Hur man lagar grönsaker som smakar gott varje gång

När det handlar om grönsaker är det viktigaste hur du tillagar dem. Följ de här tipsen och lär dig hur man lagar grönsaker som smakar gott varje gång!
Hur man lagar grönsaker som smakar gott varje gång

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Kreativitet och kunskap: det är receptet när du lagar grönsaker för att de ska bli goda och aptitretande. Inte säker på hur du tillagar grönsaker som faktiskt smakar lika bra som de får dig att känna? Inga problem. Det finns oändliga sätt att servera grönsaker.

“Jag tycker inte om grönsaker. Jag äter dem inte…” Det är vad du hör från en del människor så fort de ser något grönt – eller till och med orange eller lila. Men att övertyga barn att äta vitamin- och mineralrika grönsaker behöver inte vara så svårt.

Såser, gräddbaserat och bakverk: det bästa kamouflaget

 • Såser och grädde är jättebra sätt att kamouflera den beska smaken av vissa grönsaker. Ost är också bra, som med grönsaker och makaroner. Prova gröna bönor med ägg eller skinka och ångad broccoli med majonnäs.
 • Smördeg kan också vara till stor hjälp. Du kan fylla den med grönsaker och annan nyttig mat som purjolök, spenat eller fisk. Möjligheterna är verkligen oändliga.

Hur man lagar grönsaker när problemet är konsistens eller sötma

Person lagar grönsaker som smakar gott och är vackra.

Om du vill laga grönsaker så att de ser aptitretande ut och smakar ännu bättre finns det olika vägar att gå . Vissa blir söta när du grillar eller steker dem, som sötpotatis.

 • När du täcker rotfrukter, squash eller pumpa med olja och sedan tillagar dem hettas oljan upp snabbt och fukten avdunstar från ytan.
 • Det är känt som Maillardreaktionen. Det karamelliserar utsidan vilket gör maten mer smakrik och krispig medan insidan är mjuk.

Du kan också mjuka upp grönsaker för att göra puré snabbt genom att koka dem istället för att ånga dem.

Hur man tillagar grönsaker som är färgrika

Lila

Lila grönsaker har väldigt höga halter av antioxidanter. Bönor, potatis, sparris och rödkål innehåller antocyaniner: instabila vattenlösliga molekyler.

De förlorar sin färg när du kokar dem så vi rekommenderar att du äter dem råa eller tillsätter ett surt ämne i vattnet.  Rödkål tillagas till exempel ofta i vinäger.

Röd

Betanin är vad som gör viss mat röd, som rödbetor. Det är vattenlösligt och värmekänsligt, så det är bäst att behandla dem som lila grönsaker.

Grön

Klorofyll ligger bakom den gröna färgen på vissa grönsaker. Det är också vattenlösligt. Gröna grönsaker tillagas bäst kokade en kort stund i en större mängd saltat vatten och sedan sköljda i kallt vatten.

De kan också grillas eller stekas och sedan sötas med citronsaft.

Vit

Potatis, kronärtskocka, blomkål, lök och andra vita grönsaker blir missfärgade och brunaktiga efter att man skär i dem på grund av vissa enzymer. Men du kan motverka det genom att lägga dem i en skål med utspädd citronjuice. Det är inte heller lämpligt att koka eller grilla dem för länge.

Tips: hur man lagar grönsaker så att de smakar och ser aptitretande ut

sallad med broccoli
 • Salt gör att tomater och söta rätter smakar bättre.
 • Honung motverkar beskheten i endivesallat och cikoria.
 • Med andra beska grönsaker som bladgrönsaker eller svamp är det en god idé att tillsätta lite salt.
 • En bra kombination är beskt med sött: besksöt mynta med ärtor, persilja i sallader med en söt dressing, kummin med grillade morötter…
 • Olivolja är jättebra till både söta och beska smaker.

Goda söta grönsaker

Färska ärtor, morötter och paprika har en sötma som kan förstärkas med honung, sirap eller alkohol. Det är vågat att blanda sött med fett, men det fungerar verkligen om du försöker övertala någon att äta mer grönsaker. Men även om potatis med smält smör och gräddbaserade soppor är riktigt gott bör det inte gå till överdrift.

Kryddstarka och lite syrliga grönsaker

Ingefära i bit

Chilipeppar, svartpeppar och färsk ingefära kan få menlös mat samt soppor och grytor att smaka bättre, men använd dem försiktigt.

Syror som citronjuice, vinäger, vin, rabarber, crème fraiche och yoghurt framhäver den naturliga sötman i grönsaker, men använd dem med måtta om du vill ha en bra balans på smakerna.

Ett aptitretande grönsaksrecept

Det här receptet är ett jättebra exempel på hur man lagar grönsaker så att de smakar och också ser bra ut.

Grönsaker med ost

Ingredienser

 • Broccoli, blomkål och morötter
 • 3 matskedar smör (60 gram)
 • Riven ost (efter smak)
 • Salt och peppar (efter smak)
 • Lite vatten

Instruktioner

 • Tillsätt vatten i en kastrull så att grönsakerna inte bränner vid när du ångar dem.
 • Därefter tillsätter du broccolin, blomkålen, morötterna, smör, salt och peppar.
 • På låg värme, täck kastrullen och koka i några minuter tills att grönsakerna är kokta men fortfarande krispiga.
 • Ta slutligen av från värmen, tillsätt osten, täck över igen och låt den smälta.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Caracuel García, Ángel. “Técnicas de cocción saludables aplicables a la alimentación mediterránea.” (2008).
 • Lecoeuvre, Claire. “¿ Por qué comer productos ecológicos?: un beneficio tan colectivo como individual.” Le Monde diplomatique en español 269 (2018): 23.
 • Zacarías, Isabel, et al. Cocina Saludable: Cómo incluir 5 porciones de frutas y verduras por día. miguel betancourt martinez, 2015.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.