidanter och deras funktion är att förhindra skador på celler orsakade av fria radikaler. Det minskar de inflammatoriska processer som ständigt äger rum i våra kroppar.

Faktum är att den peruanska studien “Livsmedel med antiinflammatoriska effekter” visar att dessa komponenter kan skydda mot cancer. De kan minska utvecklingen av cancer i bröst, prostata, tjocktarm och hud. Alla dessa sjukdomar har att göra med kronisk inflammation.

Förbättrad matsmältning

Eftersom denna rotfrukt innehåller både lösliga och olösliga kostfibrer är en av fördelarna med sötpotatis att de kan hjälpa till att förbättra matsmältningen. Dessa komponenter påskyndar tarmtransiten och förebygger förstoppning och tillhörande symptom.

Fiber minskar också absorptionen av kolesterol i tarmarna och har en kraftigt mättande effekt. På detta sätt reglerar det blodsockret, vilket är nyckeln i kostplaner vid diabetes och förebyggande av metaboliskt syndrom.

Hur man tillagar sötpotatis på tre enkla sätt

En ytterligare fördel är att du kan tillaga sötpotatis på flera sätt, bland annat som ugnsbakad, som mos, i paj, soppa och mycket mer. Denna variation gör att du verkligen kan dra nytta av sötpotatis. Med detta i åtanke vill vi dela med oss av tre av våra favoritrecept.

1. Ugnsbakade sötpotatis-chips: Ett hälsosamt mellanmål

En av de rätter som kan du kan använda för att ersätta vanlig ugnsbakad potatis är nyttiga ugnsbakade sötpotatis-chips. För att göra dem behöver du bara en ren sötpotatis (du behöver inte skala den!), en tesked olja, salt och kryddor. Följ stegen nedan:

 • Skär sötpotatisen i mycket tunna skivor.
 • Lägg dem sedan på en bakplåt, ringla lite olja över och tillsätt salt och kryddor efter smak.
 • Slutligen bakar du dem i ugnen i tio minuter. För att göra dem så krispiga som möjligt, värm bakplåten i fem minuter innan du lägger på din sötpotatis.

2. Krämig soppa

Om du gillar krämiga soppor kommer detta val att vara perfekt för dig. Du kan göra det som en bas och sedan lägga till andra ingredienser som du tycker om. Du behöver två skalade sötpotatisar, en matsked blandade frön, vatten, salt och vårlök efter smak.

Stegen är som följer:

 • Koka sötpotatisen och tillsätt inte för mycket vatten så att du slipper sila av det. Låg dem koka tills de är mycket mjuka.
 • Mosa dem sedan med en gaffel i kastrullen tillsammans med det kokvatten som återstår, tillsätt frön, hackad vårlök, salt och kryddor.
 • Din soppa är nu färdig att serveras, men om du vill det så kan du gärna toppa med ost, ägg eller något kött.

3. Sötpotatismos

Ett av de vanligaste sätten att äta sötpotatis är som en puré, vilket är perfekt som tillbehör till kött och andra rätter. Ta en stor sötpotatis, salt, en matsked smör och kryddor för detta. Beredningen är som följer:

 • Skala sötpotatisen, riv den och koka tills den är mjuk. Du kan också ånga den.
 • Mosa sedan den helt med en gaffel, tillsätt salt, kryddor och smör.
 • Blanda till slut ihop allt. Ditt mos är nu redo för servering.
fördelar med sötpotatis som pomme frittes
Nyttiga pommes frites på sötpotatis är ett bra snack eller tillbehör.

Du kanske också är intresserad av den här artikeln: Hur man lagar grönsaker som smakar gott varje gång

Lär dig dra nytta av alla fördelar med sötpotatis

Som du har sett har konsumtion av denna knöl flera hälsofördelar. Av denna anledning rekommenderar vi att du införlivar den i din kost. Tänk också på att det är ett mångsidigt livsmedel som passar bra till både söta och salta rätter.

Samtidigt får du inte glömma att du, förutom att äta sötpotatis, också bör följa en hälsosam kost i allmänhet och leva ett aktivt liv. Så länge du följer en plan för vård och förebyggande kommer det att vara lätt att inkludera sötpotatis som en del av din sunda kostplan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.