De fantastiska fördelarna hos blomkål

Blomkål är en mångsidig antioxidantgrönsak som är rik på vitaminer och mineraler. För att förbättra dess effekt föreslår vi att du lägger till lite gurkmeja i dina recept.

Blomkål är en av de nyttigaste grönsakerna och är medlem i familjen korsblommiga grönsaker, där den mest kända är broccoli. Blomkål består till 85% av vatten och har väldigt lite kolhydrater, protein och fett, men är rik på viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra fytokemikalier. Vi ska tala om de fantastiska egenskaperna hos blomkål i denna artikel, så läs vidare!

Det är en perfekt grönsak att inkludera i en balanserad diet, detta på grund av att den med sina få kalorier håller dig smal. Bäst av allt är dock att detta är ett mångsidigt livsmedel som kan ätas rått, ångat eller läggas till i sallader och andra recept. Vill du lära dig mer om varför du bör inkludera blomkål i din diet?

Den främjar hälsan

Blomkål innehåller en sulfurkomponent vid namn sulfurofan som hjälper till att förbättra blodtrycket och problem med njurarna. Enligt forskning kan sulfurofan vara relaterat till metyleringen av DNA, vilket är viktigt för normal, cellulär funktion och korrekt genuttryck – framförallt i artärernas innerfoder, som lätt skadas.

Den förebygger cancer

Cancer

Sulfurofanet som finns i blomkål har visat sig vara effektivt för att döda celler som orsakar cancer, samt blockera tillväxten av tumörer. Enligt forskning kan borttagningen av cancerorsakande celler vara nyckeln till att bekämpa denna sjukdom. I vissa studier har man till exempel kombinerat blomkål med gurkmeja, vilket visade sig vara mycket effektivt för att förebygga och behandla prostatacancer.

I djurstudier har man upptäckt att sulfurofan kan hjälpa till att reducera frekvensen av och tillväxten hos tumörer i mjölkkörtlarna. Vidare har andra komponenter i blomkål, så som indoler och isotiocyanater, uppvisat goda resultat i att förhindra cancers utveckling i magen, blåsan, brösten, grovtarmen, levern och lungorna.

Den främjar god hjärnhälsa

En annan fördelaktig beståndsdel i blomkål är kolin – en B-vitamin som spelar en viktig roll i hälsosam hjärnutveckling. Att konsumera kolin under sin graviditet kan faktiskt ha fantastiska fördelar för hjärnaktiviteten hos fostret, och forskning indikerar att det kan förbättra kognitiva funktioner, inlärning och minnet.

Den stimulerar avgiftning av kroppen

Växt

Blomkål innehåller antioxidanter som tillsammans med dess andra näringsegenskaper främjar rensning av kroppen. Vidare aktiverar dess glukosinolater enzymer som främjar avgiftning.

Den har antiinflammatoriska egenskaper

Blomkål har ett antal näringsämnen som är antiinflammatoriska, inklusive indol3karbinol (I3C) – ett antiinflammatoriskt ämne som fungerar genom att förhindra starka inflammatoriska reaktioner.

Den förbättrar matsmältningen

Magsmärta

Eftersom den är en viktig källa för fibrer är blomkål en utmärkt bundsförvant för matsmältningen. Enligt World’s Healthiest Foods kan konsumtion av blomkål dessutom hjälpa till att skydda slemhinnan i magen, medan sulfurofan hjälper till att hämma tillväxten av bakterien helicobacter pylori i magen samt hindra den från att sätta sig i väggarna på detta organ.

Den är rik på antioxidanter och fytonäringsämnen

Att äta blomkål tillhandahåller våra kroppar med antioxidanter och fytonäringsämnen, vilka är nyckeln till att förebygga en rad olika sjukdomar. Denna grönsak har vitamin C, betakaroten, kaempferol, quercetin, rutin, kanelsyra, med mera. Alla dessa antioxidanter hjälper kroppen att skydda sig själv från skada orsakad av fria radikaler. Detta hjälper även till att sakta ner åldrandet och förebygger organ- och vävnadsskador.

Hur kan vi dra nytta av blomkålens fördelar?

Som vi nämnt tidigare är blomkål en extremt mångsidig grönsak som enkelt kan läggas till i diverse recept. Det är en bra idé att koka den hel eller i buketter. Om du beslutar att koka den hel ska du se till att skölja bladen i en skål med vatten och vinäger för att få dem rena. För att endast koka buketterna skär du dem försiktig med en kniv, och använder sedan samma trick för att skölja dem.

För bästa resultat råder vi dig att ångkoka blomkålen och lägga till lite gurkmeja för att förbättra dess redan fantastiska hälsoegenskaper.

MER FÖR DIG